ΠΟΛΟ

Τόκιο 2020: Οι αντίπαλοι της εθνικής πόλο

τόκιο-2020-οι-αντίπαλοι-της-εθνικής-πόλο-693065

Το βράδυ προχθές Κυριακή πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ η κλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο πόλο Ανδρών (και Γυναικών), με την Ελλάδα να συμμετέχει μόνο με την Εθνική Ανδρών.

Η κληρωτίδα αποφάσισε ότι η γαλανόλευκη των Ανδρών θα αντιμετωπίσει στον Α’ Όμιλο την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, την Ουγγαρία, τις ΗΠΑ, την αδύναμη Νότια Αφρική, αλλά και την Ιαπωνία, κλήρωση που θεωρητικά πάντα αφήνει πολλές ελπίδες πρόκρισης από τον Όμιλο και διάκρισης στη συνέχεια για την Εθνική ομάδα.

Στον άλλο Όμιλο (Β’) θα γίνου μάχες τιτάνων, καθώς αποτελείται από την χρυσή Ολυμπιονίκη Σερβία, την ασημένια Ολυμπιονίκη Κροατία, το Μαυροβούνιο, την ασημένια Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και την πάντα πολύ δυνατή Αυστραλία, ενώ η μόνη αδύναμη ομάδα είναι το Καζακστάν. Ευτυχώς, η Ελλάδα απέφυγε τον Β’ Όμιλο.

Η κλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων πόλο Ανδρών με τη συμμετοχή της Ελλάδας:

Α’ Όμιλος: Ιταλία, Ουγγαρία, ΗΠΑ, Νότιος Αφρική, Ελλάδα, Ιαπωνία

Β’ Όμιλος: Ισπανία, Σερβία, Αυστραλία, Καζακστάν, Μαυροβούνιο, Κροατία

Η κλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων πόλο Γυναικών:

Α’ Όμιλος: Ισπανία, Αυστραλία, Ολλανδία, Καναδάς, Νότιος Αφρική.

Β’ Όμιλος: ΗΠΑ, Ρωσία, Ουγγαρία, Κίνα, Ιαπωνία.

Η δική μας Εθνική ομάδα των Γυναικών θα παίξει στο Ολυμπιακό τουρνουά μόνο εάν η Νότιος Αφρική αποσύρει τελικά τη συμμετοχή της.

Βλάχος: «Δεν ξεγελιόμαστε από την κλήρωση»

Ο Βολιώτης «αρχιτέκτονας» της νέας μεγάλης επιτυχίας της Εθνικής μας ομάδας πόλο των Ανδρών, δηλαδή της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο από το Προολυμπιακό τουρνουά, ο Θοδωρής Βλάχος, λίγη ώρα μετά την κλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, μίλησε στην ΕΡΤ για τους αντιπάλους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον Α’ Όμιλο, αλλά και για τον τρόπο που επιτεύχθηκε ο στόχος στο Ρότερνταμ. Μεταξύ άλλων σχολίασε: «Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από την κλήρωση, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καλή ούτε κακή. Στον δικό μας Όμιλο είναι οι πάντα ισχυρές Ιταλία και Ουγγαρία και η θεωρητικά αδύναμη Νότια Αφρική. Όμως υπάρχουν και οι πάντα υπολογίσιμες ΗΠΑ και η Ιαπωνία, που ως διοργανώτρια στοχεύει σε διάκριση σε αυτούς τους αγώνες και δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος. Είναι γεγονός ότι στον άλλο Όμιλο έχουν μαζευτεί περισσότερες μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος.

Πρώτος στόχος μας θα είναι να πάρουμε μία από τις τέσσερις πρώτες θέσεις του Ομίλου ώστε να βρεθούμε στα χιαστί. Δεν χωράνε προβλέψεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Να σας θυμίσω ότι η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2016 στο Ρίο, η Σερβία, είχε τερματίσει αρχικά 4η στον Όμιλό της. Και μετά βρέθηκε στο πρώτο σκαλί του ολυμπιακού βάθρου.

Είμαστε ευτυχισμένοι που θα βρεθούμε εκεί, στο Τόκιο. Κάποια παιδιά θα πάνε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τους αθλητές αυτό είναι ένα όνειρο ζωής. Να διαχειριστούμε σωστά την όλη κατάσταση και να είμαστε αντάξιοι των περιστάσεων και αυτών που έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα.

Οι αθλητές μου είναι καλοί χαρακτήρες, έχουν στόχους και όνειρα για να διακριθούν. Δουλεύουν σκληρά. Έχουμε κάνει ένα πάντρεμα νεότερων με παλιούς και έμπειρους, που συνεργάστηκαν άψογα. Η σχέση με τους προπονητές είναι επίσης πολύ καλή, κρατάμε ισορροπίες, μπαίνουν κανόνες, τους τηρούμε και χαράζουμε την πορεία μας.

Το Προολυμπιακό τουρνουά είναι πάντα δύσκολο και αποτελεί σταθμό. Έπρεπε οπωσδήποτε να διατηρήσουμε την παράδοση που έχει αυτή η Εθνική ομάδα με τις συμμετοχές της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλουμε να υπάρχει συνέχεια, να γίνει πιο γνωστό και ευρέως διαδεδομένο το άθλημά μας. Να φέρουμε και άλλες διακρίσεις κι επιτυχίες».

«Δεν υπάρχει εύκολη ή δύσκολη κλήρωση»

Ο άμεσος συνεργάτης του Θοδωρή Βλάχου στον πάγκο της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των ανδρών, ο επίσης Βολιώτης Δημήτρης Κραβαρίτης, απέφυγε τις προβλέψεις μετά την κλήρωση των ομίλων του Τόκιο, που έγινε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της κλήρωσης σχολίασε:

«Είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη. Δεν υπάρχει εύκολο και δύσκολο παιχνίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί στον όμιλο να έχουμε την Ν. Αφρική, μια ομάδα εμφανώς υποδεέστερη, αλλά υπάρχουν κι άλλες ομάδες που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Δεν είναι όμως μόνο τα παιχνίδια του ομίλου. Αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής είναι τις ομάδες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στα νοκ-άουτ παιχνίδια. Όποια θέση κι αν πάρουμε στον όμιλό μας, αν με το καλό βρεθούμε στις τέσσερις πρώτες ομάδες και συνεχίσουμε στην διεκδίκηση μιας αξιόλογης θέσης στην τελική κατάταξη, απέναντι μας θα έχουμε μεγαθήρια, όπως είναι η Ισπανία, η Σερβία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο. Όμως σήμερα όλα αυτά είναι υποθέσεις. Ας πάμε με το καλό εκεί, όλοι υγιείς, κι ας δώσουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνατοτήτων μας, βλέποντας το τουρνουά παιχνίδι με παιχνίδι. Η μάχη θα είναι καθημερινή».

Κάνοντας απολογισμό της παρουσίας της Εθνικής Ελλάδας στο προολυμπιακό τουρνουά της Ολλανδίας ανέφερε: «Ήταν, όπως αναμενόταν, ένα πολύ δύσκολο τουρνουά. Ευτυχώς κάναμε το καλύτερο παιχνίδι στον αγώνα που είχαμε σχεδιάσει πριν ακόμα ξεκινήσει η διοργάνωση, αυτό απέναντι στη Ρωσία. Κερδίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη ομάδα και προκριθήκαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσοι είδαν τον μικρό τελικό μεταξύ της Κροατίας και της Ρωσίας (σ.σ. 25-24 υπέρ των Κροατών μετά από 13 πέναλτι) κατάλαβαν πόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία μας με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι έπαιξαν εξαιρετικά και έχασαν την πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι. Το προολυμπιακό τουρνουά ήταν ψυχοφθόρο, όπως όλα τα προηγούμενα. Συνήθως είναι πιο δύσκολη η πρόκριση από την συμμετοχή στην τελική φάση. Ειδικά τώρα που οι θέσεις ήταν περιορισμένες λόγω της παρουσίας της Ν. Αφρικής στην τελική φάση».

Στη συνέχεια συνεχάρη τους Έλληνες παίκτες για την παρουσία τους στη διοργάνωση: «Ο ρόλος των αθλητών ήταν εξαιρετικά δύσκολος. Τα παιδιά είχαν ένα μεγάλο άγχος και μια τρομερή πίεση, αφού έπρεπε να συνεχίσουν την παράδοση που θέλει την Ελλάδα παρούσα στις 11 τελευταίες Ολυμπιάδες».

Ολοκληρώνοντας ο Έλληνας προπονητής σχολίασε την ήττα της Ελλάδας στον τελικό της διοργάνωσης από το Μαυροβούνιο, εκεί που το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε με 10-9: «Μπορεί το παιχνίδι να ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού οι δύο ομάδες είχαν πετύχει τον αρχικό του στόχο και είχαν προκριθεί στο Τόκιο, όμως κανείς δεν αδιαφόρησε. Ήμασταν διαρκώς μπροστά στο σκορ, παρά το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκε ο τραυματίας Άγγελος Βλαχόπουλος, ενώ περιορισμένη ήταν η συμμετοχή του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου που είχε και αυτός κάποια προβλήματα. Όλα κρίθηκαν στην τελευταία περίοδο, εκεί όπου ενώ βρεθήκαμε να προηγούμαστε με 8-7 μας ακυρώθηκε γκολ του Καπότση από λάθος της γραμματείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου