ΠΟΛΟ

Πανηγυρίζει άνοδο ο Βόλος στην Α1 πόλο ανδρών

πανηγυρίζει-άνοδο-ο-βόλος-στην-α1-πόλο-α-753000

Ηταν 20 Μαΐου του 2006, όταν πραγματοποιούνταν ο τελευταίος τελικός των πλέι οφ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Εθνικό Πειραιώς, που έκρινε και τον τίτλο του πρωταθλητή στην Α1 πόλο ανδρών, με τον Εθνικό να χαμογελά, για 38η φορά στην ιστορία του.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η κανονική διάρκεια είχε ολοκληρωθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με τις δύο ομάδες που οδηγήθηκαν σε υποβιβασμό στην Α2 να είναι ο ΝΟ Πατρών και ο ΝΟΒΑ. Η Βολιώτικη ομάδα είχε συγκεντρώσει εκείνη τη σεζόν 5 πόντους, μετρώντας σε 22 αγώνες, μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και 18 ήττες και αποχαιρέτησε την κατηγορία στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά – έως σήμερα – που ο Βόλος θα περηφανεύονταν ότι έχει ομάδα στη μεγαλύτερη κατηγορία της υδατοσφαίρισης, σε επίπεδο ανδρών. Η Βολιώτικη υδατοσφαίριση, με μεγάλη παράδοση στην παραγωγή ταλέντων και παικτών που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό πόλο και ο Βόλος, κέντρο του ναυταθλητισμού με συνεχόμενες διεξαγωγές παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων πόλο, στις ηλικιακές κατηγορίες, θα αρκούνταν σε συμμετοχές των σωματείων του σε μικρότερες κατηγορίες, με μοναδική ίσως αναλαμπή, την πολύ καλή πορεία της Νίκης Βόλου, πριν από δύο χρόνια, που έφτανε μια ανάσα από την Α1, το εισιτήριο για την οποία όμως πήρε ο ΟΦ Θαλάσσης, μέσω των πλέι οφ.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, σε μια καθόλα περίεργη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα ξημέρωνε μία ιστορική μέρα για τον Βόλο και την υδατοσφαίριση του. Ο Βόλος υδατοσφαίριση – κολύμβηση, που είχε πρόσφατα κατακτήσει την 3η θέση στην Α2 μπορεί από χθες να θεωρείται ομάδα της Α1 πόλο ανδρών, μετά την αδυναμία του Παναθηναϊκού να δηλώσει συμμετοχή στην μεγάλη κατηγορία, που επιβεβαιώθηκε με επίσημη ανακοίνωση από το «τριφύλλι», που γνωστοποίησε ότι τη νέα σεζόν θα αγωνιστεί στην Α2.

Φυσικά, το νέο αυτό, δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία», στο χώρο της υδατοσφαίρισης. Ηταν ήδη γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ότι το μπάτζετ για το τμήμα πόλο δεν θα επαρκούσε για να αγωνιστεί η ομάδα στην Α1. Εξάλλου, οι δηλώσεις του προέδρου του Ερασιτέχνη, Τάσου Μαλακατέ, πριν από μερικές μέρες συνηγορούσαν σε αυτή την εξέλιξη, ως ειλημμένη απόφαση, με μοναδική εκκρεμότητα τις επίσημες ανακοινώσεις.

Χθες, ήρθε η επισημοποίηση της απόφασης του Παναθηναϊκού να μην αγωνιστεί στην Α1 και να «κατέβει» στο πρωτάθλημα της Α2. Απόφαση, που ταυτόχρονα σημαίνει πως η ομάδα του Βόλου, το σύνολο του Δημήτρη Μπλάνα, είναι η πρώτη επιλαχούσα για άνοδο στην Α1, λόγω της τρίτης θέση που κατέκτησε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στην Α2. Απομένει μόνο η επισημοποίηση και από την ΚΟΕ, ότι ο Βόλος -για πρώτη φορά στην ιστορία του- θα αγωνίζεται στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης, σε μια «χρυσή» στιγμή για όλη την πόλη, που επιστρέφει στα σαλόνια της Α1.

Η επίσημη ανακοίνωση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού: «Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος τιμά την υδατοσφαίριση στην Ελλάδα από το 1928 με την ίδρυση του τμήματος πόλο των ανδρών. Πρόκειται για μια από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες με συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Ευρώπη με νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ και συμμετοχή στους 16 του Eurocup.

Ακόμα ο Σύλλογος έχει πολίστες που έχουν συμμετάσχει σε εθνικές ομάδες που έχουν λάβει μέρος σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις.

Από κει και πέρα ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος πρωταγωνιστής στις ακαδημίες καθώς έχει διψήφιο αριθμό επίσημων πανελληνίων τίτλων και δεκάδες ανεπίσημους.

Ολη αυτή η ιστορική αναφορά γίνεται για έναν και μόνο λόγο, για να καταλάβουν εχθροί και φίλοι ότι η διοίκηση του Συλλόγου γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του τμήματος και ασφαλώς το πόλο είναι ένα από τα παιδιά της «μάνας του λόχου» και θα συνεχίσει την πορεία του.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή πάντως και για λόγους αγωνιστικής «στρατηγικής» κρίνεται αναγκαίο η ομάδα να αγωνιστεί στην Α2 Κατηγορία και να πέσει το βάρος πάνω στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα που ήδη βρίσκονται σε τροχιά πρωταθλητισμού και έχουν επιστρέψει και πάλι στους τίτλους.

Ασφαλώς και θα συνεχιστεί η εξαιρετική δουλειά στα τμήματα υποδομών του «τριφυλλιού» καθώς ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να έχει μια από τις καλύτερες ακαδημίες υδατοσφαίρισης στην Ελλάδα κάτι που φαίνεται και από τα πλασαρίσματα στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Το τμήμα θα βασιστεί στα «σπλάχνα» του με τον ξεκάθαρο στόχο όλων στο άμεσο μέλλον να υπάρχει συνέχεια των επιτυχιών των ακαδημιών του τμήματος και στην πρώτη ομάδα».

Δύσκολη χρονιά…

και πανάξια 3η θέση στην Α2

Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 ανδρών μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως «κινούμενη άμμος» για τα σωματεία που συμμετείχαν, με τη διακοπή του τον Μάρτιο, λόγω της επιβολής των περιοριστικών μέτρων από την Κυβέρνηση κατά του κορονοϊού, να αλλάζει και στη συγκεκριμένη κατηγορία τα δεδομένα. Ο Βόλος υδατοσφαίριση – κολύμβηση, που μόλις το καλοκαίρι βαφτίστηκε έτσι… από ΟΥΚ Βόλου έκανε πορεία – έκπληξη στον Βόρειο Ομιλο, ευρισκόμενος πριν διακοπεί το πρωτάθλημα στη 2η θέση, που θα του έδινε το εισιτήριο για τα πλέι οφ ανόδου. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το σύνολο του Δημήτρη Μπλάνα, που ανέλαβε το 2019 την ομάδα, απαρτίζονταν από Βολιώτες παίκτες που έπαιζαν πόλο στην πόλη, με ελάχιστες προσθήκες παιδιών από άλλες περιοχές.

Μετά την πολύμηνη διακοπή κάθε αγωνιστικής δράσης, η κολυμβητική Ομοσπονδία, αποφάσισε τη διεξαγωγή χιαστί παιχνιδιών, με τις δύο πρώτες ομάδες του Βορείου και Νοτίου Ομίλου να διασταυρώνονται ως εξής: ο Βόλος ως 2ος θα αγωνίζονταν με τον 1ο ΓΣ Περιστερίου και ο ΟΦΘ με την ΑΕΚ, σε διπλά παιχνίδια.

Οι δύο ομάδες που κατάφεραν να ανέλθουν στην Α2, μετά τη διεξαγωγή των χιαστί παιχνιδιών ήταν ο ΓΣ Περιστερίου και η ΑΕΚ, με την «Ενωση» να στέφεται πρωταθλήτρια ομάδα. Ο μικρός τελικός ανάμεσα σε Βόλο και ΟΦΘ στην Α2 δεν έγινε ποτέ, με τους Θεσσαλονικείς να μην εμφανίζονται στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ «Ιάσων Ζηργάνος», με αποτέλεσμα ο Βόλος να αναδεικνύεται στην 3η θέση. Η θέση αυτή, του δίνει πια το εισιτήριο για την Α1 πόλο για παρθενική φορά, με τον Βόλο, να «ντύνεται» με τα καλά του για να υποδεχθεί τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες.

Μαρινάγης: «Στην Α1, με παιδιά

που έμαθαν πόλο στον Βόλο…»

Σημαία του σωματείου, στην 20ετή παρουσία του στο χώρο της υδατοσφαίρισης είναι ο πρόεδρος του, Τάσος Μαρινάγης, που έχει δει τον ΟΥΚ Βόλου και νυν Βόλο υδατοσφαίριση – κολύμβηση να μετρά 12 παρουσίες στην Α2 ανδρών, από το 2000, χρονιά ίδρυσής του. Ο κύβος ερρίφθη και το βήμα παραπάνω έγινε, με την ομάδα του Βόλου πια να βρίσκεται ουσιαστικά στην Α1, στην ελίτ της Ελλάδας και μάλιστα με Βολιώτες υδατοσφαιριστές. Ηταν άλλωστε πεποίθηση και του ίδιου προσωπικά, ότι η ομάδα θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, έστω και με αυτό τον τρόπο.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος αναφέρει, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ, όταν ιδρυόταν η ομάδα, αυτό ήταν και το πλάνο, το όραμα για τον ΟΥΚ Βόλου, να αγωνιστεί στην Α1 με Βολιώτες υδατοσφαιριστές: «Το ιδρυτικό πλάνο του ΟΥΚ ήταν να παίξει στην Α1 με Βολιώτες υδατοσφαιριστές. Ηταν ένα όνειρο, έμοιαζε άπιαστο, αλλά τελικά το πετύχαμε με Βολιώτες παίκτες, που μεγάλωσαν και έμαθαν πόλο στην πόλη μας, χωρίς χρήματα και χωρίς συμβόλαια. Τελικά, βρισκόμαστε πια στην Α1 κατηγορία. Οι κόποι και οι θυσίες δεκαετιών για τη Βολιώτικη υδατοσφαίριση δικαιώνονται.

Ολα όσα συνέβησαν με τον Παναθηναϊκό, τα γνωρίζαμε και είναι ιδιαίτερα λυπηρά γιατί πρόκειται για ένα ιστορικό σωματείο. Η πορεία όμως ήταν προδιαγεγραμμένη, το ξέραμε απλώς περιμέναμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Καταφέραμε, με αυτόν τον τρόπο, αν και θεωρώ ότι και κανονικά να γίνονταν το πρωτάθλημα θα ήμασταν μία από τις δύο ομάδες που θα ανεβαίναμε, να βρεθούμε στην Α1, γεγονός για το οποίο είμαστε πολύ χαρούμενοι».

Πιστή στο πλάνο της, η ομάδα του Βόλος υδατοσφαίριση – κολύμβηση θα στηριχθεί και στη νέα κατηγορία σε δικά της παιδιά, Βολιώτες παίκτες, με επιλεκτικές μεταγραφές, όπου χρειαστεί: «Είχαμε κάνει μία συζήτηση πριν την εξέλιξη αυτή, αλλά τώρα θα πρέπει να προετοιμαστούμε με πολύ προσοχή στη μετάβαση του συλλόγου στην Α1. Αποδεχόμαστε την πρόκληση και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε κόντρα στις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Το βασικό είναι ότι θα συνεχίσουμε με τα δικά μας παιδιά, εκεί θα στηριχθούμε και δε θα προχωρήσουμε σε εντυπωσιακές μεταγραφές αλλά αν χρειαστούμε ενίσχυση σε κάποιες θέσεις, σύμφωνα και με τα οικονομικά μας, θα προχωρήσουμε με προσεχτικές επιλογές παικτών.

Η παρουσία μας στην Α1 μετράει, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό σύνολο, πάντα με τα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, την πόλης. Οι ομάδες της Αθήνας κινούνται σε πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, για να καλύψουν τα μπάτζετ της χρόνιας, κάνουν πολύ εντυπωσιακές μεταγραφές, μπορούν να διαθέσουν αρκετά χρήματα. Εμείς θα προσπαθήσουμε, με πολλή δουλειά σε σύντομο χρονικό διάστημα, να οργανωθούμε. Εχουμε συζητήσει ήδη το βασικό πλάνο, προφανώς θα πρέπει να αρχίσουμε να «τρέχουμε».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε η μοναδική ερασιτεχνική ομάδα στο Βόλο -και όταν λέω ερασιτεχνική εννοώ με συγκεκριμένους πόρους- ανεξαρτήτως αθλήματος, που θα αγωνιζόμαστε στην πρώτη κατηγορία. Θέλουμε βοήθεια, τα δικά μας παιδιά θέλουν βοήθεια, της πόλης μας για να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή πορεία στην κατηγορία. Είναι πρόκληση για όλη την πόλη και για το ναυταθλητισμό της. Γι’ αυτό και πρέπει όλη η πόλη να σταθεί στο πλευρό μας, ο Δήμος, η περιφέρεια και όσοι αγαπούν τον αθλητισμό και τον υγρό στίβο.

Και η διαφορά που υπάρχει με το ΝΟΒΑ όταν αγωνιζόταν στην Α1, είναι ότι εμείς βρισκόμαστε πια στην κατηγορία, χωρίς μεταγραφή, στηριζόμαστε στα δικά μας παιδιά. Παιδιά που βρίσκονται κάθε μέρα στα κολυμβητήρια, που έμαθαν πόλο από τους προπονητές μας. Και το ευχαριστώ και τα συγχαρητήρια στα παιδιά και στο τεχνικό επιτελείο από όλο του Δ.Σ. είναι πραγματικά πολύ λίγα για να εκφράσουν όσα βιώνουμε, με την άνοδο της ομάδας στην Α1. Αυτή η επιτυχία είναι μιας ομάδας που αγωνίστηκε με πολλά προβλήματα, με πολλές δυσκολίες και λόγω κορονοϊού στην Α2 και κατάφερε να πετύχει το σκοπό της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου