ΠΟΛΟ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΔΡΑΜΗΣ: «Δέος και χαρά όταν σφυρίζω στην πόλη μου»

νικοσ-μπουδραμησ-δέος-και-χαρά-όταν-σ-374612

Μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του, στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ «Ιάσων Ζηργάνος», έμελλε να σφυρίξει τον τελικό του φετινού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων υδατοσφαίρισης, ανάμεσα σε Ισπανία και Ρωσία, ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων διαιτητών στο άθλημα, ο Βολιώτης Νίκος Μπουδραμής.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1971, απασχόλησε για πρώτη φορά τα τότε έντυπα τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγες μόνο ώρες μετά τη γέννησή του, με τα πρωτοσέλιδα να κάνουν λόγο για ένα μωρό που γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου… βάρους 6 (!) κιλών. Χρόνια αργότερα, το πόλο τον είχε κερδίσει, όντας ο ίδιος αθλητής του ΝΟΒΑ, με πλούσια καριέρα, σε αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο ΑΝΟ Γλυφάδας στην Αθήνα.

Το 2000 αποφασίζει να ασχοληθεί με τη διαιτησία, ολοκληρώνοντας αντίστοιχη σχολή υδατοσφαίρισης στον Βόλο, έχοντας πια το 2019 προλάβει να διαγράψει μια 19ετή πορεία στον χώρο, ενώ το 2006 έρχεται και η πρώτη του διεθνής κλήση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Υγρού Στίβου, οπότε και σφυρίζει το παρθενικό του παιχνίδι.

Εκτοτε, ο Βολιώτης διαιτητής έχει σφυρίξει εκατοντάδες παιχνίδια, με κορυφαία του στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, τον τελικό του Len Trophy, τον οποίο και είχε διευθύνει το 2009, ανάμεσα στους Μαυροβούνιους (και εν τέλει κυπελλούχους) της Κάταρο και την Ιταλική Σαβόνα.

Οι διοργανώσεις που έχει σφυρίξει περιλαμβάνουν αγώνες παγκοσμίων και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ηλικιακών κατηγοριών, πανεπιστημιάδες, αλλά και ευρωπαϊκά διασυλλογικά Κύπελλα, πέρα των πολλών εγχώριων διοργανώσεων στις οποίες είναι από τα κορυφαία ονόματα της διαιτησίας. Εξάλλου… από προχθές Παρασκευή έως σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στη Μάλτα, προκειμένου να διευθύνει παιχνίδια του Εurocup, όντας άλλωστε στη λίστα των διαιτητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA), τουλάχιστον ώς το 2020.

«Περήφανος που είμαι Βολιώτης»

O Nίκος Μπουδραμής, που πλέον μπορεί να ζει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά επισκέπτεται συχνά την πόλη όπου γεννήθηκε, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μεταξύ άλλων, για τον τελικό που σφύριξε… σπίτι του, στον Βόλο, για το επίπεδο της ελληνικής και της βολιώτικης διαιτησίας και για τον Βόλο, ως πόλη διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών γεγονότων, που και τον επόμενο Σεπτέμβριο, από κοινού με τη Λάρισα, θα είναι οι επόμενοι σταθμοί διοργάνωσης των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων Παίδων και Κορασίδων υδατοσφαίρισης, σε μια διοργάνωση άνευ προηγουμένου, με 56 ομάδες συνολικά σε 2 πόλεις και 5 κολυμβητήρια!

«Είμαι περήφανος που είμαι Βολιώτης», αναφέρει για να συνεχίσει: «Ο Βόλος είναι μια κατεξοχήν μητρόπολη του ναυταθλητισμού. Εδώ άνθισε άλλωστε και η δική μου καριέρα – αρχικά ως αθλητής και έπειτα, ολοκληρώνοντας τη σχολή διαιτησίας. Γενικά, σε ό,τι αφορά στον υγρό στίβο και ιδιαίτερα το πόλο, ο Βόλος πάντοτε πρωτοπορούσε, έχοντας να υπερηφανευτεί για μερικούς από τους σπουδαιότερους αθλητές. Το ίδιο, θα μπορούσε να πει κανείς και για τους διαιτητές της πόλης, κάτι που άλλωστε μαρτυρούν και οι διεθνείς κλήσεις, για αρκετούς εξ αυτών. Τα 13 χρόνια που βρίσκομαι στο δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, βλέπω κατά κόρον Βολιώτες διαιτητές να υπολογίζονται και είναι πολύ σημαντικό η διαιτησία του τόπου μας, να συμπλέει με οποιαδήποτε αγωνιστική επιτυχία αθλητών, καθώς, σε κάθε περίπτωση είναι αλληλένδετα κομμάτια, ιδιαίτερα στο πόλο».

Τα φώτα… στον Βόλο

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η διοργάνωση που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην πόλη, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων, προσέλκυσε για μία ακόμα φορά τα βλέμματα όλων των σημαινόντων προσώπων, τόσο της ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, λόγω της υλικοτεχνικής αρτιότητας που χαρακτήρισε ένα ακόμη σπουδαίο αθλητικό γεγονός.

Ο κ. Μπουδραμής, που είχε επιλεγεί ως ο Ελληνας διαιτητής που θα εκπροσωπούσε τη χώρα στη διοργάνωση, τιμήθηκε ως ο διαιτητής τόσο του ενός από τους δύο ημιτελικούς, όσο και του τελικού, που βρήκε νικήτρια την Ισπανία. Περιγράφοντας ο ίδιος, το συναίσθημα του να σφυρίζει στον Βόλο, υπογράμμισε: «Ο Βόλος τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί, όσο καμία άλλη πόλη, στον τομέα της διεξαγωγής μεγάλων διοργανώσεων. Σε αυτό συνηγορούν τόσο η άψογη υποδομή σε κάθε επίπεδο, από τους εθελοντές ως τους διαιτητές, τα φανταστικά κολυμβητήρια, αλλά και η φυσική ομορφιά της πόλης, που προσελκύει όσο και περισσότερο κόσμο. Σίγουρα το να σφυρίζεις στο σπίτι σου, εκεί που έχεις αγωνιστεί και έχεις σφυρίξει σε εγχώριο επίπεδο πλήθος παιχνιδιών το χρόνο, και μάλιστα σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι μεγάλη τιμή. Πόσο μάλλον στον τελικό, που δεν είναι και ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, ενώ έχοντας εμπειρία πια και σε… τελικούς, κάθε ένας έχει και διαφορετικές απαιτήσεις. Το συναίσθημα που ένιωθα, όπως και σε κάθε παιχνίδι που σφυρίζω εδώ στον Βόλο, είτε μιλάμε για πρωτάθλημα Α2… είτε για τελικό Ευρωπαϊκού είναι δέος. Δέος και χαρά, γιατί η συγκεκριμένη πόλη και το κολυμβητήριο του ΕΑΚ, πάντα θα έχουν κάτι ξεχωριστό για εμένα».

«Πάντα στο προσκήνιο»

Μάλιστα, ο κ. Μπουδραμής εξήρε την άριστη τεχνογνωσία που υπάρχει στην πόλη, επανερχόμενος εκ νέου στο θέμα της συνεχούς επιλογής του Βόλου, ως μητρόπολης της διεθνούς υδατοσφαίρισης: «Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επιτυχίας του να ανατίθεται ανά τουλάχιστον δύο χρόνια κορυφαία διοργάνωση στον Βόλο, η νόρμα για τους αξιωματούχους της LEN και γενικά για το χώρο, είναι πρωτεύουσες να αναλαμβάνουν Ευρωπαϊκά-Παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο Βόλος, είναι από τις μοναδικές επαρχιακές πόλεις που βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, για τους οποίους η πόλη δικαιούται να παίρνει διοργανώσεις για αρκετά χρόνια ακόμα».

«Τα συγχαρητήρια η μεγαλύτερη ανταμοιβή»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαιτητές της διοργάνωσης ανταπεξήλθαν, κατά το δυνατόν, όσο καλύτερα μπορούσαν στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο κ. Μπουδραμής αναφέρει σχετικά: «Γενικά, ως διαιτητές, προσπαθούμε να μοιράσουμε δικαιοσύνη. Σε ένα διεθνές παιχνίδι, ιδίως σε μικρότερες ηλικίες, κάποιες φορές, απαιτείται και περισσότερη προσοχή, γιατί, όπως και να έχει, οι κανονισμοί αλλάζουν πολύ πιο εύκολα και είναι και μια κούρσα… μερικών ημερών. Το πόλο άλλωστε, είναι ένα άθλημα, στο οποίο υπάρχει και ο παράγοντας νερό, είναι ιδιαίτερα γρήγορα, ενώ τα φάουλ που γίνονται μέσα στο νερό, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και εμπειρία. Ως διαιτητές, στα παιχνίδια που σφύριξα, δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια των ανθρώπων της ελληνικής και διεθνούς Ομοσπονδίας και αυτό είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα προσωπικά».

Τέλος, όσον αφορά στο ποιες είναι οι επιδιώξεις του πολύπειρου Βολιώτη διεθνή διαιτητή, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Στόχος του καθένα, στον χώρο του, είναι να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος. Το κομμάτι της διαιτησίας, είναι στην Ελλάδα ιδιαιτέρως παρεξηγημένο και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Επιδίωξη για εμένα, είναι, στον τομέα μου να βελτιώνομαι συνεχώς. Αυτό, φυσικά, για εμένα επιβεβαιώνεται, με την κλήση μου σε διεθνείς διοργανώσεις. Εννοείται ότι, παιχνίδι με το παιχνίδι, υπάρχει και μεγαλύτερη εμπειρία, κάτι που είναι και προσωπική μου επιδίωξη, βήμα – βήμα το επίπεδο στο οποίο σφυρίζω, να είναι και υψηλότερο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου