ΠΟΛΟ

Πρεμιέρα με το δεξί

πρεμιέρα-με-το-δεξί-328620

Θέλουν τα κορίτσια της Εθνικής απόψε στις 8μ.μ. στο ΕΑΚ απέναντι στην Αυστραλία

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ Βόλου «Ιάσων Ζηργάνος» είναι στραμμένα από σήμερα τα βλέμματα των απανταχού φίλων της υδατοσφαίρισης και του αθλητισμού, με την έναρξη της πλούσιας αγωνιστικής δράσης του 12ου Παγκόσμιου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης νέων γυναικών, που ανοίγει και επίσημα τις πύλες του στην πόλη μας.

Μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή τελετή έναρξης, με τις παρελάσεις των 16 αποστολών που συμμετέχουν στη διοργάνωση και το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην παραλία του Βόλου, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας υποδέχεται την ουσία, το αγωνιστικό πρόγραμμα, στο οποίο δεσπόζει από σήμερα και η συμμετοχή της ελληνικής Εθνικής ομάδας.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που Δήμος Βόλου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, ΚΟΕ και εθελοντές, συνεργάζονται, προκειμένου η πόλη μας να αναλάβει τη συγκεκριμένη διοργάνωση, έχοντας την εμπειρία και από το 2013 και το 2015, ενώ συνολικά ο Βόλος έχει διοργανώσει με τεράστια επιτυχία 6 παγκόσμια πρωταθλήματα, από το 2011.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που άνοιξε τον χορό των εκδηλώσεων, ο Βόλος διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις, τεχνογνωσία και το κατάλληλο προσωπικό, που μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωση και να τη φέρει άριστα εις πέρας.

Μάλιστα, όπως χαριτολογώντας σχολίαζε ο πρόεδρος της κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής και μέλος του Μπιρό της Παγκόσμιας κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, μόλις ο Βόλος μπήκε στις υποψηφιότητες για ανάληψη και της φετινής διοργάνωσης, η θετική έκβαση για την πόλη μας ήταν δεδομένη, με ψήφους 21-0 υπέρ του Βόλου στη σχετική ψηφοφορία των αξιωματούχων της FINA (Παγκόσμια Ομοσπονδία).

Στο ραντεβού συμμετέχουν όλα τα παραδοσιακά ονόματα του παγκοσμίου πόλο, τόσο σ’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία, όσο και γενικότερα. Οι ΗΠΑ στοχεύουν στο τρίτο σερί χρυσό μετάλλιο (μετά του 2013 και 2015), η Ισπανία φιλοδοξεί να τους καθαιρέσει (φιναλίστ και στις δύο διοργανώσεις) και η Ελλάδα να ανέβει στο βάθρο (χάλκινη το 2013).

Χαρακτηριστικό του υψηλότατου επιπέδου ανταγωνισμού είναι ότι από τις 16 ομάδες που συμμετέχουν, οι οκτώ έχουν κατακτήσει τουλάχιστον ένα μετάλλιο στις προηγούμενες διοργανώσεις, από το 1995.

Ελλάδα – Αυστραλία

Η Ελλάδα, κάνει πρεμιέρα στη διοργάνωση σήμερα στις 8μ.μ. στο κολυμβητήριο του ΕΑΚ, απέναντι στην ισχυρή ομάδα της Αυστραλίας, στο ντέρμπι του Β’ ομίλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ η πισίνα, μετά τις απαραίτητες εργασίες που διευθετήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000 θεατές.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέφανος Λέανδρος και η αρχηγός της ελληνικής ομάδας Ελευθερία Πλευρίτου κάλεσαν από το βήμα της συνέντευξης Τύπου το βολιώτικο κοινό να υποστηρίξει ένθερμα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έχοντας ζήσει άλλωστε τόσο το 2013 όσο και το 2015 την αγάπη του κόσμου, μιας πόλης που μπορεί να υπερηφανεύεται για την καταγωγή σπουδαίων αθλητών στον υγρό στίβο.

Ο τεχνικός κ. Λέανδρος και οι 13 εκλεκτές που συνθέτουν την ελληνική ομάδα βρίσκονται ήδη στην πόλη μας από την Πέμπτη. Είναι οι: Ιωάννα Σταματοπούλου, Σταυρούλα Δουρέκα (τερματοφύλακες), Ελένη Ξενάκη, Ελευθερία Πλευρίτου, Βασιλική Πλευρίτου, Ιωάννα Χυδηριώτη, Νικόλ Ελευθεριάδου, Ελισάβετ Πρωτοπαπά, Μαρία Πάτρα, Κατερίνα Μιχαηλίδου, Μαριαλένα Σελετοπούλου, Ιφιγένεια Μαυρωτά, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη.

Την αποστολή συνοδεύουν, εκτός από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Στέφανο Λέανδρο, ο συνεργάτης του Άγγελος Γαρελίδης, η φυσικοθεραπεύτρια Έφη Βούλγαρη, ο τεχνικός διευθυντής Γιώργος Μορφέσης και η έφορος και μέλος του ΔΣ της ΚΟΕ Βασιλική Αρβανιτοπούλου (ως αρχηγός της αποστολής).

Η συγκεκριμένη ομάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες φτάνουν μέχρι το μετάλλιο (οποιουδήποτε χρώματος). Μάλιστα, η ίδια ομάδα πέρυσι, πήρε το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Συνολικά 28 μετάλλια σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα γυναικείων υποδομών, κουβαλάει στις αποσκευές του το συγκεκριμένο ρόστερ.

Το προφίλ των Ελληνίδων

Δουρέκα Σταυρούλα (5/4/1997): Τερματοφύλακας του Εθνικού. Θα αγωνιστεί για 1η φορά στην εθνική ομάδα.

Χυδηριώτη Ιωάννα (15/4/1997): Η βασική αμυντικός στα ηλικιακά, αλλά παίζει και στην περιφέρεια στην αριστερή πλευρά, εκεί που σιγά σιγά καθιερώνεται και στην εθνική των γυναικών, αλλά και στην ομάδα της, τη Βουλιαγμένη. Είναι από τις πιο έμπειρες της ομάδας, με πολλές συμμετοχές στα ηλικιακά (αυτή θα είναι η 7η) και 4 μετάλλια ήδη (2 χρυσά και 2 χάλκινα).

Πλευρίτου Ελευθερία (23/4/1997): Θέλει πολύ να συνδυάσει τους τελευταίους αγώνες της καριέρας της στα ηλικιακά (όπου έχει γράψει τεράστια ιστορία) με μια πολύ μεγάλη διάκριση. Η αρχηγός της ομάδας, κάνει όλο το παιχνίδι από την περιφέρεια, σκοράρει, καθοδηγεί τις υπόλοιπες και γενικά είναι μια από τις καλύτερες παίκτριες στον κόσμο στην ηλικία της. Έχει αναδειχθεί κάμποσες φορές mvp σε μεγάλα τουρνουά, ενώ συμμετέχει στις εθνικές από το 2011, από ηλικία 14 ετών. Είναι βασική παίκτρια της εθνικής γυναικών και του Ολυμπιακού και θεωρείται η πιο έμπειρη παίκτρια από τις 208 που θα πέσουν στην πισίνα του Βόλου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η 11η που θα πάρει μέρος, ενώ μετράει ήδη 6 μετάλλια (4 χρυσά και 2 χάλκινα).

Ξενάκη Ελενα (5/7/1997): Το βαρύ πυροβολικό. Η καλύτερη φουνταριστή της κατηγορίας και γενικά μια από τις καλύτερες στον κόσμο στις γυναίκες. Είναι από τα βαρόμετρα της Ελλάδας, στην τελευταία της διοργάνωση στα ηλικιακά για την κατάκτηση της κορυφής. Παίζει στη Βουλιαγμένη και είναι βασική στην εθνική γυναικών όπου μοιράζεται τον χρόνο με την Ασημάκη. Πρόκειται για την 2η πιο έμπειρη παίκτρια της ομάδας, έχοντας ήδη πάρει μέρος σε 8 διοργανώσεις με 5 μετάλλια (3 χρυσά και 2 χάλκινα).

Ελευθεριάδου Νικολέτα (17/1/1998): Πολύπλευρη παίκτρια πάνω στην οποία θα στηριχθούν πολλά. Αγωνίζεται στον Ολυμπιακό και είναι στέλεχος και της εθνικής γυναικών. Παίζει κατά βάση στην περιφέρεια, αλλά χρησιμοποιείται αν χρειαστεί και στην άμυνα. Εχει 4 μετάλλια (2 χρυσά και 2 χάλκινα).

Πλευρίτου Βασιλική (8/6/1998): Παίζει στην περιφέρεια αριστερά, αλλά μερικές φορές πάει και στην άμυνα. Έχει πολύ καλό σουτ και βοηθάει στο σκοράρισμα. Παίζει στον Ολυμπιακό, ενώ έχει αγωνιστεί και στην εθνική γυναικών. Έχει πάρει μέρος επίσης σε πολλές διοργανώσεις (6) και έχει κατακτήσει 3 μετάλλια (1 χρυσό και 2 χάλκινα).

Σταματοπούλου Ιωάννα (17/6/1998): Η βασική τερματοφύλακας. Παίζει στον Ολυμπιακό, ενώ έχει συμμετοχές και στην εθνική των γυναικών. Έχει ήδη 5 συμμετοχές και αυτή θα είναι η τελευταία της με τις μικρές εθνικές. Έχει 3 μετάλλια (1 χρυσό και 2 χάλκινα).

Μιχαηλίδου Κατερίνα (15/9/1998): μία από τις 2 ρούκι της ομάδας. Θα παίξει για πρώτη φορά στις εθνικές, σε μεγάλη διοργάνωση. Αγωνίζεται ως περιφερειακή στην αριστερή πλευρά και παίζει στον Εθνικό.

Πάτρα Μαρία (17/10/1998): Άλλη μια παίκτρια με πολλά προσόντα, που στηρίζει επάνω της πολλά ο προπονητής της. Παίζει στη Βουλιαγμένη και έχει συμμετοχές και με την εθνική γυναικών, έχοντας πάρει μέρος σε 4 διοργανώσεις με 3 μετάλλια (1 χρυσό και 2 χάλκινα) στις υποδομές.

Μαυρωτά Ιφιγένεια (9/6/1999): Εκτός από την θέση του φουνταριστού, θα παίξει και στην άμυνα στα 2 μέτρα. Είναι αρκετά έμπειρη για την ηλικία της, έχοντας πάρει μέρος σε 3 διοργανώσεις με 2 μετάλλια (2 χάλκινα). Παίζει στη Βουλιαγμένη.

Σελετοπούλου Μαριαλένα (10/6/1999): Είναι η 3η της διοργάνωση που θα πάρει μέρος και έχει ήδη 1 μετάλλιο στην κατοχή της (1 χάλκινο).

Πρωτοπαπά Ελισάβετ (23/7/1999): Μια από τις 2 αριστερόχειρες της ομάδας (η άλλη είναι η Ξενάκη). Η περιφερειακή της Βουλιαγμένης, έχει συμμετοχές και με την εθνική των γυναικών. Η διοργάνωση του Βόλου θα είναι η 4η που θα πάρει μέρος, ενώ έχει και 2 μετάλλια (2 χάλκινα).

Μυριοκεφαλιτάκη Μαρία (8/1/2001): Η μικρότερη της ομάδας, προστέθηκε σε αυτή μετά από τα πολύ καλά της παιχνίδια με την εθνική νεανίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχει πάρει μέρος ήδη σε 2 μεγάλες διοργανώσεις, χωρίς όμως να έχει κατακτήσει μετάλλιο. Αγωνίζεται στο Ρέθυμνο ως φουνταριστή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου