ΠΟΛΟ

Ονειρο «βρεγμένο» από δάκρυα…

ονειρο-βρεγμένο-από-δάκρυα-809074

Το όνειρο σε πραγματικότητα κατάφερε να μετατρέψει η ομάδα πόλο της Νίκης Βόλου με τους κυανόλευκους να κατακτούν την άνοδο για την Α2 κατηγορία Ανδρών, ενώ σε λίγους μήνες καλούνται να βουτήξουν ακόμη πιο βαθιά.

Με προγραμματισμό, όραμα και στόχο η Νίκη Βόλου κατάφερε να πατήσει στα δικά της πόδια και να μη βουλιάξει, ανεβάζοντας κάθε χρόνο τον πήχη. Οι προσδοκίες των ανθρώπων της υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περασμένη Κυριακή και οι συντελεστές της επιτυχίας παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου χθες Τετάρτη στα γραφεία της Ερασιτεχνικής, αναφερόμενοι στα κύματα που έπρεπε να δαμάσουν. Το όνειρο του βασικού χρηματοδότη Κώστα Τσαρνά ήταν προφητικό και με τη βοήθεια της Ευαγγελίστριας η Νίκη μπορεί να ελπίζει από φέτος σε ακόμη μεγαλύτερα βήματα.

Ο κ. Τσαρνάς ήταν αυτός που άνοιξε το χορό των δηλώσεων αναφέροντας αρχικά: «Ξεκινήσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά και από οικονομικής πλευράς, γιατί δεν έχουμε κάποιον που βάζει τα χρήματά του και περιμένει να πάρει τις δάφνες. Εμείς όλοι είμαστε Νίκη Βόλου και ο καθένας από το μετερίζι του προσπαθεί να στηρίξει την ομάδα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και πολύ χαρούμενος με συναισθήματα που δε βγαίνουν καθημερινά. Η ομάδα πέρασε από χίλια μύρια κύματα, που λέει και το τραγούδι, και στο τέλος είμαστε νικητές. Εμείς δεν έχουμε προπονητή, εμείς έχουμε στρατηγό και κάποιος μου ανέφερε πως στρατηγός ήταν μόνο ο Στάμενιτς. Δεν είναι μόνο αυτός, αλλά και ο Τζίμης ο Μπλάνας και ο στρατός που έκανε ήταν νικηφόρος. Ετσι πρέπει να το βλέπουμε κι έτσι θα προχωρήσουμε. Θα ‘θελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που με ανέχεται σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε.

Συνεχίζουμε, θα ισορροπήσουμε, θα ενισχύσουμε την ομάδα μ’ αυτούς που θέλει ο προπονητής και μπορούμε. Τα 148 παιδιά που είπε ο φίλος μου ο Πέτρος (σ.σ. Μπλάνας) είναι εφικτό. Πρέπει να καταλάβουν τα υπόλοιπα σωματεία, την ποιοτική διαφορά που υπάρχει μεταξύ αυτών και ημών. Η Νίκη έχει σκέπη, έχει θρησκεία, έχει την προστάτιδά της την Ευαγγελίστρια, την οποία παραμονή του πρωταθλήματος ονειρεύτηκα και μου είπε: Μη στεναχωριέσαι, θα βγείτε πρωταθλητές», για να δακρύσει στη συνέχεια με τον κ. Π. Μπλάνα να αναφέρει: «Πείτε μου πώς γίνεται με τέτοιους ανθρώπους να μην πάει η Νίκη μπροστά;».

Τον απολογισμό του τμήματος και όχι μόνο της ανδρικής ομάδας έκανε ο γεν. αρχηγός, Κώστας Σκοτεινιώτης τονίζοντας: «Με συντονισμένη προσπάθεια καταφέραμε να φέρουμε 100 παιδιά για να μάθουν την υδατοσφαίριση. Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος ακόμη και για συλλόγους της Αθήνας, ενώ είναι η πρώτη φορά στα βολιώτικα δεδομένα που μια ομάδα αριθμεί 100 παιδιά στην ακαδημία της.

Η φετινή χρονιά θεωρείται η πιο επιτυχημένη από το 2010 που ιδρύθηκε το τμήμα. Κατ’ αρχήν ανεβάσαμε 10-11 παιδιά στην ανδρική ομάδα από παίδες και εφήβους και στείλαμε δύο αθλητές (σ.σ. Γλούμη, Γκανάτσιο) στις Εθνικές ομάδες. Στα πανελλήνια πρωταθλήματα εφήβων, παίδων και μίνι παίδων φτάσαμε μέχρι τις 24 καλύτερες ομάδες της Ελλάδος και αν οι διοργανώσεις διεξάγονταν όπως τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε δύο παρουσίες σε τελική φάση, στους μίνι παίδες και στους εφήβους.

Κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο τουρνουά Haba Waba στην κατηγορία U9, ενώ είχαμε συμμετοχή και στην U11.

Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε η ανδρική ομάδα που κατέλαβε τη δεύτερη θέση, χάνοντας την πρωτιά μόλις για ένα γκολ και ανέβηκε στην Α2. Σ’ ένα πρωτάθλημα 30 ομάδων καταφέραμε να φτάσουμε στο Final 6, όπου αν και μας θεωρούσαν αουτσάιντερ, πετύχαμε την άνοδο βασισμένοι σε δικά μας παιδιά και σε μερικούς παλιούς παίκτες που έχουν έξι χρόνια στην ομάδα. Μ’ αυτόν τον τρόπο η ομάδα έδωσε απαντήσεις σε όσους είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι’ αυτήν».

Ακολούθως ο κ. Σκοτεινιώτης θέλησε να ευχαριστήσει τους χορηγούς λέγοντας πως χωρίς αυτούς η ομάδα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, για να εξάρει στη συνέχεια και τη συμβολή των Φίλων της Υδατοσφαίρισης της Νίκης, που απαρτίζεται από 45 μέλη τα οποία αγαπούν την ομάδα.

«Κάνω έκκληση σε όλους τους Νικιώτες, να γραφούν στους Φίλους της Υδατοσφαίρισης της Νίκης. Αν θέλουμε να πρωταγωνιστούμε και να παράγουμε αποτελέσματα θα πρέπει να είμαστε και οικονομικά δυνατοί. Αυτό θα πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας και όχι ενός ή δύο ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη στήριξη της Ερασιτεχνικής: «Το τμήμα πόλο πρέπει να είναι υπόθεση της Ερασιτεχνικής Νίκης. Κρατά ψηλά τη σημαία και το όνομα της Νίκης στο πανελλήνιο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι φέτος παίξαμε με ιστορικές ομάδες, που δείχνουν και τη δική σου αξία. Δεν μπορεί η ομάδα να στηρίζεται μόνο στον κ. Τσαρνά, στον κ. Μπλάνα και σε μένα για να μπουν κάποια χρήματα. Θα πρέπει η Ερασιτεχνική να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος, να χρηματοδοτεί το τμήμα. Εάν η Νίκη δεν κατέβαινε να παίξει το περασμένο σαββατοκύριακο ποιος θα δυσφημούταν; Ο Τσαρνάς, ο Μπλάνας ή ο Σκοτεινιώτης; Ο Σκοτεινιώτης με τη μορφή που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια δεν θα υπάρξει και είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχίσω να μη μείνει αμέτοχη η Ερασιτεχνική.

Είμαι γενικός αρχηγός και όχι διοικητικό συμβούλιο. Δεν είναι μομφή για κανένα πρόσωπο, παρά μόνο στον τρόπο λειτουργίας και δομής της Ερασιτεχνικής. Είτε θα πάμε όλοι μαζί, είτε η επόμενη ημέρα ίσως δεν βρει και τη Νίκη. Αγαπώ πολύ τη Νίκη και πιστεύω σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά κλήθηκα να γίνω γενικός αρχηγός και κάνω άλλα πράγματα».

Με παρέμβασή του ο κ. Π. Μπλάνας διευκρίνισε πως οικονομικά στήριξαν το τμήμα οι κ.κ. Ντελόπουλος, Ξάνθης και Μακρόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως ο κ. Ξάνθης έδωσε 500 ευρώ για να μεταβεί η ομάδα στην Αθήνα.

Τέλος, ο κ. Σκοτεινιώτης ευχαρίστησε τους κ.κ. Τσαρνά, Π. Μπλάνα, Δ. Μπλάνα, Γ. Αδαμάσογλου, Δ. Κόφφα, Ν. Βάτσιο, Κ. Γκανάτσιο, ενώ ζήτησε συγνώμη από την οικογένειά του επειδή τον στερήθηκε για αρκετό χρόνο αφιερώνοντάς της την άνοδο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προπονητής Δημήτρης Μπλάνας ζητώντας συγγνώμη από εκείνους που έβαλαν εναντίον του συλλόγου για την άνοδο της Νίκης στην Α2.

Ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Γ. Αδαμάσογλου και Δ. Κόφφα και συνεχάρη τους παίκτες για τη μεγάλη προσπάθεια, αναφερόμενος πιο ειδικά στις… κολόνες Π. Κουρτίδη, Γ. Καρκαλιάνη, Τ. Δανιήλ και Αλ. Μητρούση.

«Φετινός μας σκοπός ήταν να αποφύγουμε τον σκόπελο των playout. Oλοι οι παίκτες ανταποκρίθηκαν στις δυσκολίες και δούλεψαν πολύ, γεγονός που αναγνώρισαν και οι αντίπαλοι προπονητές. Συνεχίζουμε στο ίδιο πλάνο και τη νέα χρονιά με το ίδιο σκεπτικό και σκληρή δουλειά.

Στο εξωαγωνιστικό κομμάτι δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια για το ήθος και τη συμπεριφορά μας. Μας είπαν «Ξέρετε δεν είστε αυτό που λένε». Δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο.

Τέλος, όσον αφορά την υποδομή, οι ομάδες Κ9 και Κ11 ακούγονται …κινέζικα και αρχαία ελληνικά σε κάποιους, επειδή δεν τα προωθούν όσο πρέπει. Είμαστε ένα τμήμα με 100 παιδιά, το οποίο δεν έχει την πολυτέλεια να λειτουργεί 10 και 12 ώρες τη μέρα.

Για εμάς η χρήση πισίνας είναι από τις 19.30 έως τις 22.00 και είναι δύσκολο να προπονηθούν όλα τα παιδιά. Είναι αντιπαιδαγωγικό και αντιαθλητικό αυτό. Δεν ζητάμε ούτε μικρή πισίνα, ούτε να μπούμε από τις 15.00.

Ζητάμε την ώρα που έχουμε να τη σέβονται. Δεν γίνεται σ’ ένα άθλημα σαν το πόλο να γίνονται οι προπονήσεις την ίδια ώρα με μαθήματα άκουα αερόμπικ και άκουα ζούμπα. Επειδή αυτοί που καθορίζουν τις ώρες είναι προπονητές, αναρωτιέμαι αν θα ήταν ευχάριστο γι’ αυτούς να κάνουν προπόνηση μπάσκετ ταυτόχρονα με αερόμπικ.

Αν μου απαντήσει ένας ότι γίνεται τότε και εγώ το δέχομαι. Κάποια πράγματα πρέπει να μπουν σε μια σωστή βάση. Το πόλο τα τελευταία χρόνια είναι άθλημα 1ης κατηγορίας και έχει δικαίωμα στην ανάπτυξη και στην υποστήριξη από την εκμάθηση του μέχρι και τη μεγάλη ομάδα. Εμείς έχουμε πάει σαν Ερασιτέχνης πολύ πίσω και υποχωρητικά αλλά θέλω να σεβαστούνε τις 2,5 ώρες που έχουμε.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η επιτυχία που είχε ο Γιώργος Αδαμάσογλου με την Κ9. Είναι πολύ μεγάλο αυτό που έχει γίνει άσχετα αν περνάει σαν αστείο αλλά ουσιαστικά δείχνει πόσο μεγάλωσε το σωματείο».

Ο έφορος Π. Μπλάνας επεσήμανε: «Ο κ. Τσαρνάς δεν έπρεπε να λέγεται φαρμακοποιός, αλλά αιμοδότης της Νίκης Βόλου. Αυτές οι επιτυχίες έρχονται με σύμπνοια και διότι ποντάρουμε στα παιδιά τα δικά μας και γιατί υπήρχε προγραμματισμός τα τελευταία 6-7 χρόνια. Τα παιδιά των ακαδημιών είναι 108, η επιθυμία μας είναι να γίνουν 148 όχι 150, ώστε να καλύψουμε λειτουργικά έξοδα.

Φέτος για πρώτη χρονιά καλύψαμε τις πληρωμές μέχρι τέλος Ιουνίου των προπονητών. Αυτή είναι η πεμπτουσία της όλης προσπάθειας, να μπορούμε να πληρώνουμε τους προπονητές. Τον αγώνα που έχει κάνει ο Κώστας Σκοτεινιώτης δεν μπορείτε να τον φανταστείτε.

Από το 1924 εμείς είμαστε το τελευταίο παιδί της Νίκης, αλλά πρέπει ο σύλλογος να του δίνει όλο το μπουκάλι το γάλα κι όχι το μισό.

Υπάρχουν και σειρήνες που είναι πολεμικές για το σωματείο. Γι’ αυτό μην πιστεύετε τίποτα. Εμείς σα… σκαθαράκια θα δουλεύουμε κι όποιος δεν το καταλαβαίνει, ας έρθει κοντά μας να μάθει μερικά πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω τους δύο άμεσους συνεργάτες μου τους κ.κ. Κ. Γκανάτσιο και Ν. Βάτσιο, οι οποίοι νυχθημερόν πασχίζουν για την ομάδα.

Το θέμα είναι οικονομικό. Ενας άνθρωπος δεν μπορεί να πασχίζει γι’ αυτό το πράγμα. Το μέλλον της ομάδας μας έρχεται μέσα από μία διοικούσα επιτροπή με άτομα που θα βοηθήσουν το τμήμα και θα ‘ρθουν κοντά μας. Οι επιτυχίες μας θα είναι δεδομένες. Ο Ερασιτέχνης θα πρέπει να ξυπνήσει κάποτε και να ταΐζει όλα τα παιδιά του».

Σε ερωτήσεις των ΜΜΕ ο κ. Σκοτεινιώτης σχολίασε για το πρόβλημα μετάβασης της ομάδας στην Αθήνα: «Τα λεφτά συγκεντρώθηκαν με μεγάλο αγώνα και το θέμα είναι πως αυτό δεν θα έπρεπε να είναι υπόθεση 1-2 ανθρώπων του κάθε τμήματος αλλά συλλογική. Ο Ερασιτέχνης πρέπει να εγγυάται κάποια μίνιμουμ ζητήματα».

Για τη Δ.Ε. και τους Φίλους Υδατοσφαίρισης: «Συνεχίζουμε όπως είμαστε αλλά όχι και εσαεί. Οι Φίλοι της Υδατοσφαίρισης έχουν σκοπό να ενισχύσουν οικονομικά το τμήμα και να φέρουμε κόσμο κοντά μας. Από εκεί και πέρα στόχος είναι και η δημιουργίας μιας Διοικούσας Επιτροπής».

Για τον πόλεμο από εξωγενείς παράγοντες ο Δ. Μπλάνας απάντησε: «Εμείς γενικά δεν είχαμε κόντρα με κανένα αλλά υπήρξε ένα κλίμα αντίστροφο από τη στιγμή που η ομάδα απέκτησε δυναμική και οντότητα. Οταν δεχόμαστε 25 γκολ είμαστε τα καλύτερα παιδιά αλλά από την ώρα που ανεβήκαμε κατηγορία για κάποιους γίναμε «κωλόπαιδα». Οι ίδιοι διαιτητές και οι γραμματείες ήρθαν και μας είπαν

Αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε βάρος της ομάδας μας μέσα στο Βόλο έχουν καταντήσει αηδία όσον αφορά τη συμπεριφορά. Πιστεύω πως ο καθένας κερδίζει τη θέση του και ένα σαββατοκύριακο έφτασε να καταλάβουν, όταν είμαστε η μοναδική ομάδα που δεν δέχθηκε ούτε μία κόκκινη κάρτα. Αυτό λέγεται ήθος εκτός Βόλου».

Τέλος ανέφερε πως η ομάδα το 2012 αναγκάστηκε να διαλύσει το τμήμα των ακαδημιών γιατί όπως ήταν δομημένο το σύστημα στα κολυμβητήρια δεν υπήρχε χώρος στην πισίνα αφού τους δίνονταν μία μόνο διαδρομή για να συμπληρώσει: «Η ομάδα έφτασε με οικονομική υπέρβαση του κ. Τσαρνά να λειτουργήσει το 2013 τις Ακαδημίες και όχι από το 2010 όπως θα έπρεπε. Παίρναμε παίκτες για να έχουμε χώρο να λειτουργούμε».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου