ΠΟΛΟ

Ομάδα για μεγάλα πράγματα ανέβηκε στο βάθρο του Παγκοσμίου

ομάδα-για-μεγάλα-πράγματα-ανέβηκε-στο-384877

Η Εθνική πόλο ανδρών του Βολιώτη ομοσπονδιακού τεχνικού, Θοδωρή Βλάχου, επιβλήθηκε με σκορ 11-9 στα πέναλτι της Ιταλίας στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν και φιγουράρει πλέον στην τρίτη θέση του κόσμου, κλείνοντας θέση παράλληλα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το καλοκαίρι του 2016.

Δέκα χρόνια μετά την επιτυχία του Μόντρεαλ, η Ελλάδα φώναξε ξανά βροντερό παρών στην ελίτ του πόλο, ανεβαίνοντας στο βάθρο, μετά από μια σπουδαία υπέρβαση, κατά την οποία γνώρισε την πρώτη τους -και μοναδική- ήττα στα ημιτελικά απ’ την Κροατία.

Με κατάθεση ψυχής οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου διεκδίκησαν μέχρι τέλους το μετάλλιο και το κατάφεραν, έχοντας δυνατή αμυντική λειτουργία, που κράτησε την Ιταλία μακριά απ’ το γκολ στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου. Η επιθετική τους αδράνεια -και η ατυχία σε ορισμένα σημεία- δεν τους επέτρεψε να αυξήσουν τη διαφορά.

Το τρίτο οκτάλεπτο πήρε «φωτιά» με τις δύο ομάδες να σκοράρουν εναλλάξ, την Ελλάδα να κρατάει σταθερά τα ηνία, με τον Βλαχόπουλο να πιάνει σπουδαία απόδοση.

Στο τέταρτο οκτάλεπτό τους, ο Φιλιότι ευστόχησε σε πέναλτι για το 7-7 και οι Έλληνες διεθνείς δεν κατάφεραν να αντιδράσουν, με τον Φουντούλη να χάνει φοβερή ευκαιρία ενάμισι λεπτό πριν το φινάλε, ενώ και οι Ιταλοί είχαν την ευκαιρία τους με δοκάρι του Ντι Φούλιο 10’’ πριν τη λήξη.

Τα πέναλτι: Φιλιόλι 0-1 (7-8), Αφρουδάκης Χρ. 1-1 (8-8), Βελόττο δοκάρι, Φουντούλης Ι. 2-1 (9-8), Λουόγκο 2-2 (9-9), Μυλωνάκης 3-2 (10-9), Ντι Φούλβιο αποκρούει ο Φλέγκας, Βλαχόπουλος 4-2 (11-9).

ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 11-9 (κ.α. 7-7)

Οκτάλεπτα: 1-0, 2-2, 4-4, 0-1, πέν. 4-2.

ΕΛΛΑΔΑ (Βλάχος): Μυλωνάκης 2, Φουντούλης 1, Αφρουδάκης 2, Μουρίκης 1, Γούνας 1, Βλαχόπουλος 4.

ΙΤΑΛΙΑ (Καμπάνια): Ντι Φούλβιο 1, Βελότο 1, Φιλιόλι 2, Φοντέλι 1, Λουόγκο 1, Αϊκάρντι 2.

Ασταμάτητη και χρυσή η Σερβία

Στην κορυφή του παγκόσμιου πόλο επανήλθε η Σερβία, η οποία νίκησε άνετα στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν την Κροατία με 11-4 και κατέκτησε τον τίτλο, για πρώτη φορά μετά το 2009.

Οι «πλάβι» αιφνιδιάστηκαν στα πρώτα λεπτά και βρέθηκαν να χάνουν 2-0, αλλά στη συνέχεια κυριάρχησαν απόλυτα, η άμυνά τους δυνάμωσε και με σερί 6-0 ουσιαστικά «καθάρισαν» τον τελικό.

Η Κροατία, πάντως, ανέβηκε για πέμπτη συνεχόμενη φορά στο βάθρο και παράλληλα εξασφάλισε την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (η Σερβία είχε πάρει το εισιτήριο μέσω World League).

Τα οκτάλεπτα:
2-2, 3-0, 2-2, 4-0

ΣΕΡΒΙΑ: Πρλαϊνοβιτς 3, Τσουκ 2, Μάντιτς, Ντ. Πιγέτλοβιτς, Άλεξιτς, Γιάκσιτς, Φιλίποβιτς, Στ. Μίτροβιτς.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούκνο 2, Πέτκοβιτς, Ομπράντοβιτς.

Ομάδα για μεγάλα πράγματα ανέβηκε στο βάθρο του Παγκοσμίου

Η Εθνική πόλο ανδρών του Βολιώτη ομοσπονδιακού τεχνικού, Θοδωρή Βλάχου, επιβλήθηκε με σκορ 11-9 στα πέναλτι της Ιταλίας στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν και φιγουράρει πλέον στην τρίτη θέση του κόσμου, κλείνοντας θέση παράλληλα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το καλοκαίρι του 2016.

Μια… αγκαλιά έγιναν οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας πόλο, μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Καζάν. Ο Βολιώτης τεχνικός της ομάδας, Θοδωρής Βλάχος πανηγύρισε με την ψυχή του την τεράστια αυτή επιτυχία, που έδωσε παράλληλα και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του 2016, ενώ στις δηλώσεις του ανέφερε:

Για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο: «Ημασταν διψασμένοι για διάκριση και το αποδείξαμε. Είναι διπλή η επιτυχία για εμάς, καθώς κατακτήσαμε και το μετάλλιο και προκριθήκαμε στο Ρίο. Ο Θεός ήταν μαζί μας σε αυτό το τουρνουά μέχρι το τέλος. Ο άξιος, αυτός που δουλεύει, στο τέλος ανταμείβεται. Κατά γενική ομολογία όλων αξίζαμε ένα μετάλλιο και ευτυχώς δεν φεύγουμε από εδώ με άδεια χέρια. Αυτό που σκεφτόμασταν ήταν η κατάκτηση ενός μεταλλίου, ειδικά όταν βλέπαμε ότι από παιχνίδι σε παιχνίδι γινόμασταν καλύτεροι. Θα θυμόμαστε για πάντα αυτό που καταφέραμε σήμερα και πιστεύω ότι ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Όταν κατακτάς ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα γεμίζεις με περηφάνια όλους τους Έλληνες. Είναι σημαντικό για το άθλημα ότι πολύς κόσμος παρακολούθησε πόλο. Κάθε μέρα που πλησιάζαμε προς τον στόχο είχαμε συμπαράσταση από πολύ κόσμο και μας έλεγαν πως ότι κι αν συμβεί, θα είναι περήφανοι για εμάς. Ο άθλος που πετύχαμε, πολλαπλασιάζεται λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο ελληνικό πόλο».

Για το που αφιερώνει το μετάλλιο: «Εμείς κάναμε κάτι μεγάλο για εμάς, για το άθλημα και για τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τον κύριο Διαθεσόπουλο. Είναι προσωπική του δικαίωση. Οι μεγάλοι άντρες παίρνουν και μεγάλες αποφάσεις. Πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Διαθεσόπουλο, που με εμπιστεύτηκε. Σε αυτόν ανήκει το μετάλλιο. Μερίδιο έχει και ο Σάκης Κεχαγιάς. Η Εθνική είχε εξαφανιστεί και με προπονητή αυτόν βγήκε και πάλι στο προσκήνιο. Επίσης είναι σημαντικό ότι η Εθνική ομάδα πήρε ένα μετάλλιο με Έλληνα προπονητή. Οι Έλληνες προπονητές αξίζουν και πρέπει να τους δοθούν ευκαιρίες».

Για την διαδικασία των πέναλτι: «Είναι ψυχοφθόρα η διαδικασία των πέναλτι και ίσως είναι άδικο για μια ομάδα να αποκλείεται εκεί. Εμείς όμως σήμερα βρεθήκαμε μόνο μια φορά πίσω στο σκορ και πιστεύω ότι δικαιούμασταν τη νίκη».

Για τον τερματοφύλακα της Κροατίας τον Πάβιτς, ο οποίος με απόκρουσή του σε πέναλτι στέρησε στην Εθνική τη συμμετοχή της στον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου: «Του έχω ήδη πει πως όταν επιστρέψει στις προπονήσεις του Ολυμπιακού τον περιμένει καψώνι. Θα εξιλεωθεί μόνο αν μας οδηγήσει στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ».

Στους κορυφαίους ο Φουντούλης

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ψήφισαν τον Έλληνα περιφερειακό, Γιάννη Φουντούλη, στην κορυφαία επτάδα της διοργάνωσης.

Στο μικρό τελικό ίσως δεν κατάφερε για πρώτη φορά φέτος να σημειώσει γκολ. Ο Γιάννης Φουντούλης σκόραρε στη διαδικασία των πέναλτι, όταν χρειάστηκε. Ο Χιώτης περιφερειακός συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη επτάδα του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου. Επελέγη ανάμεσα στους κορυφαίους από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τη διοργάνωση στο Καζάν.

Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ντούσκο Πιγέτλοβιτς. Ο Κροάτης Γιόσιπ Πάβιτς, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκε επίσης στην επτάδα, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο Ιταλός Ντι Φούλβιο, ο Κροάτης Μούσλιμ, ο Αυστραλός Γιάνγκερ και ο Καζάκος Αξένοφ, ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου