ΕΛΛΑΔΑ

Άγγιξε το θαύμα η Εθνική αλλά ηττήθηκε στα πέναλτι

άγγιξε-το-θαύμα-η-εθνική-αλλά-ηττήθηκε-388163

«Έπεσε μαχόμενη» η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών απέναντι στην Κροατία, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Καζάν. Αν και βρισκόταν πίσω σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατάφερε να ισοφαρίσει μία και μόνη φορά, στα 27΄΄ πριν τη λήξη, σε 10-10 και να στείλει το ματς στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί μοιραίος στάθηκε ο Γιάννης Φουντούλης, που νικήθηκε από τον (μέλλοντα συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό) Γιόσιπ Πάβιτς, με τους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες του Λονδίνου να ευστοχούν και στις πέντε εκτελέσεις τους και να παίρνουν τη νίκη με 15-13.

Οι Κροάτες κατάφεραν να πάρουν από την αρχή ένα μικρό προβάδισμα και ανάγκασαν την εθνική να κυνηγά διαρκώς στο σκορ, χωρίς να καταφέρνει ποτέ να ισοφαρίσει. Ποτέ ως το τελευταίο δίλεπτο, όταν οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου πέτυχαν άλλη μία… περίπου απίθανη ανατροπή, πετυχαίνοντας δύο διαδοχικά γκολ και στέλνοντας το ματς στα πέναλτι. Μόνο που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον προημιτελικό απέναντι στην Αυστραλία, η «ρώσικη ρουλέτα» έβγαλε χαμένη την ελληνική ομάδα…

Η εθνική χρεώθηκε πολλές αποβολές, αλλά είχε εξαιρετική απόδοση στον παίκτη λιγότερο, με τους Κροάτες (που θεωρούνται μετρ στον παραπάνω) να ξεκινούν τον ημιτελικό με 1/6 και να τελειώνουν με 5/14. Πλην όμως, οι παίκτες του Ίβιτσα Τούσακ βρήκαν άλλους τρόπους να σκοράρουν, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική ομάδα είχε πρόβλημα στην επίθεση, καθώς ο Πάβιτς είχε ορθώσει «τείχος» μπροστά στην εστία του. Η Κροατία προηγήθηκε 2-0, 4-1 και 5-2 στα μέσα της δεύτερης περιόδου, για να ακολουθήσει ένα τετράλεπτο κατά το οποίο η ελληνική άμυνα βελτιώθηκε και η εθνική μείωσε σε 5-4 στο ημίχρονο.

Από το τρίτο οκτάλεπτο οι διαιτητές άρχισαν να καταλογίζουν πιο εύκολα αποβολές, με τις δύο ομάδες να βελτιώνουν σταδιακά τα ποσοστά τους στον παίκτη παραπάνω και να ανταλλάσσουν γκολ. Η Κροατία ξέφευγε με δύο τέρματα διαφορά, η εθνική μείωνε στο ένα κι έτσι κυλούσε το παιχνίδι, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να χάνει στο τέλος της τρίτης περιόδου επίθεση με παραπάνω και να δέχεται γκολ στα 5΄΄ από «κεραυνό» του Τζόκοβιτς.

Ο Θοδωρής Βλάχος είδε τρεις παίκτες του να αποβάλλονται οριστικά (Ποντικέας, Δελακάς, Γενηδουνιάς), όμως οι διεθνείς, με κορυφαίο τον Άγγελο Βλαχόπουλο, αρνήθηκαν να παραδοθούν. Ο Σούκνο «έγραψε» το 10-8 2΄10΄΄ πριν τη λήξη (σε μία φάση που η ελληνική ομάδα έβγαλε άμυνα με παίκτη λιγότερο, αλλά αμέσως μετά χρεώθηκε με νέα αποβολή), ο Μυλωνάκης είδε εκτός θέσης τον Πάβιτς και μείωσε άμεσα, οι Κροάτες κέρδισαν νέα αποβολή, αλλά ο Τζόκοβιτς αστόχησε.

Η εθνική κέρδισε με τη σειρά της αποβολή και, μετά το τάιμ-άουτ του Βλάχου, η μπάλα πέρασε στα 2μ. όπου ο Κολόμβος σηκώθηκε ψηλά και ισοφάρισε 10-10 στα 27΄΄. Έμενε μία τελευταία επίθεση στην οποία οι Κροάτες προσπάθησαν και πάλι να πάρουν αποβολή, όμως οι Έλληνες παίκτες έβγαλαν την άμυνα και πανηγύρισαν με την ψυχή τους το ότι έστειλαν το ματς στη διαδικασία των πέναλτι.

Οι παίκτες της Κροατίας, παρά τον εκνευρισμό τους για την τελευταία φάση του αγώνα (όπου ζήτησαν έντονα αποβολή), έμειναν ψύχραιμοι στα πέναλτι, ιδιαίτερα αφότου ο Γιάννης Φουντούλης, που εκτέλεσε δεύτερος, είδε τον Πάβιτς να αποκρούει.

Η εμπειρία των η ικανότητα των Ολυμπιονικών στα σουτ δεν άφησαν πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Κώστα Φλέγκα και, παρότι οι υπόλοιποι διεθνείς μας βρήκαν στόχο, ο Σέτκα διαμόρφωσε το τελικό 15-13 και έστειλε την Κροατία για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον τελικό ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και παράλληλα της έδωσε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Για την εθνική, το τουρνουά φυσικά δεν έχει τελειώσει. Απομένει ο «μικρός» τελικός του Σαββάτου (20:30), όπου η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει για δεύτερη φορά ένα χάλκινο μετάλλιο, μετά το Παγκόσμιο του 2005 στο Μόντρεαλ.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 2-3, 3-2, 2-4 (κ.α.), 5-3 (πεν.)

Η εξέλιξη του σκορ:
1-0 Λόντσαρ (φουνταριστός), 2-0 Σούκνο (περιφέρεια), 2-1 Φουντούλης (πεν.), 3-1 Μπούκιτς (περιφέρεια), 4-1 Ομπράντοβιτς (φουνταριστός), 4-2 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 5-2 Μούσλιμ (π.π.), 5-3 Μουρίκης (φουνταριστός), 5-4 Φουντούλης (π.π.), 6-4 Λόντσαρ (π.π.), 6-5 Βλαχόπουλος (π.π.), 7-5 Μούσλιμ (π.π.), 7-6 Αφρουδάκης (π.π.), 8-6 Τζόκοβιτς (περιφέρεια), 8-7 Γούνας (π.π.), 9-7 Ομπράντοβιτς (π.π.), 9-8 Βλαχόπουλος (π.π.), 10-8 Σούκνο (π.π.), 10-9 Μυλωνάκης (περιφέρεια), 10-10 Κολόμβος (π.π.)

Η σειρά των πέναλτι:
Σούκνο 11-10, Αφρουδάκης 11-11, Μούσλιμ 12-11, Φουντούλης (απέκρουσε ο Πάβιτς), Τζόκοβιτς 13-11, Μυλωνάκης 13-12, Πέτκοβιτς 14-12, Βλαχόπουλος 14-13, Σέτκα 15-13

Η Κροατία είχε 5/14 με παίκτη παραπάνω, τρία γκολ από την περιφέρεια και δύο από θέση φουνταριστού. Η εθνική είχε 6/11 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι, δύο γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Ποντικέας (6΄41΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), ο Δελακάς (3΄06΄΄ πριν τη λήξη), ο Γενηδουνιάς (1΄23΄΄ πριν το τέλος), ο Μπούσλιε (3΄53΄΄ πριν το τέλος του αγώνα) και ο Ομπράντοβιτς (46΄΄ πριν το τέλος)

Διαιτητές: Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία), Φλαχάιβ (Αυστραλία)

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ίβιτσα Τούσακ):
Πάβιτς, Μπούριτς, Πέτκοβιτς 1, Λόντσαρ 2, Τζόκοβιτς 2, Μπούκιτς 1, Μούσλιμ 3, Μπούσλιε, Σούκνο 3, Πασκβάλιν, Σέτκα 1, Ομπράντοβιτς 2, Μπίγιατς

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος):
Φλέγκας, Μυλωνάκης 2, Δερβίσης, Γενηδουνιάς, Φουντούλης 2, Ποντικέας, Αφρουδάκης 2, Δελακάς, Μουρίκης 1, Κολόμβος 1, Γούνας 1, Βλαχόπουλος 4, Γαλανόπουλος

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου