ΠΟΛΟ

Από το Βόλο στο Καζάν της Ρωσίας

από-το-βόλο-στο-καζάν-της-ρωσίας-460115

Συνέντευξη στο ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

Εχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα στο Βόλο και την ομάδα του ΝΟΒΑ, ο προπονητής Θοδωρής Βλάχος, έχει καταφέρει να βρίσκεται πλέον στην ελίτ του ευρωπαϊκού πόλο, αναλαμβάνοντας πλέον και τα ηνία της Εθνικής Ελλάδος παράλληλα με τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Με τους ερυθρόλευκους μετρά τρία πρωταθλήματα Ελλάδος και ισάριθμα κύπελλα, θέλοντας μια διάκριση και με τα γαλανόλευκα στο επερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο που θα φιλοξενηθεί στο Καζάν της Ρωσίας, όπου και θα αντιμετωπίσουν εκτός από την οικοδέσποινα Ρωσία, τις Ιταλία και ΗΠΑ στο πλαίσιο του β’ ομίλου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τον συνάντησε λίγη ώρα πριν ανέβει στο πούλμαν της επιστροφής μαζί με την υπόλοιπη αποστολή της Εθνικής ομάδας, η οποία από την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στην πόλη μας, όπου και πραγματοποίησε ένα από τα στάδια της προετοιμασίας, πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Σε λίγη ώρα αναχωρείτε από το Βόλο, όπου βρεθήκατε για περίπου μία εβδομάδα, είστε ικανοποιημένος από τη δουλειά που έγινε εδώ;

«Ακόμη βρισκόμαστε στο βασικό στάδιο προετοιμασίας και συγκεκριμένα στη δεύτερη εβδομάδα. Μετά την πρώτη συγκέντρωση και το πέρας των υποχρεώσεων με τους συλλόγους, ήταν πολύ σημαντικό που ήρθαμε στο Βόλο και βρεθήκαμε όλοι μαζί. Χρησιμοποιήσαμε όλες τις πισίνες και είχαμε αρκετό χρόνο για να κάνουμε προπονήσεις τόσο μέσα στην πισίνα όσο και στο γυμναστήριο. Το σημαντικότερο όμως για εμάς είναι ότι μείναμε μαζί για μία εβδομάδα και πιστεύω ότι βγάλαμε ένα πάρα πολύ μεγάλο όγκο προπόνησης. Πλέον συνεχίζουμε στην Αθήνα από αύριο Δευτέρα».

Ποιοι είναι οι στόχοι της Εθνικής;

«Επόμενος μεγάλος στόχος είναι φυσικά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν της Ρωσίας από τις 27 Ιουλίου. Εχουμε κάποια τουρνουά και προετοιμασία στο Μαυροβούνιο μέχρι τότε για να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία μας και να φθάσουμε όσο πιο έτοιμοι γίνεται στο Καζάν. Ηδη αυτή η ομάδα είναι στην εξάδα του κόσμου, αλλά κάθε φορά που συμμετέχεις σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι διαφορετική. Είναι διαφορετική η κλήρωση, άλλες οι ομάδες και άλλη η σειρά αγώνων. Είμαστε σε έναν όμιλο πάρα πολύ δυνατό, όπου και οι τέσσερις ομάδες διεκδικούν την πρόκριση. Μπορεί να μην έχουμε κάποιο μεγαθήριο στον όμιλό, αλλά αν δεν προσέξεις μπορεί να βρεθείς προ εκπλήξεων. Νομίζω ότι αν προσέξουμε πολύ τα τρία πρώτα παιχνίδια που έχουμε στον όμιλό μας, ώστε να έχουμε καλύτερες διασταυρώσεις στη συνέχεια, ο στόχος της εξάδας θα είναι εφικτός. Από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουμε σε κάθε παιχνίδι να πάρουμε όσο το δυνατόν μία καλύτερη θέση».

Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα των διεθνών;

«Τα παιδιά προσπαθούν πολύ και έχουν όρεξη. Δουλεύουν σε μεγάλη ένταση αφού είναι οι πρώτες εβδομάδες που είναι και αρκετά δύσκολες. Δίνουμε βάρος κυρίως στη φυσική κατάσταση, αλλά νομίζω ότι και εκείνοι έχουν υψηλούς στόχους, αφού είναι μία πρόκληση το Παγκόσμιο πρωτάθλημα και πιστεύω πως θα παραμείνουνε συγκεντρωμένοι και θα συνεχίζουν να δουλεύουν σκληρά».

Παρακολουθείτε την πορεία της Εθνικής ομάδας εφήβων που βρίσκεται μια ανάσα από το μετάλλιο στο Μπακού;

«Φυσικά, αλλά τον τελευταίο αγώνα κόντρα στη Σερβία, που κρίθηκε στα πέναλτι δεν μπόρεσα να τον παρακολουθήσω λόγω προπόνησης. Τα παιδιά έχουν μία καινούργια ομάδα και στις ηλικίες τους συγκαταλέγονται στις υπερδυνάμεις του Ευρωπαϊκού πόλο. Χρειάζεται δουλειά αφού όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Στον προηγούμενο αγώνα κερδίσαμε στα πέναλτι και από τους Σέρβους χάσαμε επίσης στην ίδια διαδικασία. Ελπίζω να κερδίσουν σήμερα (4μ.μ. – Κροατία) το τελευταίο παιχνίδι και να φέρουν ένα μετάλλιο. Το μέλλον όμως τους ανήκει και αν έχουν όρεξη και αγαπάνε πολύ το άθλημα θα πρέπει να δώσουνε προτεραιότητα σε αυτό για να ανταμειφθούν».

Πώς βρίσκετε το επίπεδο των εγκαταστάσεων στο Βόλο;

«Εγώ ήξερα τι θα βρω και ήξερα πως έχουμε δύο πολύ καλές πισίνες εδώ στο Βόλο και ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαμε να προπονηθούμε είτε στην ανοιχτή του ΕΑΚ είστε στην κλειστή της Νέας Ιωνίας. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Οι ξενώνες ήταν εξαιρετικοί και το φαγητό πάρα πολύ καλό. Η φιλοξενία που μας παρείχε ο Δήμος Βόλου ήταν άψογη και θεωρώ πως αυτή η εβδομάδα θα μας ωφελήσει πάρα πολύ στη συνέχεια».

Το Βολιώτικο πόλο δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα έπρεπε ή θα επιθυμούσαμε. Από τη θέση που βρίσκεστε που εντοπίζετε το πρόβλημα;

«Νομίζω πως το Βολιώτικο πόλο εδώ και χρόνια έχει πολύ χαμηλό επίπεδο. Το βασικό είναι πως δεν υπάρχουνε καλές υποδομές και δεν βγαίνουν «Βολιωτάκια», που θα μαθαίνουν και θα διακρίνονται στα ηλικιακά τους πρωταθλήματα και στη συνέχεια θα προωθούνται στις πιο μεγάλες ομάδες. Εδώ και χρόνια οι ομάδες του Βόλου στηρίζονται σε αθλητές μακριά από την περιοχή μας, που δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. Κατανοώ το να θέλουν να ενισχυθούν οι σύλλογοι, αλλά θα πρέπει πρώτα από όλα να βοηθήσεις τους ήδη υπάρχοντες αθλητές. Νομίζω πως οι υποδομές είναι το μελανό σημείο και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν όλα ξανά».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με εσάς στο πόστο του προπονητή ο Ολυμπιακός Πειραιώς βρίσκεται ίσως στα καλύτερά του με τρεις κατακτήσεις πρωταθλήματος. Τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;

«Ο Ολυμπιακός είναι πρωταγωνιστής τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα πιστεύω πως έχει ξεφύγει από τις υπόλοιπες ομάδες, αλλά οι στόχοι του είναι οι διακρίσεις και στην Ευρώπη. Φέτος δεν τα καταφέραμε να πάμε στο Final 6 και να διεκδικήσουμε μια διάκριση. Από την καινούργια σεζόν θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις και πλέον με την εμπειρία που έχει η ομάδα αυτή ευελπιστώ πως του χρόνου θα πετύχουμε το συγκεκριμένο στόχο».

Σε προσωπικό επίπεδο θα μπορούσαμε να σας δούμε κάπου παραπάνω; Υπάρχουν μεγαλύτεροι στόχοι;

«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ό,τι καλύτερο υπάρχει. Βρίσκομαι στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας ως προπονητής και οδεύω στην 5η χρονιά. Φέτος ήρθε και η ενασχόλησή μου με την Εθνική ομάδα, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα, όπως και για κάθε προπονητή. Το ότι βρίσκομαι ταυτόχρονα και στις δύο θέσεις είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα και επιπλέον δύσκολο για εμένα, αλλά είναι μεγάλη τιμή, όσο μεγάλοι είναι και οι ορίζοντες που ανοίγονται για μένα βρισκόμενος σε αυτές τις θέσεις. Οι στόχοι μου είναι να έχω όσο πιο πολλές διακρίσεις μπορώ, είτε με την Εθνική είτε με τον Ολυμπιακό, όσο χρονικό διάστημα κι αν παραμείνω σε αυτά τα πόστα. Δεν αγχώνομαι και δεν είμαι από εκείνους που θέλουν να μείνουν για πάντα σε μία θέση. Επιθυμώ ωστόσο, όσο μείνω να μπορώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να βοηθήσω να πραγματοποιηθούν οι στόχοι των ομάδων μου με τους προσωπικούς να έπονται».

Ποιό θα πιστεύατε πως είναι το στοιχείο που σας διακρίνει μέχρι σήμερα στην πορεία αυτή που έχετε στο χώρο;

«Από την πρώτη στιγμή που έπεσα στην πισίνα αυτό το άθλημα μου άρεσε πάρα πολύ. Ημουν πολύ πεισματάρης και έβαζα πάντα στόχους σταδιακά. Δούλεψα πάρα πολύ και έκανα μεγάλη προσπάθεια, ιδίως όταν ήμουν εδώ στο Βόλο σαν νέος αθλητής, για να ξεχωρίσω και να παίξω σε μία μεγαλύτερη ομάδα και να κάνω μεγαλύτερα πράγματα. Τα κατέφερα σε μεγάλο βαθμό σαν αθλητής με την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς για εννέα χρόνια και η θέλησή μου να μείνω στο άθλημα και να ασχοληθώ με την προπονητική με δικαίωσε. Πιστεύω πως έχω μία αξιόλογη πορεία ως προπονητής τα τελευταία 16 χρόνια. Νομίζω πως έχω κερδίσει πάρα πολλά και δεν μετανιώνω ποτέ για την πρώτη μέρα που πήγα στην πισίνα του Βόλου και προσπαθούσα να μάθω μπάνιο. Είναι μία στιγμή που θα θυμάμαι πάντα και μόνο οφέλη έχω αποκομίσει από εκείνη τη μέρα και μετά».

Πλέον είστε από τους πιο δημοφιλείς στο χώρο του πόλο, είναι «παράσημο» για εσάς;

«Εντάξει δεν με αναγνωρίζουν όπου πηγαίνω (γέλια). Το πόλο δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμο σπορ όσο το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ που έχει μεγαλύτερη τηλεοπτική προβολή. Κάποιοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα ερασιτεχνικά αθλήματα όμως μας αναγνωρίζουν. Είναι πολύ τιμητικό και κολακευτικό το να σε επαινεί κάποιος για αυτό που έχεις κάνει και να σε εμψυχώνει για τη συνέχεια. Είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που νιώθει ένας αθλητής ή ένας άνθρωπος που ασχολείται πολύ ενεργά και σε υψηλό επίπεδο η συμπαράσταση ενός απλού ανθρώπου που σε παρακολουθεί και σε πιστεύει. Είναι ίσως η μεγαλύτερη επιβράβευση».

Από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε στο Κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας το πανελλήνιο πρωτάθλημα μίνι παίδων και μάλιστα πολλοί από τους μικρούς αθλητές παρακολούθησαν αποσβολωμένοι τις προπονήσεις σας. Ποιο είναι το μήνυμά σας γι’ αυτά τα παιδιά;

«Τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον του αθλήματός μας, είναι οι ηλικίες τέτοιες που όλοι οι προπονητές θα πρέπει να τους κατευθύνουν σωστά και να τους μαθαίνουν όχι μόνο το πόλο αλλά και τρόπους συμπεριφοράς και το πως να είναι καλοί άνθρωποι πρώτα και καλοί αθλητές στη συνέχεια. Με ό,τι ασχολούνται θα πρέπει να το κάνουν όσο καλύτερα γίνεται και να έχουν έναν πλουραλισμό στη ζωή τους και να μην είναι μόνο καλοί στον αθλητισμό, στη ζωή τους ή μόνο καλοί στο σχολείο. Πρέπει να είσαι καλός ή αρκετά καλός σε όλα όσα καταπιάνεσαι».


Με το συντάκτη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ Γιάννη Ζάττα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου