ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραμύθια και όνειρα

παραμύθια-και-όνειρα-587608

«Παραμύθια και όνειρα. Η ξεχασμένη γλώσσα» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 18.30 μ.μ., στο καφέ «4 εποχές» (Τ. Οικονομάκη και Σπ. Σπυρίδη). Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός θα μιλήσει, θα συζητήσει και θα αφηγηθεί με τους θαμώνες του καφέ, στα πλαίσια των εβδομαδιαίων επιστημονικών ομιλιών του κεντρικού καφέ, με θέμα: «Παραμύθια και όνειρα. Η ξεχασμένη γλώσσα». Κάθε νύχτα κάποιος μας μιλά στο σκοτάδι σε μια ξεχασμένη γλώσσα. Την ίδια γλώσσα μιλούν και τα μικρά μας παιδιά.

Παλαιότερα οι άνθρωποι διηγιόντουσαν κάθε πρωί τα όνειρά τους. Τα παιδιά στους γονείς, οι γειτόνισσες μεταξύ τους, οι φίλοι, οι συνάδελφοι. Πέρα από κάθε προσπάθεια ερμηνείας -κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τα όνειρα κάποιου άλλου- η διηγήσεις αυτές μας βοηθούσαν να νιώσουμε καλύτερα τον αφηγητή, το παιδί μας, το σύζυγο, το γείτονα, τη μάνα μας.

Τα λαϊκά παραμύθια προσέφεραν και προσφέρουν το λεξικό μιας ψυχικής γλώσσας που τώρα έχουμε ξεχάσει. Έδιναν εικόνες για να εκφραστεί ο φόβος, η ελπίδα, η αγωνία, η αγάπη. Μας βοηθούσαν να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους. Τα παιδιά μιλούν ακόμα αυτή την ξεχασμένη γλώσσα. Πώς μπορούμε να την θυμηθούμε και να την καταλάβουμε καλύτερα;

Στη συνέχεια στις 20.30 μ.μ. θα ξεκινήσει και φέτος για 23η χρονιά το εργαστήρι παραμυθιού και δημιουργικού λόγου στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου, στην παιδική βιβλιοθήκη (γωνία Πολυμέρη και Περαιβού). Το εργαστήρι έχει γίνει πια ένας πολιτιστικός θεσμός της πόλης γνωστός σε όλη την Ελλάδα, αφού είναι το πρώτο εργαστήρι προφορικής λογοτεχνίας που δημιουργήθηκε στη χώρα μας και αποτέλεσε τον πυρήνα του καλλιτεχνικού και επιστημονικού φαινομένου της αναγέννησης του λαϊκού παραμυθιού και της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες εραστές της προφορικής παράδοσης, σε φιλολόγους, ψυχολόγους, συγγραφείς, γονείς και σε κάθε ένα που απολαμβάνει να ακούει και να διηγείται στη γλώσσα μας, τη γλώσσα του Ομήρου και του Μακρυγιάννη.

Η ομάδα του εργαστηρίου θα συναντιέται κάθε Τετάρτη από τις 20.00 ως τις 22.00 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 6945155340 και στην ιστοσελίδα www.storytelling.gr.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου