ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκαιρα παραμύθια

επίκαιρα-παραμύθια-598085

Κέντρο ανάπτυξης και καλλιέργειας της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης έχει καταστεί ο Βόλος μέσα από τη συστηματική καλλιτεχνική και επιστημονική δουλειά του Δρ. Στέλιου Πελασγού. Ο συμπολίτης προφορικός αφηγητής συνεχίζει τη δράση του σε όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να απαντήσει με το έργο του και κατά δύναμη στους δύσκολους καιρούς. Η πολύχρονη έρευνά του πάνω στο φόβο και τις συμβουλές διαχείρισής του που συναντάμε στα παραμύθια, τους μύθους και την προφορική παράδοση έχει γίνει στις μέρες μας εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη.

Το «Μουσείο συναισθημάτων παιδικής ηλικίας» στην Αθήνα ξεκίνησε από την αρχή του φθινοπώρου τη νέα του έκθεση με θέμα το φόβο και προσκάλεσε τον Στέλιο Πελασγό να διδάξει σε ένα τακτικό μηνιαίο επιμορφωτικό σεμινάριο για γονείς, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς για την αντιμετώπιση του φόβου μέσα από τη λαϊκή παράδοση. Με βάση λαϊκές παραδόσεις από όλον τον κόσμο χρησιμοποιεί τη λαϊκή σοφία για να αναγνωρίσει τις διαφορετικές μορφές του φόβου, τους μηχανισμούς και τη λειτουργία του και τελικά την αντιμετώπισή του. Επόμενη συνάντηση του σεμιναρίου είναι προγραμματισμένη στις 8 Νοεμβρίου.

Παράλληλα συνεχίζει την περιοδεία της παράστασης αφήγησης με τίτλο: «Μην φοβάσαι» σε σχολεία και θέατρα όλης της Ελλάδας με επόμενο σταθμό την επόμενη Δευτέρα το Κερατσίνι για να συνεχίσει αργότερα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια των Σερρών και την Άνδρο. Δυστυχώς δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από σχολεία και φορείς του Βόλου για την παρουσίαση της παράστασης στην πόλη μας.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου ο συμπολίτης προφορικός αφηγητής θα παρουσιάσει στην Αθήνα την παράσταση «Μάγισσες» στο θέατρο Μαιρηβή, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα διδάξει σε εργαστήρια αφήγησης με θέμα: «Πώς να διηγούμαστε παραμύθια σαν να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο».

Παράλληλα συνεχίζει και τον κύκλο των ομιλιών του. Την προσεχή Δευτέρα 4 Νοεμβρίου θα μιλήσει σε γονείς και παιδαγωγούς στον Πειραιά με θέμα: «Παραμύθι και πολλαπλή νοημοσύνη. Πώς η αφήγηση και η ανάγνωση κάνουν τα παιδιά μας εξυπνότερα» προσκαλεσμένος από το νηπιαγωγείο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς. Στο Βόλο συνεχίζονται οι συζητήσεις του με γονείς στα παιδαγωγικά εργαστήρια της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Χθες πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και η πρώτη συνάντηση του εργαστηρίου Αγίου Γεωργίου Ιωλκού, ενώ σήμερα Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 18.00 θα συζητήσει με θέμα: «Εσωστρεφή και εξωστρεφή παιδιά, εσωστρεφείς και εξωστρεφείς γονείς» στους γονείς του Βρεφονηπιακού σταθμού Ι.Μ.Δ. και ενορίας Μεταμορφώσεως.

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί το εργαστήρι γονέων με θέμα το Φόβο και την αντιμετώπισή του στο παρεκλήσσι/πνευματικό κέντρο της Αγίας Παρασκευής πίσω από το ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς. Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 18.30 θα συζητήσει με θέμα: «Προσαρμοστικότητα. Το κλειδί της ευτυχίας σε δύσκολους καιρούς» τους γονείς του εργαστηρίου της Αναλήψεως στο εργαστήρι που εμψυχώνει με τον πτρ. Χρήστο Χαχαμίδη και την ψυχολόγο Ιωάννα Γεωργιάδου.

Τέλος, για το ευρύτερο κοινό του Βόλου θα μιλήσει και θα αφηγηθεί με θέμα: «Η ξεχασμένη γλώσσα. Παραμύθια και όνειρα» στο καφέ «4 Εποχές» την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 18.30. μ.μ.

Με την αρχή του Νοεμβρίου κάθε Τετάρτη βράδυ στις 20.00. μ.μ θα ξεκινήσουν και τα εβδομαδιαία εργαστήρια ενηλίκων για τον παραμύθι και την προφορική παράδοση, ένα κύκλο συναντήσεων που συνεχίζεται εδώ και 22 χρόνια στην πόλη μας χωρίς κανένας φορέας να του προσφέρει μια μόνιμη στέγη. Τον ίδιο καιρό θα ανεβεί στο διαδίκτυο και η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δρ. Στέλιου Πελασγού (www.storytelling.gr) όπου συγκεντρώνονται τα νέα και οι δράσεις του συμπολίτη αφηγητή με τη διεθνή δράση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου