ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιερό κειμήλιο στην Αγχίαλο

ιερό-κειμήλιο-στην-αγχίαλο-603814

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Η Νέα Αγχίαλος» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου, μετά από ενέργειες πολλών μηνών, κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο πολλών Αγχιαλιτών, φέροντας για πρώτη φορά από την ίδρυση της Νέας Αγχιάλου, την ιερή εικόνα του Αγίου Γεωργίου από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην Πομόριε (Αγχίαλο) της Βουλγαρίας.

Η συγκεκριμένη εικόνα έχει ταυτόχρονα και μεγάλη αρχαιολογική αξία πέραν της θρησκευτικής. Η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στις 5.30μ.μ., στη Νέα Αγχίαλο, συνοδεία παιδιών του Συλλόγου, που θα φορούν παραδοσιακές φορεσιές. Μαζί με την αποστολή που θα έρθει από την Πομόριε θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού της Βουλγαρίας.

Η εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αγχιάλου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Αύριο Κυριακή 3 Νοεμβρίου στη θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Η Νέα Αγχίαλος, προσφυγική πόλη, προήλθε από τους κατοίκους της Αγχιάλου, αρχαίας ελληνικής πόλης της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία βρισκόταν για πολλούς αιώνες στην παραλία της σημερινής Βουλγαρίας. Στην παλαιά Αγχίαλο της Βουλγαρίας υπήρχαν μια κεντρική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία κι ένα μεγάλο Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.

Μόλις κτίστηκε, η νέα πόλη, η Ν. Αγχίαλος, οι χριστιανοί κάτοικοί της, οι οποίοι διακρίνονταν για την ευσέβειά τους και αυτό το μαρτυρεί το ότι έφεραν μαζί τους πολλά ιερά κειμήλια και πολλές ιερές εικόνες, φρόντισαν να κτίσουν τη νέα τους εκκλησία. Η πρώτη αυτή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο θεμελιώθηκε την 30η Σεπτεμβρίου 1907 που ήταν συμβολικά και η θεμελίωση της πόλης της Ν. Αγχιάλου.

Πολλοί Αγχιαλίτες αφιέρωσαν οικογενειακά ιερά κειμήλια και εικόνες, τα οποία με πόνο και κόπο διέσωσαν από την παλαιά Αγχίαλο. Η πρώτη εκκλησία, η παράγκα όπως την ονόμαζαν οι παλαιότεροι, γκρεμίστηκε και στη θέση της κτίστηκε η καινούργια με χρήματα που έδωσαν ευσεβείς Αγχιαλίτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου