ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης

πέθανε-ο-πανεπιστημιακός-και-σκηνοθέ-623309

Μόλις τρεις ημέρες μετά το θάνατο του μικρότερου αδελφού του, του καθηγητή αρχαιολογίας και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη, απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου έπειτα από πολυετή ασθένεια ο φιλόλογος, πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης, σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση το αρχαίο ελληνικό δράμα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963. Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (Κολλέγιο «Ανατόλια» και σχολή «Μωραΐτη») ενώ από το 1971 ώς το 1988, οπότε και παραιτήθηκε, διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 ώς το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ και της καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ, ενώ από τον Ιανουάριο του 1984 ώς τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων στην Πειραματική σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε έργα των Μπρεχτ, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπέκετ, Ευριπίδη κ.ά, ενώ σειρά έργων (κυρίως αρχαίου δράματος) σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Η σορός του Νίκου Χουρμουζιάδη -σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία- θα αποτεφρωθεί.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου