ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαίο εμπορικό κέντρο ηλικίας 2.700 ετών ανακαλύφθηκε στη βόρειο Ελλάδα

αρχαίο-εμπορικό-κέντρο-ηλικίας-2-700-ετών-631917

Ένα απίστευτα καλοδιατηρημένο εμπορικό κέντρο ηλικίας 2.700 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι τον Ιούνιο στην αρχαία πόλη Άργιλος στη βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα αρχαιολόγος που συμμετείχε στις ανασκαφές δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mail ότι οι επιστήμονες κατάφεραν ακόμα και να αναγνωρίσουν μεμονωμένα καταστήματα και συγκεκριμένα ένα αρτοποιείο, ένα ελαιοπωλείο και ένα φαρμακείο, το οποίο πωλούσε καλλυντικά και φάρμακα, αν και για το τελευταίο διατηρούν επιφυλάξεις.

Η αρχαία στοά, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π. Χ., έχει μήκος 40 μέτρα και αποτελείται από επτά καταστήματα πλάτους 5 μέτρων, βάθους 7,5 μέτρων και ύψους 2,5 μέτρων.

Τα καταστήματα δεν είναι πανομοιότυπα, καθώς έχουν χτιστεί με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν προσλάβει τους ίδιους κτίστες.

Η αρχαία Άργιλος άνθισε το 437 π.Χ., όταν η αρχαίαΑμφίπολη βρισκόταν στη μεγαλύτερη ακμή της, καθώς κατείχε το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης κοντά στον ποταμό Στρυμόνα.

Τον αιώνα που ακολούθησε οι Θράκες, οι Σπαρτιάτες, οι Αθηναίοι και οι Μακεδόνες πολέμησαν για να κατακτήσουν την αρχαία Αμφίπολη, κάτι που τελικά κατάφερε ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας το 357 π.Χ.

Με εντολή των κατακτητών οι κάτοικοι της Αργίλου μεταφέρθηκαν στην Αμφίπολη ώστε να αλλάξουν οι δημογραφικές ισορροπίες υπέρ των Μακεδόνων, κάτι που σήμανε τον θάνατο της αρχαίας πόλης.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Άργιλο δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι αρχαιολόγοι περιμένουν με ενθουσιασμό νέες ανακαλύψεις.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου