ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάκριση Βολιώτισσας

διάκριση-βολιώτισσας-655113

Πρώτο βραβείο απέσπασε η Αναστασία Κρατίδη σε φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης ~ Η Μυρτώ Παπούλια διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο φεστιβάλ Δράμας

Πρωτιά απέσπασε η Βολιώτισσα Αναστασία Κρατίδη σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης, λίγες μέρες μετά την συμμετοχή στο θεσμοθετημένο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, που απέσπασε η Μυρτώ Παπούλια (με καταγωγή από τη Ζαγορά) για την ερμηνεία της «Στο Κατώφλι», στο 36ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, η Βολιώτισσα σκηνοθέτρια της ταινίας, Αναστασία Κρατίδη, αποσπά το 1ο βραβείο ταινιών Μυθοπλασίας, με τη συμμετοχή της ταινίας «Στο Κατώφλι» στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «Message to man» Αγίας Πετρούπολης 2013.

Τη συγκεκριμένη ταινία θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε λίγους μήνες στην αίθουσα του Μεταξουργείου της Νέας Ιωνίας, όπου -κάθε χρόνο- φιλοξενούνται οι βραβευμένες ταινίες του «Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους της Δράμας».

Το σενάριο και η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια, συνυπογράφονται από την Αναστασία Κρατίδη, την παραγωγή επιμελήθηκε ο Ηλίας Κοκκινίδης, την φωτογραφία – κάμερα ο Δημήτρης Κασιμάτης, το μοντάζ η Ιωάννα Πογιαντζή, τον ήχο ο Νάσος Τσιάλτας, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Νεφέλη Ράπτη.

Παίζουν: Μυρτώ Παπούλια, Γιάννης Τσιρόνης, Οδυσσέας Γκουγκούλης, Παρασκευάς Τζίμος, Αli Sadaqat, Δημήτρης Δακτυλάς, Irfan Jamshad, Iqbal Mazhar, Mahmud Fasir, Στέφανος Μπαλαμπάνης.

Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, η Λένα ζει με την οικογένειά της σε ένα απομονωμένο σπίτι της ελληνικής επαρχίας ως ένα ζωντανό σώμα προς χρήση. Βρίσκεται τώρα στο κατώφλι της ζωής της, όπου καλείται να αποφασίσει αν θα το περάσει μένοντας μέσα ή έξω από αυτό το καθεστώς.

Η σκηνοθέτρια Αναστασία Κρατίδη γεννήθηκε στο Βόλο το 1983. Πραγματοποίησε σπουδές κινηματογράφου στην Αθήνα και στο Παρίσι και ακολούθησε μεταπτυχιακό σε Κινηματογράφο και Οπτικοακουστικά – Σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού. Η δημιουργός ζει στην Αθήνα και αναπτύσσει πολύ αξιόλογη δράση.

Μιλώντας στο Flix για την καινούργια της δημιουργία, η Αναστασία Κρατίδη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «έχοντας ολοκληρώσει μια μικρού μήκους, όπου πρωταγωνιστούσε ένας νεαρός άντρας, θέλησα αυτή τη φορά να φτιάξω μια ιστορία για μια νέα γυναίκα, θέλοντας έτσι να πλησιάσω περισσότερο την αρχέγονη εσωτερικότητα του βασικού μου χαρακτήρα. Ένα άρθρο για μια κοπέλα που γέννησε μόνη και στη συνέχεια έβαλε το μωρό σε μια σακούλα, υπήρξε σημαντικό ερέθισμα. Μια κινητήρια εικόνα ήταν επίσης το παιχνίδι ανάμεσα σε μια νέα γυναίκα και ένα μικρό αγόρι που κρατούσε απ’ το χέρι. Το ίδιο πρόσωπο στο δημοτικό σχολειό παρουσίαζε μια ιδιαιτερότητα που την κρατούσε μακριά μας. Τα στοιχεία αυτά έχουν αφήσει το αποτυπώματά τους στο χαρακτήρα της Λένας, που δεν είναι ούτε η κοπέλα που άφησε το μωρό της σε σακούλα σκουπιδιών, ούτε η κοπέλα με την αναπηρία, είναι ένας χαρακτήρας μυθοπλασίας ενταγμένος σε ένα δυσλειτουργικό περιβάλλον».

Η ίδια περιγράφει την ταινία ως «μια προσπάθεια ανακατασκευής της ανθρώπινης εμπειρίας. Επιβίωση, κυριαρχία, συνείδηση, επικοινωνία. Μέσα από πράξεις, βλέμματα, τις κινήσεις ενός ατόμου».

Στη φωτογραφία η Μυρτώ Παπούλια που διακρίθηκε για την ερμηνεία της στο φεστιβάλ Δράμας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου