ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίκεντρο η παράδοση

επίκεντρο-η-παράδοση-671097

Δυναμικό «παρών» έδωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο το περασμένο Σάββατο με τίτλο: «Οι Βλάχοι τιμούν τους Εθνικούς μας Ευεργέτες». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το Σεπτέμβριο του 2011) και ειδικά για την εκδήλωση αυτή δόθηκε άδεια στους Συλλόγους Βλάχων και μέλη της Ομοσπονδίας που συμμετείχαν να φωτογραφηθούν στην Ακρόπολη.

«Για όλους εμάς που συμμετείχαμε, η παρουσία μας στον ιερό αυτό βράχο, το λίκνο του πολιτισμού, ντυμένοι με τις παραδοσιακές μας φορεσιές ήταν μια εμπειρία μοναδική και ανεξίτηλη», αναφέρουν οι συμμετέχοντες. Η βλαχόφωνη Ρωμιοσύνη βίωσε ρίγη δέους, αντικρίζοντας όλα τα λάβαρα να φωτογραφίζονται μπροστά στον Παρθενώνα. Οι επισκέπτες, όλοι γοητευμένοι, έβλεπαν και φωτογράφιζαν αυτή την πανσπερμία και ποικιλία παραδοσιακών φορεσιών και χρωμάτων.

«Η πατινάδα του γάμου μας έφερε στο προαύλιο του μεγαλοπρεπούς Ζαππείου, δωρεά των βλάχικης καταγωγής Κωνσταντίνου και Ευαγγέλου Ζάππα, όπου και ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με τους χορούς όλων των χορευτικών τμημάτων που συμμετείχαν», υπογραμμίζουν τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου.

Τα μέλη του ίδιου Συλλόγου υπογραμμίζουν ότι: «είναι άξια συγχαρητηρίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και προσωπικά ο ακούραστος πρόεδρός της, κ. Μιχάλης Μαγειρίας, που πραγματικά με το έργο του ανέδειξε την Ομοσπονδία, όπως της αξίζει».

Χαιρετισμό απέστειλε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό η Υφυπουργός Υγείας και μέλος του Συλλόγου κ. Μακρή, τονίζοντας ότι: «Μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιούν τον όρο «βλάχος» απαξιωτικά, αν ανατρέξουν, όμως, στην ελληνική ιστορία θα συνειδητοποιήσουν γιατί εμείς, οι βλάχοι αισθανόμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας και δεν μας πτοούν τέτοιου είδους απρεπείς και ανιστόρητοι χαρακτηρισμοί».

Στο ίδιο πνεύμα, η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Χρυσοβελόνη και φίλη του Συλλόγου δήλωσε: «Ο Βλαχόφωνος Ελληνισμός έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία, η οποία δυστυχώς δεν είναι γνωστή σε πολλούς, εντούτοις αποτελεί γνήσιο και καθαρόαιμο κομμάτι του Ελληνισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εθνικό κορμό. Σημαντικό στοιχείο των Βλάχων είναι η ντοπιολαλιά τους, η οποία δυστυχώς μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται λόγω ιστορικών και κοινωνικών λόγων».

Η επόμενη συνάντηση με τα μέλη και φίλους του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου «στη γη των προγόνων μας, στη Βόρεια Ήπειρο με επίσκεψη στη Λίμνη Οχρίδα, Κορυτσά και την άλλοτε Μητρόπολη του Ελληνισμού, Μοσχόπολη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, Σπύρος Τσιανάκας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου