ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην κόψη του τραγουδιού

στην-κόψη-του-τραγουδιού-701543

Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη με τίτλο: «Στην κόψη του τραγουδιού» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη». Η συναυλία συνδιοργανώνεται από τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη. Τα καθαρά έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ του Ειδικού Σχολείου Αγριάς

Η Μαρία Φαραντούρη είναι μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες με διεθνές κύρος και γιορτάζει τα πενήντα χρόνια της στο τραγούδι με μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση. Πλαισιωμένη από εξαίρετους μουσικούς, θα ερμηνεύσει μια σειρά από σπουδαία τραγούδια βασισμένα σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου κ.ά., που μελοποίησαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς συνθέτες μας, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά.

Η Μαρία Φαραντούρη με τη συνοδεία ενός πιάνου κι ενός τσέλου, θα μας ταξιδέψει, θα μας γαληνέψει, θα μας συγκινήσει αλλά και θα μας κάνει να σιγοψιθυρίσουμε μαζί της τραγούδια που αγαπάμε αναδεικνύοντας την υπέρτατη ομορφιά τους. Τραγούδια που μπορούν να νικήσουν την απογοήτευση και την ασκήμια της εποχής μας. Μαζί της στο πιάνο εμφανίζεται ο εξέχων σολίστ Αχιλλέας Γουάστωρ.

Η μούσα του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκι έχει κορυφαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της, με ονόματα του βεληνεκούς του Ζυλφί Λιβανελί και πολλών ακόμη προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους. Στο πλευρό του Θεοδωράκη, που μεταμόρφωσε ριζικά τη σύγχρονη ελληνική μουσική και ιδιαίτερα το τραγούδι, η Μαρία Φαραντούρη έκανε γνωστούς στο ελληνικό κοινό τους νομπελίστες Σεφέρη και Ελύτη και τους άλλους μείζονες ποιητές. Έγινε σύμβολο αντίστασης και ελπίδας, και σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας, ευαισθητοποιημένη στα κοινωνικά προβλήματα, συμπαρίστατο εμπράκτως στο γυναικείο κίνημα, στις οικολογικές κινητοποιήσεις και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Ο διεθνής Τύπος την ονόμασε «Μαρία Κάλλας του λαού» (The Daily Telegraph), «Joan Baez της Μεσογείου» (Le Monde), ενώ χαρακτήρισε τη φωνή της «Δώρο των Θεών του Ολύμπου» (The Guardian), αφιερώνοντάς της εκτενείς διθυραμβικές κριτικές, που εξήραν, όχι μόνο τα φωνητικά προσόντα και τη σεμνή σκηνική της παρουσία, αλλά, επίσης, το ήθος και την κοινωνική δραστηριοποίησή της. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, η Μαρία υπήρξε μια εντελώς νέα μορφή τραγουδίστριας – αγωνίστριας και συνειδητοποιημένης γυναίκας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επιβράβευσε την προσφορά της Μαρίας Φαραντούρη στο ελληνικό τραγούδι, απονέμοντάς της το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Οι τιμές εισιτηρίων για τη συναυλία στο Βόλο είναι 8 ευρώ (φοιτητές), 10 ευρώ (προπώληση) και 12 ευρώ (στο ταμείο την ημέρα της συναυλίας).

Σημεία προπώλησης στο Βόλο είναι: Δίαυλος, Δημοτικό Κέντρο Πληροφόρησης, Public, on-line www.public.gr, Βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, Δημητριάδος 223, τηλ. 24210 76210-2 και Classic Μουσική, Ερμού 187, τηλ. 24210 20059, 26832.

Τα σημεία προπώλησης στην Αγριά είναι: Πολ. Κέντρο του Ιδρύματος Πορφυρογένη, τηλ. 24280 91320, Βιβλιοπωλείο Σύμβολο, Εθν. Αντιστάσεως – Δρακείας, Βιβλιοχαρτοπωλείο Πάπυρος, Ρ. Φεραίου Π. Γεωργιάδη, Αρτοπωλείο Γεωργιάδου, 28ης Οκτωβηρίου 55, τηλ. 2428092999 και Παντοπωλείο Α. Παπαχρήστου, 28ης Οκτωβρίου 13, τηλ. 24280 91065.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου