ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βραβευμένες ταινίες

βραβευμένες-ταινίες-705418

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου εξασφάλισε την προβολή των βραβευμένων ταινιών του ελληνικού μέρους του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας. Το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Καλοκαιριού στην φιλόξενη αυλή του, οι φίλοι του κινηματογράφου θα απολαύσουν τις ταινίες που βραβεύτηκαν. Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας – «14ο Διεθνές Πανόραμα» (www.independent.gr) έχοντας συμπληρώσει δεκατέσσερα συνεχή χρόνια δημιουργίας και προβολής, παραμένει ένα πανόραμα κινηματογράφου, φιλοδοξώντας να παρουσιάζεται ένας χείμαρρος από ήχους, ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετότητα και τη διαφορετικότητα, με στόχο τη συνέχιση «ενός ονείρου, της ελευθερίας της τέχνης».

Στις συμμετοχές περιλαμβάνονταν 157 ταινίες από 45 χώρες (μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, animation, ντοκιμαντέρ, video art, video dance, το διαγωνιστικό τμήμα διαιρείται σε ελληνικό και διεθνές). Το πρόγραμμα χωρίζονταν σε ενότητες: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Η Ευρώπη που ματώνει, οι Ευρωπαίοι που αγωνίζονται», «Ο Έρως σκέπει την πόλη», «Homo Politicus», «Εγώ και ο γείτονας μου», «Της μετανάστευσης πικρό τραγούδι», «Η ελπίδα είναι γένους θηλυκού», «Στα πέρατα της γης», «Εικόνες που αγαπάμε, εικόνες που ονειρευόμαστε, Ελληνικό σινεμά», «Κινηματογράφος και Λαϊκή Παράδοση», «Πράσινο σε μαύρο φόντο», «Πρωταγωνιστές».

Οι άνθρωποι του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου αποφάσισαν να παρουσιάσουν τις 18 βραβευμένες ταινίες συνολικής διάρκειας 447,37 λεπτά ή 7:41 ώρες. Ένα τριήμερο προβολών διάρκειας κάθε μέρας 2:47 ώρες, περιμένει τους φίλους του σινεμά, κάθε βράδυ, στις 9 μ.μ., την Παρασκευή 30 Αυγούστου, το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

«Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας αποτελεί μια προσπάθεια που πιστεύουμε ότι είναι και πολιτιστική αλλά και πολιτική κατά βάσην. Γιατί δεν πιστεύουμε πως φτάνει να έχουμε όλοι μας τον τίτλο του σινεφίλ ή του επαΐοντα του κινηματογράφου μια άποψη άκρως ελιτίστικη και όχι μόνο, αλλά όσοι πιστεύουν στον προοδευτικό πολιτισμό δηλαδή (τουλάχιστον) σε ένα κινηματογράφο εκτός του εμπορικού κυκλώματος σε ένα κινηματογράφο τέχνης σε ένα κινηματογράφο που παλεύει να υπάρξει, πρέπει και να τον προωθεί από τη δική του σκοπιά. Γι αυτό και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο προώθησης ελληνικού κινηματογράφου. Δημιουργήματα σκηνοθετών που κυριολεκτικά φτιάχνονται με αγώνα ψυχής. Θεωρούμε πως μια ταινία κάνει τον κύκλο της, όταν πέρα από μια προβολή σε ένα φεστιβάλ, που αντικειμενικά θα τη δει ένας “περιορισμένος” αριθμός θεατών, θα φτάσει στο πλατύ κοινό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής Παναγιώτης Χιονίδης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου