ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο Βόλο η Συμφωνική Νέων Ελλάδας

στο-βόλο-η-συμφωνική-νέων-ελλάδας-725268

Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος και την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αναλήψεως, στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής. Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο μαέστρος της Πολυφωνικής Χορωδίας Δήμου Βόλου Γιάννης Καρκάλας, ο οποίος θα διευθύνει την Χορωδία. Στο πιάνο συνοδεύει η Κερασία Σιάρα.

Ο μαέστρος Γιάννης Καρκάλας είναι ιδρυτής των Χορωδιών Αγιάς, Παιδοπόλεως Λάρισας, Παιδικής Χορωδίας 2ου Γυμνασίου Θηλέων Λάρισας, στο οποίο ήταν καθηγητής Μουσικής, και Λαρισαϊκής Χορωδίας. Σήμερα διευθύνει την Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου και τη Λαρισαϊκή Χορωδία. Έχει λάβει μέρος στους Παγκόσμιους Χορωδιακούς Διαγωνισμούς: του Αρέτσο (Ιταλία), του Λανγκόλλεν (Ουαλία), της Βάρνας (Βουλγαρία), και σε πολλούς Πανελλήνιους Διαγωνισμούς αποσπώντας τα πρώτα Βραβεία με τη Λαρισαϊκή και Δημοτική Χορωδία Βόλου. Έχει πάρει το 1ο Βραβείο σύνθεσης στο Διαγωνισμό Ποίησης, Πεζογραφίας, Τέχνης το 1972. Τιμήθηκε, επίσης, με την ανώτατη διάκριση της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας για την προσφορά του στο Χορωδιακό τραγούδι. Επιπλέον τιμήθηκε από τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ, όπου έψαλε με τη Λαρισαϊκή Χορωδία στο Βατικανό το 1968.

Η Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα κατάφερε να καθιερωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποσπώντας επαίνους και βραβεία όπου έλαβε μέρος. Συνεργάστηκε με την κρατική ορχήστρα Αθηνών, Βορείου Ελλάδος, με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου, καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου ανεβάζοντας έργα μεγάλων μουσουργών. Έλαβε μέρος σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ της Ευρώπης και της Ελλάδας, τιμήθηκε με πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον χορωδιακό διαγωνισμό κρατών-μελών της Ε.Ο.Κ. στην Τολόζα της Ισπανίας. Πραγματοποίησε τουρνέ στη Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Βουλγαρία, Αμερική κ.α. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και παράλληλα συνέπραξε με τους κορυφαίους έλληνες ερμηνευτές Γιώργο Νταλάρα, Άλκηστη Πρωτοψάλτη και Μαρία Φαραντούρη σε έργα Θεοδωράκη και Χατζιδάκι, αντίστοιχα με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Βόλου.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (Σ.Ο.Ν.Ε), δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια μέσω του Facebook με εμπνευστή της ιδέας τον νεαρό μουσικό Βαγγέλη Αραμπατζή, καλώντας γύρω στα 100 παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα (από ’Εβρο έως Κρήτη) και φυσικά από το Βόλο, να συμμετάσχουν. Ήδη έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες και έχει τιμηθεί με ΕΠΑΙΝΟ από τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος καθώς και από το Σύνδεσμο Φιλαρμονικών – Χορωδιών Ελλάδος, όπου την απονομή έκανε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Πρόσφατα η Σ.Ο.Ν.Ε. δημιούργησε και τμήμα παιδικής Χορωδίας συμπράττοντας σε διάφορες συναυλίες, κάνοντας το ντεμπούτο της πριν από λίγο καιρό στην εκπομπή «Στην Υγειά μας» που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της NET.

Ο Διευθυντής της ορχήστρας Βαγγέλης Αραμπατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Ασχολείται από μικρή ηλικία με την μουσική, ενταγμένος σε Παιδικές Χορωδίες και μουσικές σπουδές σε Ωδεία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σημαντική υπήρξε αρχικά η βοήθεια των μαθημάτων μουσικής, που έλαβε από την καθηγήτρια κα. Ilona Welther (συνοδό πιάνου) της κρατικής όπερας Βουδαπέστης. Το 2007 υπήρξε πρωταγωνιστής, της Παιδικής όπερας «Χένσελ και Γκρέτελ», όπου για πρώτη φορά Πανελλαδικώς, θεσπίστηκε και καθιερώθηκε το Φεστιβάλ, «Παις Όπερα» (2007), μια σύμπραξη της Όπερας Θεσσαλονίκης, του Κρατικού ωδείου, του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι Αριστούχος των Πτυχίων: Ωδικής, Ενοργάνωσης, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής, Μονωδίας, Πιάνου και Βυζαντινής Μουσικής. Μαθήματα Διεύθυνσης χορωδίας στο Ωδείο Ρυθμός Βόλου με τον καταξιωμένο Μαέστρο, Συνθέτη και Καθηγητή Γιάννη Καρκάλα, περιλαμβάνοντας και μαθήματα Σύνθεσης. Από το 2011 διευθύνει την Παιδική χορωδία του ωδείου «Μπολερό» Θεσσαλονίκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου