ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξίδι στις ρίζες

ταξίδι-στις-ρίζες-725438

Με μεγάλη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Η Νέα Αγχίαλος», στην Πομόριε της Βουλγαρίας, μετά από κάλεσμα του εκεί τοπικού ελληνικού συλλόγου, καθώς, είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Η συγκίνηση πάντα είναι μεγάλη, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της Αγχιάλου έχουν συγγενείς εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα ενός λαού.

Ο Ελληνικός σύλλογος της Πομόριε, πραγματοποίησε προς τιμή του συλλόγου γιορτή, όπου παρουσιάστηκαν ελληνικά τραγούδια από την χορωδία του εκεί συλλόγου και έπειτα χοροί απ όλη την Ελλάδα τόσο από τον τοπικό σύλλογο όσο και από τον σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος». Οι δύο πρόεδροι κα. Στέφκα Αλίκοβα και Ρουπακιά Μαρία εξέφρασαν την ευχαρίστηση και εκτίμησή τους και υποσχέθηκαν να συνεχιστεί η συνεργασία προκειμένου να διατηρηθεί η παράδοση των προγόνων.

Η Νέα Αγχίαλος χτίστηκε στα 1907 – 1908 στη μέση του δημόσιου δρόμου Βόλου – Αλμυρού, στη βορειοδυτική παραλία του Παγασητικού Κόλπου, αμφιθεατρικά, στους πρόποδες ενός χαμηλού βουνού. Οι κάτοικοί της ήταν πρόσφυγες από την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαρία). Ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους το 1906. Το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου ήταν αποτέλεσμα του σχεδίου της πολιτικής εκβουλγαρισμού του ελληνικού πληθυσμού της Ανατολικής Ρωμυλίας. Tο καλοκαίρι του 1906 οι ανθελληνικοί διωγμοί πήραν μεγάλες διαστάσεις και κορυφώθηκαν με την καταστροφή της Αγχιάλου στις 30 Ιουλίου του 1906.

Οι Αγχιαλίτες για να σωθούν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους στον Εύξεινο Πόντο, που είχε συνεχή ζωή από την ίδρυσή της το 540 π.Χ. και κατέφυγαν στην Ελλάδα. Αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην τοποθεσία αυτή, η οποία όμως ήταν ιδιοκτησία του Π.Τοπάλη, που πούλησε το κτήμα στην Κυβέρνηση Θεοτόκη και κατόπιν οι Αγχιαλίτες το εξόφλησαν μέσω του Γεωργικού Θεσσαλικού Ταμείου.

Το 1907 άρχισε η ανοικοδόμηση των σπιτιών από το κράτος. Χτίσθηκαν 900 πέτρινα διώροφα και ισόγεια σπίτια και το 1908 οι Αγχιαλίτες εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο. Στο κέντρο της πόλης χτίσθηκε το 1907 ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, σε ανάμνηση του Ναού της παλαιάς πατρίδας.

Μετά την εγκατάστασή τους οι Αγχιαλίτες ξεκίνησαν ένα μεγάλο αγώνα για να επιβιώσουν, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ήταν πολλά και να καλλιεργήσουν τη γη. Το 1908 έγινε η διανομή της γης στους κατοίκους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου