ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην κεντημένη σου ποδιά…

στην-κεντημένη-σου-ποδιά-725874

Την καθιερωμένη ετήσια παράσταση των παιδικών χορευτικών ομάδων παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 20:30 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας. Η παράσταση που έχει τίτλο: «Στην κεντημένη σου ποδιά…» είναι αφιερωμένη στις παραδοσιακές φορεσιές των Ελλήνων που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για αμέτρητα αριστουργήματα στη λαϊκή τέχνη. Τα πεδινά, τα βουνίσια και τα θαλασσινά χωριά είχαν το καθένα τη δική τους φορεσιά, ξεχώριζαν απ’ τα χρώματα, το ύφασμα, τα μαντήλια, τις ποδιές, έντυναν και στόλιζαν το κορμί παρέχοντας του σιγουριά και άνεση. Για τη μικρή αυστηρή κοινωνία του χωριού ή της μικρής πόλης η ομοιομορφία που προσέφερε η φορεσιά ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την παράδοση και τη συντηρητικότητα που διαφέρει ριζικά από τη μόδα που βασίζεται στην αλλαγή.

Οι ελληνικές φορεσιές έχουν τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς, παρουσιάζουν συχνά μεγάλη φαντασία στον τρόπο που φοριούνται και διάφορα τμήματά τους δημιουργούν απαγορευτικά ταμπού που λειτουργούν με αυστηρότητα όπως η ποδιά, το ζωνάρι, οι κεφαλόδεσμοι κ.α.

Στην παράσταση συμμετέχουν 220 παιδιά και έφηβοι από τα τμήματα που λειτούργησε το Λ.Ε.Β. συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ν. Δημητριάδας και των Αγ. Αναργύρων. Την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής που θα συνοδεύει απαρτίζουν οι μουσικοί : Κλαρίνο – Σταύρος Κουσκουρίδας, Λαούτο, τραγούδι – Άρης Ντίνας, Βιολί – Χρήστος Δασκαλόπουλος, Κρουστά – Φώτης Σκαμαγκούλης, Ακορντεόν – Δήμος Βουγιούκας – Δημήτρης Αλταντζίδης (Αν.Ρωμυλία)

Τραγουδούν: Άρης Ντίνας, Αρετή Κατσαγεωργίου, Αντιγόνη Ιωάννου, Παρασκευή Γεωργακλή. Αφήγηση – παρουσίαση: Εύα Κατούνια. Διδασκαλία χορών : Γιάννης Πραντσίδης, Θανάσης Μπέας, Αντώνης Στάμος, Αντιγόνη Ιωάννου, Άννα Κουτσελίνη, Ελένη Λιόλιου

Υπεύθυνη για την γυναικεία ιματιοθήκη είναι η Άσπα Καπουρνιώτη. Βοηθοί: Τέσσυ Άνθη, Χριστίνα Ντούρα. Υπεύθυνη για την ανδρική ιματιοθήκη είναι η Κατερίνα Δουλκέρογλου και για την παιδική ιματιοθήκη οι : Άννα Κουτσελίνη, Ελένη Λεμονιτσάκη. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Βασιλική Τράκη. Την επιμέλεια και τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Άννα Κουτσελίνη – Έφορος χορού. Συνέφοροι είναι οι : Μάρω Τσιμπούκη, Βασιλική Τράκη, Κίρκη Παπαδήμα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου