ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια θαυμάσια συλλογή

μια-θαυμάσια-συλλογή-726281

Ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Άνθρωποι και συλλογές: η περίπτωση της Νίτσας Λάμπρου» διοργάνωσαν από κοινού το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Η πετυχημένη αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, στην δροσερή αυλή του ξενοδοχείου «Ξενία Βόλου». Ο εορτασμός της Ημέρας των Αρχείων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχτεί η χρησιμότητα των συλλογών και των αρχείων στην κοινωνία, να προτρέψει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με αυτό το πνεύμα, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου παρουσίασαν με δυο βίντεο την ιδιωτική συλλογή – της γνωστής βολιώτισσας Νίτσας Λάμπρου και επί πολλά χρόνια μέλους τους, η οποία, έχοντας θητεύσει μια πολύχρονη υπηρεσιακή καριέρα στο Νοσοκομείο Βόλου και μια σημαντική εθελοντική κοινωνική διαδρομή μέσα από διάφορα γυναικεία σωματεία και συλλόγους, κατάφερε να δημιουργήσει αυτό τον πυρήνα λαϊκής τέχνης, σε εποχές απαξίωσης του λαϊκού πολιτισμού και που ελάχιστοι ασχολούνταν με τη συλλογή τέτοιων αντικειμένων.

Η λαογραφική αυτή συλλογή, η οποία στεγάζεται στο σπίτι της οικογένειας Λάμπρου στην Αργαλαστή, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για ένα κόσμο που δεν υπάρχει πια, ένα κόσμο ζυμωμένο με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Ένα κόσμο που δημιούργησε πολιτισμό συχνά μέσα από αντίξοες συνθήκες. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό τεκμηρίων με μεγάλη θεματική ποικιλία, τα περισσότερα της καθημερινής ζωής περασμένων γενεών, που ανήκουν στο παρελθόν. Χαρακτηριστικά της συλλογής είναι η σπανιότητα, ο μεγάλος αριθμός των αντικειμένων, η ποικιλία και η δεξιοτεχνία με την οποία είναι κατασκευασμένα.

Μετά την παρουσίαση, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και χορό αντάξιο της θεματικής της εκδήλωσης. Στην αρχή, ένα μικρό γυναικείο σύνολο από την ομάδα χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου χόρεψε και τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια ενώ στη συνέχεια ο γνωστός μουσικός και βιολιστής Χρήστος Δασκαλόπουλος απέδωσε μεγάλες επιτυχίες παραδοσιακού έντεχνου τραγουδιού με την χαρισματική Ελεάνα Βαρελά να τον συνοδεύει στο τραγούδι.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις θερμές ευχαριστίες της Νίτσας Λάμπρου προς τα διοικητικά συμβούλια των δυο φορέων και τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και ευχήθηκε να υπάρξει συνέχεια στην παραδοσιακή τέχνη και αγάπη, κυρίως από τις νέες γυναίκες, για τη διαφύλαξη και την προστασία των τεκμηρίων που προέρχονται από το παρελθόν και μας συνδέουν με το παρόν και το μέλλον.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου