ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μαγειρικές εντός» με ευαισθησία

μαγειρικές-εντός-με-ευαισθησία-726285

Ο διάσημος σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, αρχικά ως εθελοντής στο ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, κατόπιν ως μάγειρας, καταθέτει τις εμπειρίες του από τη συναναστροφή του με τους χρήστες. Συνταγές και ιστορίες από τα κέντρα απεξάρτησης, μαζεμένες σε ένα βιβλίο με τίτλο «Μαγειρικές εντός». Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο Cine Εξωραϊστική, ενώ σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εξωραϊστικής Λέσχης.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Πιλότος και ΚΕΘΕΑ Εξοδος και υποστηρίζεται από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου.

«Τούτο το βιβλίο γράφτηκε συλλογικά από περίπου 100 άτομα. Πρωτοσυνατήθηκα, ως εθελοντής μάγειρας, με τα μέλη των κοινοτήτων απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού και Ελεώνα Θηβών πριν από περίπου 2 χρόνια. Εκεί μου ήρθε μία ιδέα! Να μαζέψουμε όλες αυτές τις συνταγές που μαγειρεύουν τα παιδιά μέσα στις κοινότητες στη φυλακή και να φτιάξουμε ένα βιβλίο μαγειρικής! Κάθε συνταγή έχει την ιστορία της… Από ποιόν την μάθανε, γιατί την αγαπάνε, τι σημαίνει γι’ αυτούς… Είναι πληθωρικές και πλούσιες συνταγές. Μέσα από αυτές, αισθάνθηκα ότι αναζητήσανε ένα κομμάτι απ΄ την χαμένη τους ελευθερία.

Έχει ενδιαφέρον τούτο το βιβλίο. Μέσα από τις σελίδες του θα γνωρίσετε την άλλη όψη της γαστρονομίας. Την έγκλειστη γαστρονομία που αναζητά μία ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης» αναφέρει ο Ηλίας Μαμαλάκης

Ανδρες και γυναίκες, μέλη του προγράμματος απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, με τη φροντίδα και τη βοήθεια του Ηλία Μαμαλάκη, που μπαινοβγαίνει στις φυλακές ως εθελοντής του προγράμματος τα τελευταία τρία χρόνια, κατέγραψαν αγαπημένες συνταγές, αφηγήθηκαν προσωπικές ιστορίες, φωτογράφισαν φαγητά και σκηνές από την καθημερινότητά τους και δημιούργησαν ένα βιβλίο «για την έγκλειστη γαστρονομία που αναζητά μια ευκαιρία ελεύθερης έκφρασης».

Οι συντελεστές του βιβλίου μάς προσφέρουν κάτι περισσότερο από γευστικές συνταγές διαφόρων περιοχών του κόσμου. Μας υπενθυμίζουν ό,τι σημαντικό υπάρχει και μας ενώνει πίσω από το καθημερινό φαγητό και τη μαγειρική: δημιουργία, προσπάθεια, φροντίδα, μεράκι, επικοινωνία, μοίρασμα. «Φτιάξτε τις συνταγές τούτου του βιβλίου, προτρέπει στον πρόλογο ο Ηλίας Μαμαλάκης, είναι δοκιμασμένες, είναι νόστιμες, τολμώ να πω ελαφρώς πληθωρικές και, κυρίως, έχουν έμπνευση και μια ιστορία».

Η έκδοση έγινε στο τυπογραφείο του ΚΕΘΕΑ, και τα έσοδα από την πώλησή της θα διατεθούν για τις ανάγκες των μελών του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, που, κερδίζοντας τη μάχη με τα ναρκωτικά και τον εγκλεισμό, παλεύουν για μια θέση στην κοινωνία σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο συγγραφέας του βιβλίου Ηλίας Μαμαλάκης και τα στελέχη του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ Εν Δράση, Γιάννης Τέντης και Ειρήνη Τσαλέρα.

«Στις φυλακές όλες οι Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ Εν Δράση φτιάχνουν το ψωμί μόνες τους. Δεν είναι απλά για οικονομία, είναι γιατί όλη η διαδικασία παρασκευής του ψωμιού είναι ιερή πράξη. Αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά, καλό ζύμωμα, σχηματοποίηση της ζύμης και βγαίνει ένα νόστιμο, νοστιμότατο ψωμί.

Εχω φάει μύρια ψωμιά στη ζωή μου, απ’ όλο τον πλανήτη. Γαλλικές μπαγκέτες, γερμανικά σκουρόχρωμα ψωμιά, πολύσπορα, μονόσπορα, κίτρινα και μαύρα, ακόμα και κόκκινα από ντομάτα. Μα σαν το ψωμί στις Θεραπευτικές Κοινότητες δεν έχω φάει πουθενά. Και μη νομίζετε ότι το ψωμί είναι κάτι τυχαίο στις Θεραπευτικές Κοινότητες. Προϋπολογίζουν τα άτομα που θα φάνε και κόβουν τόσες φέτες όσα και τα άτομα. Αν κόψουν δύο λεπτές φέτες το άτομο, δεν υπάρχει ποτέ περίσσευμα. Αν κάποιος δεν φάει το ψωμί που δικαιούται και δημιουργηθεί περίσσευμα, ο αρχηγός του τραπεζιού ανακοινώνει το περίσσευμα και το μοιράζει, ανάλογα με τις ανάγκες των μελών» επισημαίνει ο Ηλίας Μαμαλάκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου