ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα παιδιά της Κατακόμβης»

τα-παιδιά-της-κατακόμβης-726431

Η τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδος των τακτικών συναντήσεων εργασίας της Λέσχης Ανάγνωσης του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου θα λήξει με την παρουσίαση του βιβλίου «Τα παιδιά της Κατακόμβης» του Βασίλη Μητσάκη. Η ανοικτή αυτή εκδήλωση για τους φίλους του ΛΕΒ, θα πραγματοποιηθεί στο μουσειακό χώρο του ΛΕΒ, (Κοραή 79) σήμερα Τρίτη 11 Ιουνίου στις 8 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κυρίες – μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης: Ντέμη Βλιώρα, Ντίνα Δράμπη, Ελένη Παπαλοπούλου και Άννα Πετσιάβα, ενώ ο Β. Μητσάκης μαζί με την Αμαλία Γκιζά θα διαβάσουν μικρά αποσπάσματα. Στο τέλος θα ακολουθήσει συζήτηση με τον ίδιο το συγγραφέα.

Το μυθιστόρημα «Τα παιδιά της Κατακόμβης» δεν αναφέρεται στις κατακόμβες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, αλλά σε ένα σύγχρονο υπόγειο θέατρο με το όνομα Κατακόμβη, και εστιάζει σε δύο πορτραίτα: ενός ταλαντούχου νεαρού καλλιτέχνη και ενός μεσήλικα Δασκάλου, ιεροφάντη της δραματικής τέχνης. Ο Δάσκαλος ενθουσιάζεται με την αυθεντικότητα του νεαρού καλλιτέχνη και συγκλονίζεται από τα συμβάντα της ζωής του, που τροφοδότησαν και διαμόρφωσαν το ταλέντο του. Ο νεαρός, από την πλευρά του, ανταποκρίνεται ολόψυχα στον ενθουσιασμό του Δασκάλου, μαγεύεται από την τέχνη και την προσωπικότητά του, τον κάνει θεό του και τον τοποθετεί ψηλά σε βάθρο για να μπορεί να τον λατρεύει -όπως αρμόζει στους θεούς- από απόσταση. Αυτό όμως που είναι εξίσου κομβικό στοιχείο του μυθιστορήματος, είναι η δεκαπενταετία 1940 – 1955, ο καμβάς δηλαδή πάνω στον οποίο διαγράφονται τα γεγονότα και η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζουν και αναπνέουν τα πρόσωπα του έργου και σφράγισε ανεξίτηλα τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Ο Βασίλης Μητσάκης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Το 1982 δημιουργεί προσωπικό θίασο «Θεατές» και τον στεγάζει στο θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας. Έχει εργαστεί και με τις τρεις ιδιότητές του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Τελευταία του συγγραφική δουλειά για την τηλεόραση είναι «Ο επισκέπτης της ομίχλης». Το 1994 αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, απ’ όπου παραιτείται πριν τη λήξη του συμβολαίου του και αποσύρεται στο Πήλιο, όπου διαβάζει, γράφει και καλλιεργεί τον μπαξέ του. Κι όταν του λείπουν οι «Θεατές» του και οι θεατές, δημιουργεί καλλιτεχνικές βραδιές με ποίηση, θέατρο, μουσική και τραγούδι, που τις παρουσιάζει σε επιλεγμένους από τον ίδιο χώρους. Με αυτή τη νοσταλγία, φέτος, παρουσίασε τον «Επικήδειο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στον Πολυχώρο Τέχνης «Φουντούλη» και έπεται συνέχεια… Σημειώνεται ότι «Τα παιδιά της Κατακόμβης» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β., η οποία πλαισιώνεται σταθερά από 25 άτομα, που κατά περίπτωση αυξάνονται, γεγονός που δηλώνει τη χρησιμότητα του σκοπού. Η Λέσχη έχει ενταχθεί στο ΕΚΕΒΙ για να έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το βιβλίο με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο σύμφωνα με τις κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας. Τα μέλη της συγκεντρώνονται στο φιλόξενο χώρο του ΛΕΒ, κάθε δεκαπενθήμερο, για να συζητήσουν και να προβληματιστούν με τη βοήθεια της συντονίστριας, φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β. Άννας Πετσιάβα, τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια τα μέλη αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων, ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των μελών και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη με ιδιαίτερη συνοχή και συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικότατες βιωματικές και χρήσιμες εμπειρίες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου