ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσμός το μουσικό χωριό

θεσμός-το-μουσικό-χωριό-727157

Ποικίλες εκπαιδευτικές και συναυλιακές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο, με πρωτοβουλία της ομάδας εργασίας του Μουσικού Χωριού, το οποίο αποτελεί σημαντικό θεσμό, με πανελλήνια πολιτιστική εμβέλεια. Η πρώτη περίοδος δράσεις τοποθετείται μεταξύ 18 – 24 Αυγούστου και η δεύτερη, αντίστοιχα, 26 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά συναυλίες και αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου.

Το Μουσικό Χωριό, γνώριμο σε εκατοντάδες μουσικούς και φίλους της τέχνης εδώ και οκτώ χρόνια, είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής και διασποράς καλλιτεχνικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Δήμου Βόλου και τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας,καθώς και με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Φέτος, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 16 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 28 μουσικά εργαστήρια/masterclasses ομαδικής δράσης. Συντονιστές των δράσεων αυτών είναι 52 διεθνείς μουσικοί – εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης με παρουσία και δράση στο χώρο της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος.

Οι θεματικές αυτής της χρονιάς παρουσιάζουν επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς εστιάζουν σε ευρείες μουσικές προσεγγίσεις: η πρώτη περίοδος δίνει χώρο στη σχέση της μουσικής με άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο χορός και το σωματικό θέατρο, προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα και εργάζεται εντατικά επάνω στα εργαλεία που εν δυνάμει μπορούν να μεταμορφώσουν το μουσικό, από εκτελεστή σε στοχαστή – καλλιτέχνη.

Στα πλαίσια της δεύτερης περιόδου επανεξετάζεται η σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης. Η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού – συναυλιακού προγράμματος και των κειμένων είναι έργο της ομάδας εργασίας της arTree, σε συνεργασία με τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς. Την ομάδα της arTree απαρτίζουν οι: Κώστας Μακρυγιαννάκης, Θύμιος Ατζακάς, Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης (καλλιτεχνική διεύθυνση), Ελένη Παπαγεωργίου (γραμματεία), Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (συντονισμός παραγωγής).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου