ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Λόρκα

αφιέρωμα-στον-λόρκα-769890

Η Πειραματική Σκηνή κλείνει την φετινή θεατρική σαιζόν με τρεις τελευταίες παραστάσεις, αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου, Σάββατο 1 Ιουνίου και Κυριακή 2 Ιουνίου στην Παιδόπολη Αγριάς στις 9.00 μ. μ. με το έργο «Αχ! Έρωτα!» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Πρόκειται για μια παράσταση που το κεντρικό στοιχείο της είναι ο έρωτας μέσα από τα έργα του συγγραφέα και παρουσιάζεται από τους μαθητές-ηθοποιούς του τμήματος των Βιωματικών Σεμιναρίων Θεάτρου.

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία του θεάτρου. Η ποιητική γραφή του και ο μαγικός ρεαλισμός του ύφους του, ξεδιπλώνουν την πολιτική σκέψη και τον κοινωνικό προβληματισμό του Ισπανού δημιουργού.

Σε μια ομιλία του που έγινε στις 18 Μαρτίου του 1935 με την ευκαιρία της ειδικής παράστασης της «Γέρμα», αφιερωμένη στους ηθοποιούς της Μαδρίτης, ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα είπε: «Είναι καιρός που πήρα τη σταθερή απόφαση να αποκρούω κάθε είδους τιμητικές εκδηλώσεις, γεύματα και πανηγυρισμούς που γίνονται για το ταπεινό πρόσωπό μου. Πρώτον, γιατί νιώθω πως καθετί παρόμοιο βάζει ένα λιθαράκι στο φιλολογικό μας τάφο και δεύτερον, γιατί διαπίστωσα πως δεν υπάρχει πιο δυσάρεστο πράγμα από έναν ψυχρό λόγο προς τιμή μας ούτε και πιο θλιβερή στιγμή απ’ το οργανωμένο χειροκρότημα, ακόμα κι όταν είναι καλόπιστο.

Εξάλλου, πιστεύω πως γεύματα επίσημα και περγαμηνές φέρνουν δυστυχία και κακοτυχία στον άνθρωπο που τα δέχεται. Κακοτυχία και δυστυχία γεννάει η βολική στάση των φίλων που σκέφτονται: «Τώρα ξοφλήσαμε μαζί του». Ένα επίσημο γεύμα είναι μια επαγγελματική συγκέντρωση προσώπων που τρώνε μαζί μας κι όπου βρίσκονται, θέλοντας και μη, οι άνθρωποι που μας αγαπούν λιγότερο».

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, επιλογή κειμένων Έφη Σταυροθεοδώρου, σκηνικά Γεωργία Καλπύρη, κοστούμια Χριστίνα Δημητρίου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Παύλου Καρανίκου, βοηθός σκηνοθέτη Συνοδή Φουκαλά.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Χαρούλα Νικολάου, Κατερίνα Βαϊράμη, Εύη Σαμαρά, Θάλεια Κόγκα, Βασίλης Νικολάου, Άννα Παρασκευά, Δημήτρης Ντούκας, Βανέσα Αναστασοπούλου, Άγγελος Βρυώνης, Μαρία Κολίτσα, Ευαγγελία Χαρίτου, Τάκης Ρεζάν, Χρήστος Καρδαράς, Μαρία Μπουρμπούλια, Συνοδή Φουκαλά, Στράτος Μεγκές.

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, ενώ η παράσταση γίνεται με την συνεργασία του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου