ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα σε έλληνες συνθέτες

αφιέρωμα-σε-έλληνες-συνθέτες-771658

Την ετήσια συναυλία της, με τίτλο «Τραγουδάμε την Ελλάδα και τον μουσικό της πολιτισμό» διοργανώνει η Χορωδία Εκπαιδευτικών της πόλης μας το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 8 μμ στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη-Ανθ. Γαζή). Η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί αφιέρωμα στους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές (με αναφορά στο έτος Καβάφη) και θα ακουστούν τραγούδια ευχάριστα για το πλατύ κοινό, αλλά και για απαιτητικούς ακροατές.

Κι αυτό γιατί είναι τραγούδια που διαρκούν στο χρόνο, καθώς προέρχονται από εμπνευσμένους μουσουργούς όπως οι: Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Μ. Λοΐζος, Γ. Μαρκόπουλος, Μ. Τόκας, Ηλ. Ανδριόπουλος, Βασίλη Τσιτσάνης, αλλά και νεότερους, όπως Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Τσακνής και άλλοι, ενώ και οι στίχοι ανήκουν σε καταξιωμένους στην συνείδηση του ελληνικού λαού, στιχουργούς και ποιητές όπως Οδ. Ελύτης, Γ. Ρίτσος, Ν. Γκάτσος, Ν. Καββαδίας, Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Ελευθερίου κλπ.

Όλοι αυτοί οι άξιοι δημιουργοί έχουν το προσωπικό τους ύφος ο καθένας, αλλά όλοι μαζί επιδίωξαν και πέτυχαν έναν μουσικό πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας, ο οποίος στηρίζεται στην πλούσια ελληνική παράδοση ( αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, λαϊκή) εμπλουτισμένη όμως και με ξένα μουσικά και ποιητικά πρότυπα, αφομοιωμένα και ενταγμένα μέσα σε αυτή. Συνταξιδιώτες σ’ αυτή την πορεία της ανάδειξης της ελληνικής μουσικής θα είναι, εκτός από την διοργανώτρια Χορωδία των Εκπαιδευτικών, και η Πολυφωνική Χορωδία Αλιβερίου Εύβοιας, με πολλές εμφανίσεις και διακρίσεις στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή) αλλά και στο εξωτερικό. Την Χορωδία διευθύνει ο μαέστρος Μιχάλης Κοκκίνης και συνοδεύει στο πιάνο η Δήμητρα Γαλιτοπούλου.

Μερικά από τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι: «Αθανασία», «Κουτσή κιθάρα», «Είναι μεγάλος ο καημός», «Ο έρωτας, τ’ Αρχιπέλαγος», «Ας κρατήσουν οι χοροί», «Πλατεία Βάθης» και άλλα.

Τέλος θα τιμηθεί ο Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατό του και 150 από την γέννησή του, με λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του, απαγγελία ποιημάτων καθώς και τραγούδια από την μελοποιημένη ποίησή του.

Την καλλιτεχνική φροντίδα της όλης εκδήλωσης έχει η μαέστρος της διοργανώτριας χορωδίας Στάσα Τζάλλα, με το Νίκο Νεύρο στο πιάνο. Η συμβολική τιμή εισόδου είναι 5 ευρώ και η διάθεση εισιτηρίων πραγματοποιείται στο κατάστημα Α4 print Γραφικές Τέχνες (Ιωλκού 54, Βόλος). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6338318195.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου