ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βγήκα σε θάλασσα πλατιά»

βγήκα-σε-θάλασσα-πλατιά-774378

Ένα πλούσιο και ευρύτατης γκάμας μουσικό αφιέρωμα στο θαλασσινό στοιχείο, με τον τίτλο «βγήκα σε θάλασσα πλατιά» θα παρουσιάσει η Βολιώτικη Χορωδία το Σάββατο 25 Μαΐου στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Μητροπόλεώς μας (Κ.Καρτάλη – Ανθ.Γαζή). Στο ίδιο αφιέρωμα συμμετέχει και η επίλεκτη μαθητική χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας.

Πρόκειται για μια ακόμη καλλιτεχνική κατάθεση στο πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης μας, με την ευθύνη της Βολιώτικης Χορωδίας και με συμπαραστάτες όλους εκείνους που αναγνωρίζουν διαχρονικά (από το 1937 μέχρι και σήμερα) το σπουδαίο έργο του ιστορικού αυτού σωματείου. Την εν λόγω εκδήλωση στηρίζουν ο Οργανισμός Λιμένος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Θάλασσα και φυσικός κόσμος, θάλασσα και ελληνική ανθρωπογεωγραφία, θάλασσα και εκμηστηρεύσεις του ανθρώπινου ψυχισμού, είναι ο καμβάς που νηματοδοτεί το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Πάνω σε στίχους αναγνωρισμένων ποιητών και στιχουργών που τους ενέπνευσε “η ανάσα, τα χρώματα και τα (απρόβλεπτα) καμώματα της θάλασσας”, αλλά και με τη συνέργεια σπουδαίων μουσουργών και συνθετών που με τις νότες τους ζωγράφισαν τα «χίλια πρόσωπα» του θαλασσινού στοιχείου.

Θα αναγνωριστούν, λοιπόν, οι ποιητικές ψηφίδες των Διονυσίου Σολωμού, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καββαδία και άλλων λογοτεχνών μας, σε μουσική επένδυση των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Ηλία Ανδριόπουλου, Μάνου Λοΐζου και άλλων ομοτέχνων τους, με βαθύτερο υπόστρωμα τις μελωδίες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και των δυτικών κλασικών μουσουργών Orlando di Lasso και W.A.Mozart. Παρόντα, βεβαίως, και τα μελωδήματα από τη δημώδη – νησιωτική μας – τραγουδοποιία καθώς και τα λαϊκότροπα τραγούδια που απηχούν τη στενή σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα.

Στο “πλοίο της γραμμής” – υπενθυμίζεται – το τιμόνι θα κρατούν η Βολιώτικη Χορωδία, με μαέστρο την κ.Στάσα Τζάλλα, και η Χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, με διευθύνουσα την κ. Μαρία Λαγού. Στο πιάνο θα συνοδεύει ο κ. Νίκος Νεύρος. Η τιμή πρόσκλησης είναι 5 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου