ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πορτοκαλής ήλιος»

πορτοκαλής-ήλιος-774401

Την θεατρική παράσταση με τίτλο «Πορτοκαλής ήλιος» του Πέτρου Κυρίμη, παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και ο Α΄ Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου σήμερα Πέμπτη, 23 Μαΐου στις 9:30μ.μ., στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Την καλλιτεχνική σύλληψη-σκηνοθεσία, επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δακτυλάς, την μουσική σύνθεση ο Παναγιώτης Ανανιάδης. Ερμηνεύουν οι: Ράνια Θεοχαροπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ανανιάδης, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Δημήτρης Δακτυλάς, Μαλβίνα Παππά.

Το έργο είναι μια νεοελληνική τραγωδία που εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 1960 με αφορμή μια γυναίκα που τη νύχτα της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά, το 1944, γεννάει μέσα στο δρόμο ένα κοριτσάκι και, πάνω στον πανικό της, το αφήνει στην είσοδο ενός ορφανοτροφείου. Μαζί με το πρώτο της παιδί, ένα αγόρι δύο ετών, συνεχίζει τη ζωή της, μέχρι που οι «Μοίρες» οδηγούν τις ζωές όλων σε μια συγκλονιστική τραγωδία.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, με το έργο του μοιάζει να καταδεικνύει πως οι άνθρωποι γίνονται τραγικά πρόσωπα από τη στιγμή που δεν επιλέγουν οι ίδιοι τη τύχη τους. Ο Χρόνος – αφηγητής επεμβαίνοντας σε όλο το έργο μιλάει εκ μέρους της μοίρας. Θέτει, ουσιαστικά, το ίδιο, πανάρχαιο ερώτημα, κοινό στις αρχαίες τραγωδίες: η μοίρα ότι «γράφει δεν ξεγράφει» ή μήπως, οι ίδιοι οι άνθρωποι επιλέγουν τη μοίρα τους;

Κατά την άποψη του σκηνοθέτη της παράστασης, Δημήτρη Δακτυλά: «Πέρα από το ερώτημα για το προδιαγεγραμμένο ή μη της ζωής μας και των επιλογών μας, αυτό που υπήρξε για μένα κυρίαρχη συνειδητοποίηση μέσα από το κείμενο και αυτό που θέλησα να εκφράσω και σκηνοθετικά είναι ο φαύλος κύκλος της βίας. Και ακόμη, η αλήθεια, ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της είναι ανδρική αντίδραση, είτε εκφράζεται λεκτικά, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά, ατομικά αλλά και συλλογικά, με μορφή π.χ. πολέμων. Θέλησα, έτσι, μέσα από μια λιτή και μινιμαλιστική παράσταση να αναδείξω αυτό που χρόνια τώρα συζητείται, αλλά, πραγματικά, νομίζω πως δεν αποτελεί συνειδητότητα, παρά μόνο – και δυστυχώς – για τους ανθρώπους που έχουν προσωπικό βίωμα. Η βία δεν έχει να κάνει με την μοίρα ή τα γεγραμμένα, είναι επιλογή και ως τέτοια, ενέχει το στοιχείο της προσωπικής μας ευθύνης».

Την παράσταση υποστηρίζει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στο πλαίσιο δράσεων σχετικών με την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Μέσα από την τέχνη επιτυγχάνεται κατά τον καλύτερο τρόπο η διαμόρφωση της κοινής γνώμης καθώς και η ευαισθητοποίηση των ιδίων των γυναικών .

Την παράσταση θα χαιρετήσει η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Μπαρμπουδάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου