ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση ντοκιμαντέρ

παρουσίαση-ντοκιμαντέρ-775111

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση των δύο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης» σήμερα στις 8:30 μ.μ. στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής στο Βόλο, κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Βόλου με την Μητρόπολη Δημητριάδος.

Με αφορμή την επαναλειτουργία -ύστερα από 48 χρόνια- της Ελληνικής Αστικής Σχολής Ίμβρου το Σεπτέμβριο του 2012, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ανέλαβε τη δημιουργία δυο ιστορικών ντοκιμαντέρ με θέμα τα δυο νησιά, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Τη σκηνοθεσία των ντοκιμαντέρ υπογράφουν ο Πάνος Αγγελόπουλος και η Ειρήνη Σαρίογλου, η εικαστική επιμέλεια είναι του Παύλου Χαμπίδη, η αφήγηση γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει και ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος.

Η πρωτότυπη μουσική των ντοκιμαντέρ είναι δημιουργία του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Τα ελληνικά τραγούδια ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και τα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου.

Τα dvd με τα ντοκιμαντέρ και το cd κυκλοφορούν από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου και της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο Βόλο, έπειτα από την προβολή των ντοκιμαντέρ, το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης θα παρουσιάσει στο κοινό μικρασιάτικους χορούς, ενώ, παράλληλα, στην γκαλερί του θεάτρου θα πραγματοποιηθεί εικαστική έκθεση του Παύλου Χαμπίδη με υδατογραφίες της Ίμβρου και της Τενέδου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου