ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση Μνήμης για την Ίμβρο και την Τένεδο

εκδήλωση-μνήμης-για-την-ίμβρο-και-την-τ-775921

Ο Δήμος Βόλου, με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, πραγματοποιεί εκδήλωση μνήμης για την Ίμβρο και την Τένεδο, αύριο Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 8.30 το βράδυ, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Στην εκδήλωση μετέχει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), το οποίο με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας -ύστερα από 48 χρόνια – της Ελληνικής Σχολής στην Ίμβρο ολοκλήρωσε, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ Α.Ε., δυο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ίμβρος-Τένεδος: της μνήμης και της λήθης”. Η πρωτοβουλία του (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ιμβρίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η σκηνοθεσία των δυο αυτών ντοκιμαντέρ, που είναι διάρκειας 40΄ και 50΄ αντίστοιχα, είναι του Πάνου Αγγελόπουλου και της Ειρήνης Σαρίογλου και η εικαστική επιμέλεια του Παύλου Χαμπίδη. Η αφήγηση γίνεται από τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Τραγουδούν στα ελληνικά ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, εκτός από τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, ομιλία της Ειρήνης Σαρίογλου, Ιστορικού και Γενικής Γραμματέως του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. με θέμα: «Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρος και Τένεδος από το 1923 έως σήμερα».

Μεταξύ της προβολής των δυο ντοκιμαντέρ, θα παρεμβληθεί πρόγραμμα μικρής διάρκειας με μικρασιατικούς χορούς από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Παράλληλα στο φουαγιέ του Θεάτρου της Παλιάς Ηλεκτρικής θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Παύλου Χαμπίδη, με υδατογραφίες της Ίμβρου και της Τενέδου. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου