ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρώμα νοσταλγίας

χρώμα-νοσταλγίας-777060

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 20.00 στο Μουσείο Ζώγια, η έκθεση με τίτλο «Από τα ταξίδια της Χρυσούλας Ζώγια». Η Χρυσούλα Ζώγια μας συστήνεται ως δημοσιογράφος παρουσιάζοντας τα μέρη που ταξίδεψε μέσα από φωτογραφίες, πίνακες, κάρτ-ποστάλ και άρθρα με τις ταξιδιωτικές της εντυπώσεις. Με την εικαστική της ματιά μεταφέρει τις εμπειρίες της από το εξωτερικό. Μια διαφορετική προσέγγιση στη ζωή και το έργο της ζωγράφου. Την έκθεση επιμελήθηκε η Έρρικα Γκουτεσβάγκερ. Η διάρκεια της έκθεσης είναι 20 έως 24 Μαΐου για το κοινό και το ωράριο λειτουργίας 19.00 – 21.00. Το Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια, βρίσκεται στην οδό Βλαχάβα και Γαζή, στο Βόλο.

Η παραπάνω έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της αυριανής, διεθνούς μέρας Μουσείων. Κάθε χρόνο από το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, διοργανώνει στις 18 Μαΐου τη Ημέρα Μουσείων, με διαφορετικές θεματικές προσεγγίσεις. Κάθε θεματική προάγει το διεπιστημονικό διάλογο τονίζοντας την αποστολή του Μουσείου ως θεματοφύλακα της πολιτιστικής μνήμης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών.

Για το 2013 έχει επιλεγεί το θέμα: Μουσεία «(μνήμη + δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή» που αναδεικνύει την ευρηματικότητα και τη ζωτικότητα του κοινωνικού ρόλου των Μουσείων, ως χώρο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσης της πνευματικής δημιουργίας.

Επιμέρους θεματικές ενότητες για φέτος είναι : Η συμβολή του μουσείου στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Το μουσείο ως χώρος κοινωνικού διαλόγου, και διασύνδεσης των γενεών. Ο εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός ρόλος του μουσείου, ως άτυπη εκπαιδευτική δομή και δράση. Το μουσείο ως χώρος ανάπτυξης καινοτόμων τεχνικών και πρακτικών διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο παραπάνω πλαίσιο η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου, διοργανώνει μια σειρά δράσεων, που περιλαμβάνει το άνοιγμα με ελεύθερη είσοδο των Μουσείων αύριο και τη λειτουργία τριών θεματικών εκθέσεων: στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, στο Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια και στο Παλιό Τελωνείο Νέας Αγχιάλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου