ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύτιμες οι μνήμες

πολύτιμες-οι-μνήμες-788444

Η ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικό μυθιστορήματος του σκηνοθέτη – συγγραφέα Σταμάτη Τσαρουχά «Το Ρόδο της Κυζίκου» που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Αχίλλειο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πολιτισμού τού Δ.Ο.ΕΠ.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ. Για το βιβλίο μίλησαν οι Αναστασία Κονταξή, Ιστορικός – Φιλόλογος και Δρ. Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπερτονίζοντας την ουσιαστική συμβολή του συγγραφέα στην διατήρηση αλλά και ανάδειξη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απεύθυναν οι : Ευθύμιος Τσάμης, Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.ΕΠ.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Άννα Αϊβαζόγλου, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ και η Βασιλεία Κατσάνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του «Ανάπλου» που εξέδωσε το βιβλίο.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Σπύρος Μαβίδης, ενώ κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης προβλήθηκαν εικόνες από το πλουσιότατο θεματικό αρχείο του Αργύρη Ζαφειρίδη, πολιτιστικού συνεργάτη τής Π.Ε.Μ. ΙΩΝΕΣ, σχετικές με τα πολιτισμικά στοιχεία των Μικρασιατών. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσάννα Πώποτα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά στοιχεία από την ζωή της μητέρας του, τα οποία κουβαλούσε πενήντα χρόνια στην ψυχή του και ήρθαν στην επιφάνεια στην περίοδο της κρίσης».

Το κυρίαρχο μήνυμα που προβάλλει ανάγλυφο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου είναι «να μην λησμονούμε τις μνήμες μας, που είναι η ίδια η ιστορία μας». Παρότι η κρίση είναι ένα κεφάλαιο που επαναλαμβάνεται στην ιστορία, κρίση εθνική, ή οικονομική αντίστοιχα, όπως η συγκεκριμένη που βιώνουμε σήμερα, εντούτοις ο συγγραφέας προτρέπει τους πάντες «να αντλούν δύναμη από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, για να κατορθώσουν ν’ αντέξουν τις δυσκολίες που βιώνουν».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σκοπούς και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, την Αρτάκη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, ενώ αντιπροσωπευτική ομάδα των χορευτικών τμημάτων ενηλίκων της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» παρουσίασε χορούς από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχε φιλικά ο Δημήτρης Μυστακίδης, παίζοντας κιθάρα και τζουρά. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου