ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρωμα Μικρασίας

αρωμα-μικρασίας-791114

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σκηνοθέτη – συγγραφέα Σταμάτη Τσαρουχά «Το Ρόδο της Κυζίκου» (εκδ. ΑΝΑΠΛΟΥΣ), θα παρουσιαστεί αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στις 20:00, στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» (Κουμουνδούρου και Ιάσονος) με ελεύθερη είσοδο. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Διεύθυνση Πολιτισμού τού Δ.Ο.ΕΠ.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου τα Μουσικά Σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Αναστασία Κονταξή, Ιστορικός – Φιλόλογος και Δρ. Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ. Ευθύμιος Τσάμης, Δημοτικός Σύμβουλος, Μέλος Δ.Σ. Δ.Ο.ΕΠ.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Άννα Αϊβαζόγλου, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας ΙΩΝΕΣ και Σταμάτης Τσαρουχάς, Σκηνοθέτης – Συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Σπύρος Μαβίδης και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης θα προβάλλονται εικόνες από το πλουσιότατο θεματικό αρχείο του Αργύρη Ζαφειρίδη, πολιτιστικού συνεργάτη τής Π.Ε.Μ. ΙΩΝΕΣ, σχετικές με τα πολιτισμικά στοιχεία των Μικρασιατών. Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Ροσάννα Πώποτα, Δημοσιογράφος.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με σκοπούς και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη, την Αρτάκη και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Αντιπροσωπευτική ομάδα των χορευτικών τμημάτων ενηλίκων της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες» θα παρουσιάσει χορούς από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Έκτακτη φιλική συμμετοχή : Δημήτρης Μυστακίδης, κιθάρα και τζουράς. Διδασκαλία χορών: Μαρία Κατσαρδάνη

Την επιμέλεια του προγράμματος και την φωνητική υποστήριξη ανέλαβε η Μαρία Θωίδου, Μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π., υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέρος των εσόδων από τη διάθεση αντιτύπων του βιβλίου θα ενισχύσει το πολιτιστικό έργο τής Εστίας Μικρασιατών.

«Το Ρόδο της Κυζίκου», σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα: «είναι γέννηµα µιας νοσταλγικά χαµένης εποχής, από την οποία ξεκίνησαν πολλά ιστορικά γεγονότα που προσδιόρισαν τις τύχες της νεώτερης Ελλάδας. Η εποχή παρουσιάζεται μέσα από τη μορφή µιας άγνωστης Eλληνίδας, της Ευφροσύνης, που γεννήθηκε την ώρα που υλοποιούνταν το όραμα της Μεγάλης Ιδέας. «Της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Η πλοκή της µυθοπλασίας εξελίσσεται µε φόντο τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και συντάραξαν την Ελλάδα, από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τα νεώτερα χρόνια, τον πόλεµο του ’40, τη γερµανική κατοχή, τον εµφύλιο, τη χούντα … Τα πρόσωπα, και κυρίως η ηρωίδα, επηρεάζονται άμεσα από τα γεγονότα, γιατί ζουν µέσα σ’ αυτά, βιώνοντας συναισθήματα χαράς, λύπης και κυρίως πόνου. Η ιστορία της Ευφροσύνης δεν έχει ανάγκη από φανταστικούς ήρωες γιατί είναι αληθινή. Όπως αληθινός ήταν κι ο λόγος της». Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου