ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτεινοί εκπαιδευτικοί φάροι

φωτεινοί-εκπαιδευτικοί-φάροι-791121

Σπάνια τεκμήρια και σημαντικές πληροφορίες που συνθέτουν την δράση των πνευματικών εκπαιδευτικών φάρων της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, αποτυπώνονται στις σελίδες του ενδιαφέροντος βιβλίου που παρουσιάστηκε προχθές στο Σπίρερ, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου. Το ιδιαίτερα επιμελημένο βιβλίο της Χρυσούλας Κοντογεωργάκη- Τσαμανή, τ. Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, με τον τίτλο « Η Μέση εκπαίδευση στην περιοχή του Αλμυρού», αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές, τους φιλίστορες, αλλά και τους φίλους του πολιτισμού γενικότερα. Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στην διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών και ο Σύλλογος Φιλολόγων Μαγνησίας, με ομιλητές τους : Βίκτωρα Κοντονάτσιο, εκπαιδευτικό, ιστορικό ερευνητή, Γεώργιο Κοντομήτρο, διδάκτορα στην ιστορία της εκπαίδευσης, Χρυσούλα Κοντογεωργάκη-Τσαμανή, εκπαιδευτικό και συντονίστρια την δημοσιογράφο Ροσσάννα Πώποτα.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το δεύτερο βιβλίο της, η συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η αγάπη της για το Γυμνάσιο Αλμυρού, από το οποίο αποφοίτησε ως μαθήτρια, υπηρέτησε ως καθηγήτρια, στο οποίο διετέλεσε επίσης διευθύντρια, «με ώθησαν να συγκεντρώσω το υλικό για το βιβλίο που έγραψα, έχοντας την αίσθηση ότι έπρεπε να συμπληρώσω ότι είχα γράψει στο πρώτο». Διευρύνοντας την μελέτη που διεξήγαγε και στα υπόλοιπα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού, αποκάλυψε πολύ σημαντικές και άγνωστες, εν πολλοίς, πτυχές της εκπαιδευτικής ιστορίας 100 και πλέον ετών. «Πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια» επισημαίνει η κ. Κοντογεωργάκη και προσθέτει «τα συγκεκριμένα σχολεία ήταν η ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα στην περιοχή και είχαν μεγάλη απήχηση και στην ευρύτερη κοινωνία διοργανώνοντας παράλληλα ομιλίες, εκδηλώσεις, και γενικότερα δράσεις τις οποίες αγκάλιαζε και ο κόσμος. Ηταν, υπογραμμίζει η ίδια, ο πνευματικός φάρος όλης της επαρχίας».

Δεκάδες επιφανείς άνθρωποι, ων ουκ έστιν αριθμός, έχουν αποφοιτήσει από τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης στον Αλμυρό, την Νέα Αγχίαλο, το Αϊδίνιο, την Σούρπη, τον Πτελεό, την Ευξεινούπολη, την Αμαλιάπολη. Η συγγραφέας του βιβλίου, η οποία αναπτύσσει ευρύτατη πολιτιστική δράση, τονίζει ότι «η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού έχει γράψει την δική της εκπαιδευτική ιστορία, η οποία αντικατοπτρίζει και την γενικότερη ιστορία της περιοχής, διότι στο βιβλίο υπάρχουν ιστορικές αλλά και κοινωνιολογικές πληροφορίες, καθώς επίσης στοιχεία για τις συνθήκες, τις νοοτροπίες. Μπορεί, καταλήγει η κ. Κοντογεωργάκη, να δει κανείς τα πάντα σχετικά με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της περιοχής».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

φωτό : Ηλίας Καράτσαλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου