ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γνώση γράφει ιστορία

η-γνώση-γράφει-ιστορία-792765

Το βιβλίο της Χρυσούλας Κοντογεωργάκη- Τσαμανή, τ. Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, με τον τίτλο: « Η Μέση εκπαίδευση στην περιοχή του Αλμυρού» θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου στις 19.30 στο κτίριο Σπίρερ. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών και ο Σύλλογος Φιλολόγων Μαγνησίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Βίκτωρ Κοντονάτσιος, εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής, Γεώργιος Κοντομήτρος, διδάκτωρ στην ιστορία της εκπαίδευσης, Χρυσούλα Κοντογεωργάκη-Τσαμανή, εκπαιδευτικός. Στο τέλος της παρουσίασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάννα Πώποτα, αντί του δημοσιογράφου Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να συμμετέχει λόγω κωλύματος.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι μία πολύ επιμελημένη εργασία που αναφέρεται στο θέμα της Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή του Αλμυρού από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της περιοχής μας από τον τουρκικό ζυγό μέχρι την σημερινή εποχή. Η συγγραφέας ερευνά με αγάπη και προσοχή την ιστορία όλων των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γυμνασίων και Λυκείων, Γενικών και Τεχνικών, Δημοσίων και Ιδιωτικών, που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στην Ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού: Αλμυρό, Νέα Αγχίαλο, Αϊδίνιο, Σούρπη, Πτελεό, Ευξεινούπολη, Αμαλιάπολη. Εκτός από τα γεγονότα αναφέρονται και τα ονόματα όλων των εκπαιδευτικών που δίδαξαν αλλά και των μαθητών που αποφοίτησαν από τα σχολεία αυτά, μέχρι και το 2000. Ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη της προσπάθεια έρευνας της εκπαιδευτικής ιστορίας που είχε ξεκινήσει το 2006 με το Γυμνάσιον Αλμυρού. Η έκδοσή της θα συμβάλει σημαντικά στην γενικότερη καταγραφή της ιστορίας της περιοχής και ειδικότερα της Εκπαίδευσης.

Η κ. Κοντογεωργάκη διετέλεσε επί δέκα χρόνια Διευθύντρια στα Γυμνάσια 1ο Αλμυρού και Ευξεινουπόλεως. Αρθρογραφεί σε αγγλόφωνα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και στον τοπικό τύπο επί θεμάτων εκπαιδευτικών, ιστορικών και γλωσσικών. Εχει πραγματοποιήσει σειρά δημοσιεύσεων σε περιοδικά και είναι πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ», που ασχολείται με την έρευνα, διάσωση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της επαρχίας Αλμυρού. Υπήρξε γενική γραμματέας του Γλωσσικού Ομίλου Βόλου, ιδρυτικό στέλεχος του Περιφερειακού Τμήματος Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, καθώς και μέλος ελληνικών και διεθνών οργανώσεων και Ενώσεων καθηγητών Αγγλικής. Διαμένει μόνιμα στον Αλμυρό, είναι παντρεμένη με τον Θεόδωρο Τσαμανή και έχει δύο γιούς. «Η Μέση Εκπαίδευση στην περιοχή του Αλμυρού», έκδοση Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ, είναι το δεύτερο βιβλίο της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου