ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κορυφαίος φωτογράφος

κορυφαίος-φωτογράφος-792883

Το φωτογραφικό πορτρέτο του κορυφαίου Philippe Halsman θα προβάλει σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στις 7.30 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας (Λεωφ. Μανδηλαρά & Σταδίου), ο φωτογράφος -μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Βόλου, Κωνσταντίνος Τσιλογιάννης.

O Philippe Halsman γεννημένος το 1906 στην Ρίγα της Λεττονίας θεωρείται από τους μεγαλύτερους φωτογράφους πορτρέτου όλων των εποχών. Από τις αναμνηστικές-οικογενειακές φωτογραφίες που έβγαζε, με μια φωτογραφική μηχανή του πατέρα του σε πολύ νεαρή ηλικία, κατάφερε να φωτογραφίσει τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα.

Ο Ηalsman άρχισε να φωτογραφίζει μόδα την δεκαετία του 19 30 στην Γαλλία μετά την αποφυλάκιση του από τις Αυστριακές φυλακές όπου καταδικάστηκε για πατροκτονία. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι μεγάλες προσωπικότητες της εποχής όπου άρχισαν έναν μεγάλο αγώνα για την αποφυλάκισή του, μεταξύ των οποίων και ο Albert Einstein.

Έκτοτε η καριέρα του Halsman ήταν λαμπρή αφού κατάφερε να δουλέψει στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας μεταξύ άλλων το Γαλλικό Vogue και το Αμερικάνικο Life του οποίου έχει κάνει 101 εξώφυλλα! Η λίστα των προσωπικοτήτων που πέρασαν από τον φακό του Halsman είναι χαοτική! Μερικά ονόματα από αυτούς είναι ο Albert Einstein, οι αδερφοί Kennedy, o Richard Nixon, η Marilyn Monroe, o Winston Churchill, η Βrigitte Bardot, η Elizabeth Taylor κ.α. Ο Halsman αγαπούσε τον Σουρεαλισμό. Αυτό μας το δείχνει στην χαρακτηριστική του δουλειά με όνομα “Jump Book” η οποία περιέχει φωτογραφίες διασημοτήτων σε στιγμές άλματος άλλα και με την καλλιτεχνική συνεργασία του με τον Ισπανό Ζωγράφο Salvador Dali.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου