ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πηγή γόνιμου προβληματισμού το βιβλίο «Τα φτερά της πεταλούδας»

πηγή-γόνιμου-προβληματισμού-το-βιβλί-715197

«Η πολιτιστική δημιουργία αποτελεί διαχρονικά, τρόπο αναπαραγωγής των κοινωνικών αντιλήψεων, των στάσεων και των στερεοτύπων του φύλου» όπως υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Αρφέ-Καρινάκη «Τα φτερά της πεταλούδας», η πρώτη συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως με την έντονη πολιτιστική δράση, αποκάλυψε στους φίλους του βιβλίου την βαθύτερη ανάγκη για έκφραση και δημιουργικές σκέψεις, με αισιόδοξη διάθεση, κόντρα στην κατήφεια της κρίσης. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, παρουσία αρκετών συμπολιτών, ένθερμων φίλων της λογοτεχνίας.

Για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος Βάσω Κυριαζή, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΓΕ στο Βόλο, η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται πράγματι για ένα βιβλίο που προσφέρεται για γόνιμο προβληματισμό, αλλαγή φιλοσοφίας, σκέψης, αναθεώρησης πραγμάτων και γεγονότων, ένα παράθυρο να δούμε τα πράγματα διαφορετικά να αντικρύσουμε την πραγματικότητα». Επικεντρώνοντας την αναφορά της στα βαθύτερα νοήματα του βιβλίου, η ομιλήτρια της χθεσινής εκδήλωσης τόνισε ότι «είναι ένα βιβλίο, που δεν πρέπει να λείψει από καμία βιβλιοθήκη, να το διαβάσουμε όλοι μας, καθώς μας ωθεί σε βαθύτερους προβληματισμούς, για τις σκέψεις μας, τη στάση μας στη ζωή, τη συμπεριφορά μας.. Τα πάθη μας, τα συναισθήματά μας, τα λάθη μας. Σωστό και λάθος.. Ηθική… Ηρεμία και ευτυχία στη ζωή».

Η συγγραφέας του βιβλίου, η οποία μοιράστηκε τις σκέψεις της με το κοινό, επεσήμανε ότι «ένιωσα την ανάγκη να γράψω διηγήματα, τα οποία ελπίζω να αγγίξουν την ψυχή των αναγνωστών». Η θετική σκέψη είναι διάχυτη στις σελίδες του βιβλίου και όπως ανέφερε παράλληλα η κ. Αρφέ, στο τέλος κάθε αυτόνομης ιστορίας, υπάρχει ένα τέλος αισιόδοξο, που δείχνει ότι η γυναίκα, έχει την δύναμη να ξεπεράσει κάθε δυσκολία. Το συγκεκριμένο βιβλίο, θα μπορούσε να παραλληλιστεί σημειολογικά με τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, ανοίγοντας δρόμους για να αναζητήσουμε αχτίδες φωτός, πάνω και πέρα από το θολό τοπίο της κρίσης. Για πρώτη φορά, τέλος, αποσπάσματα του βιβλίου αποδόθηκαν με την μορφή θεατρικού δρώμενου, το οποίο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου