ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημαντική στιγμή για τον Ανδρέα Κατσιγιάννη

σημαντική-στιγμή-για-τον-ανδρέα-κατσι-716767

Η Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε την μουσική του Βολιώτη συνθέτη για την Ιμβρο και την Τένεδο

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, παρουσία 3.000 θεατών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό η παγκόσμια πρώτη προβολή των ντοκιμαντέρ «Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης», όπου έγραψε την μουσική ο Βολιώτης συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης.

Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Αγγελόπουλου και της Ειρήνης Σαρίογλου και η εικαστική επιμέλεια του Παύλου Χαμπίδη. Αφηγούνται οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ συμμετέχει ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος.

Η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, πάνω σε ποίηση του πολυβραβευμένου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, ενώ τραγουδούν στα ελληνικά ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου.

Η δισκογραφική έκδοση με την μουσική των δύο ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε, σημειωτέον, από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών υπό την αιγίδα της UNESCO και του Oικουμενικού Πατριαρχείου. Στην διάρκεια της παραπάνω εκδήλωσης η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσίασε τρία αποσπάσματα από τη μουσική των ντοκιμαντέρ.

Η ενορχήστρωση και επιμέλεια της ορχήστρας έγινε από τον Γιώργο Παπαχριστούδη ενώ συμμετείχαν οι σολίστες Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χάρης Λαμπράκης (νέι), Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο) και ο Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι). Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης την εκδήλωση, επικροτώντας με το θερμό τους χειροκρότημα, το συνολικό αποτέλεσμα.

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης υπογραμμίζει ότι «ήταν μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της καριέρας μου και πολύ μεγάλη τιμή το γεγονός ότι η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ έπαιξε την μουσική μου μπροστά σε ένα κοινό 3.000 ανθρώπων, από το Καστελόριζο έως την Αλεξανδρούπολη».

Ο Βολιώτης συνθέτης, ο οποίος έχει αναπτύξει συνεργασία με την ΕΡΤ, θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον προσεχή χειμώνα, παρουσιάζοντας το σύνολο του έργου του, ενώ παράλληλα η μουσική που κοσμεί τις ταινίες για την Ιμβρο και την Τένεδο, θα παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολή, από την Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

«Η μουσική μου είναι μια πολιτική πράξη» επισημαίνει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για να προσθέσει «ακούγοντάς την, γεννιούνται συναισθήματα νοσταλγίας, θλίψης, πίκρας, αλλά και θαυμασμού για τα δύο αυτά νησιά, που διατηρούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ως νησιά του Αιγαίου, ασχέτως αν δεν ανήκουν πλέον στην Ελλάδα».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Κατσιγιάννης επισκέφτηκε την Ιμβρο πριν από δύο χρόνια, με αφορμή τις συναυλίες που πραγματοποίησαν η Εστουδιαντίνα και το Μουσικό Σχολείο Βόλου και βίωσε από κοντά το κλίμα και τις εμπειρίες που προσφέρει το ταξίδι στην μνήμη και τον χρόνο. «Επισκέφτηκα το νησί μαζί με τον σκηνοθέτη, την παραγωγή, ένα επιτελείο ανθρώπων, προκειμένου να μιλήσω με τους ανθρώπους, να συγκεντρώσω εμπειρίες και να εμπνευστώ» ομολογεί ο ίδιος.

Ο γνωστός Βολιώτης συνθέτης και «ψυχή» της Εστουδιαντίνας, υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντική η αναγνώριση του κόσμου και σου δίνει δύναμη για να συνεχίσεις, αλλά από την άλλη, τονίζει, εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που εμπνέεται ένας δημιουργός και γράφει μουσική για ένα τόσο οδυνηρό γεγονός. Εύχομαι, καταλήγει, να μην έχουμε ξανά παρόμοια φαινόμενα στην χώρα μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου