ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλία για βιολί και πιάνο

συναυλία-για-βιολί-και-πιάνο-1569

Ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι θα πραγματοποιήσουν στο Βόλο δύο διακεκριμένοι μουσικοί, ο Λαέρτης Κοκολάνης στο βιολί και η Ελένη Νταφέκα στο πιάνο. Τίτλος της συναυλίας «Έρωτες και Μύθοι» και θέμα της, έργα που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή πορεία στην ιστορία της Μουσικής. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. του Δήμου Βόλου σήμερα στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Να σημειωθεί ότι η πιανίστρια Ελένη Νταφέκα είναι Βολιώτισσα, που μυήθηκε στη μαγεία της μουσικής από το διακεκριμένο δάσκαλό της Ντίνο Μαστρογιάννη ως μαθήτρια του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει έργα των Σμυμανόφσκι και Λιστ. Στην αφήγηση θα είναι η ηθοποιός Μαργαρίτα Αμαραντίδη.

Η Ελένη Νταφέκα γεννήθηκε στο Βόλο και άρχισε πιάνο σε ηλικία 6 ετών. Αποφοίτησε με Δίπλωμα «Άριστα Παμψηφεί» και Α’ Βραβείο από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου (τάξη Ντίνου Μαστρογιάννη) καθώς και με Πτυχία Ανώτερων Θεωρητικών (τάξη Βασίλη Φόστερ). Το 1998 συνεχίζει τις σπουδές της στο Πιάνο στην Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης (τάξη Λάσλο Μπάρανιαϊ) με υποτροφία του Αχιλλοπουλείου Ιδρύματος. Αμέσως μετά συνεχίζει τις σπουδές στις ΗΠΑ, με ολική υποτροφία του Κονσερβατουάρ του San Francisco απ΄ όπου αποφοίτησε με τα σολιστικά Διπλώματα Bachelor of Music in Piano Performance (2002) και το μεταπτυχιακό Master of Music in Piano Performance (2004), (τάξη του Justin Blasdale και αργότερα της Sharon Mann). Στα βραβεία της συμπεριλαμβάνονται, 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου του Κονσερβατουάρ του San Francisco, 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου της Pacific Chamber Orchestra, με την οποία συνέπραξε ως σολίστ, όπως επίσης και με την Ορχήστρα του Κονσερβατουάρ του San Francisco. Τον Ιούνιο του 2010 συνέπραξε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σόλο και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία με κορυφαία στιγμή το Gala Concert στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με τον Γερμανό βιολονίστα Guido Gärtner. Είναι καθηγήτρια του τμήματος Bachelor of Music, του Hellenic-American University στην Αθήνα.

Ο Λαέρτης Κοκολάνης ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα βιολιού σε ηλικία 6 ετών στο μουσικό σχολείο Αργυροκάστρου. Ερχόμενος στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του στην τάξη της Νίνας Πατρικίδου στο Ωδείο Σύγχρονης και Κλασσικής Μουσικής, δίνοντας πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ σε νεαρή ηλικία. Έπειτα γράφτηκε στην ανωτέρα τάξη βιολιού στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Τάτση Αποστολίδη από τον όποιον διδάχτηκε και τη μουσική δωματίου επί σειρά ετών. Τα τελευταία χρόνια των σπουδών του, καθηγητής του ήταν ο έξαρχων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Ιωάννης Τζουμάνης με τον οποίον πήρε το δίπλωμα βιολιού με άριστα το 2006. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού με τους καθηγητές Lydia Mortkovitch, Zakhar Brohn,Grigori Zhislin και Λεωνίδα Καβάκο. Έχει συμπράξει και ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, της οποίας είναι μόνιμο μέλος από τον Οκτώβριο του 2008.Tέλος, είναι μέλος του συνόλου σύγχρονης μουσικής Artefacts ensemble.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου