ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η νηστεία στις διάφορες θρησκείες

η-νηστεία-στις-διάφορες-θρησκείες-16999

Συνειδητή αποχή

Σε πολλές θρησκείες oι πιστοί νηστεύουν τακτικά. Απέχουν από το κρέας, το αλκοόλ και γενικά τις ανθρώπινες ηδονές ώστε να οδηγηθούν πιο κοντά στον Θεό.

Στον χριστιανισμό πρώτος ο Ιησούς έδωσε το παράδειγμα, όταν μετά την βάπτιση του παρέμεινε επί σαράντα ημέρες στην έρημο νηστεύοντας.

Στην ορθόδοξη και καθολική εκκλησία κατεξοχήν περίοδος νηστείας είναι η σαρακοστή, 40 ημέρες πριν το Πάσχα.

Στροφή προς τα έσω

Το προσωπικό ταξίδι στα βάθη της συνείδησης και της θεϊκής Αλήθειας βοηθά τους πιστούς να αποκτήσουν πνευματική ελευθερία και να συγκεντρωθούν στην ουσία των πραγμάτων.

Ορισμένοι προτιμούν να νηστεύσουν και να προσευχηθούν μόνοι τους, άλλοι πάλι προσεύχονται και νηστεύουν ομαδικά.

7 εβδομάδες…

Η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας εδώ και χρόνια καλεί τους ανθρώπους σε μια ιδιαίτερη νηστεία. «7 εβδομάδες αποχής» έχει ονομαστεί χαρακτηριστικά και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους προσωπικούς δισταγμούς τους απέναντι στη νηστεία.

Τονίζεται δε η ευεργετική της συμβολή κατά της νωθρότητας, πνευματικής και σωματικής.

Περίοδος φιλανθρωπίας για τους καθολικούς

Η καθολική εκκλησία κάθε χρόνο κατά την περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα καλεί τους πιστούς σε φιλανθρωπία. Φέτος η πρωτοβουλία αυτή έχει τίτλο «Δεν πεινάμε πια». Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν να βοηθήσουν οικονομικά 870 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους στο κόσμο και να αλλάξουν ει δυνατόν τις διατροφικές συνήθειες και σπατάλες των Γερμανών.

Eναλλακτική νηστεία

Η νηστεία στη Γερμανία έχει λάβει διαστάσεις… μόδας.Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν ειδικά πακέτα διακοπών για την περίοδο της καθολικής σαρακοστής με προσαρμοσμένα μενού και προγράμματα χαλάρωσης.

Προσφέρονται επίσης μαθήματα γιόγκα, ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής. Στόχος είναι η σωματική αναζωογόνηση και η ψυχική κάθαρση.

Το εβραϊκό Γιομ Κιπούρ

Οι Εβραίοι νηστεύουν ειδικά στη γιορτή του Γιομ Κιπούρ, αλλιώς την Ημέρα του Εξιλασμού.

Κατά το Γιομ Κιπούρ απαγορεύονται το κάπνισμα, το ποτό και το βαρύ φαγητό, το μπάνιο και πρωτίστως οι ερωτικές περιπτύξεις. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην μετάνοια και την συγχώρεση.

Η νηστεία σαν θεϊκή εντολή

Στην μουσουλμανική θρησκεία η αποχή και εγκράτεια είναι θεϊκή εντολή. Κατά το Ραμαζάνι, τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού σεληνιακού έτος,οι πιστοί δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν τροφή και νερό στη διάρκεια της ημέρας.

Οι απαγορεύσεις αυτές αίρονται όμως από τη δύση έως την επόμενη ανατολή του ηλίου.

Ψυχική ισορροπία

Σε αντίθεση με τις άλλες θρησκείες ο Βουδισμός δεν επιβάλει τη νηστεία ως θρησκευτικό κανόνα στους θρησκευόμενους.

Αυτό που μετρά είναι η ψυχική ισορροπία και όχι η αποχή. Επειδή όμως το πολύ φαγητό επηρεάζει τον βουδιστικό διαλογισμό, οι Βουδιστές μοναχοί μετά το μεσημέρι αποφεύγουν το φαγητό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου