ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο δημιουργικές γενιές

δύο-δημιουργικές-γενιές-17664

Πολύ θετικά σχόλια αποσπά η έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα Γκέσκου και του Άλκη Γκέσκου, που λειτουργεί στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο. Πατέρας και γιος εκφράζουν τις εικαστικές τους ευαισθησίες μέσα από τα έργα τους, τα οποία χαρακτηρίζονται από εξπρεσιονιστικά, παραστατικά αλλά και αλληγορικά στοιχεία. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Άλκη Γκέσκου, όχι όμως και του πατέρα του Αχιλλέα Γκέσκου που έχει παρουσιάσει τις δημιουργίες του, πραγματοποιώντας ατομικές εκθέσεις στο Βόλο και την Αθήνα. Η εικαστική συγκατοίκηση πατέρα και γιου αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα από τη διαφορετική εικαστική ματιά που ο καθένας αποδίδει καθώς τα έργα τους είναι διαφορετικής τεχνοτροπίας και διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών.

Τα έργα του Αχ. Γκέσκου είναι υδατογραφίες, παστέλ, σχέδια, ακρυλικά και ελαιογραφίες με επιρροές από ζωγράφους που σημάδεψαν με το έργο τους τον 20ο και 19ο αιώνα. Η πρώτη του έκθεση ήταν η συμμετοχή με έργο του το 1966 σε Ομαδική έκθεση στην Αμερικανική Ένωση στην Αθήνα. Τη δουλειά του που τη χαρακτηρίζει η ελευθερία στο σχέδιο και η χρωματική ένταση την παρουσίασε για πρώτη φορά στο Βόλο σε ατομική έκθεση το 1990 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου. Θα ακολουθήσει το 1998 η ατομική και πάλι που διοργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου στο κτίριο Στρεφτάρη, στη συνέχεια το 2001 θα συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο». Το 2004 ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ν.Ιωνίας διοργανώνει ατομική έκθεση του Αχ. Γκέσκου στο Μεταξουργείο και το 2006 ο Πολιτιστικός Οργανισμός Ν. Ιωνίας διοργανώνει ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας όπου συμμετέχει. Τελευταία παρουσίαση του έργου του Αχιλλέα Γκέσκου στο Βόλο ήταν το 2011 σε ατομική έκθεση στη «Χάρτα» ενώ σημαντική στιγμή για τον ίδιο και το έργο του ήταν η συμμετοχή του το 2012 σε έκθεση στο Μουσείο Πόλεως Αθηνών. Στη έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Αχ. Γκέσκου.

Ο Άλκης Γκέσκος, γιός του Αχιλλέα Γκέσκου, γεννήθηκε στο Βόλο, τελείωσε την Νομική Σχολή Αθηνών και τη Νομική Σχολή του University of Central England στο Μπέρμιγχαμ και εργάζεται ως δικηγόρος στο Βόλο. Η ζωγραφική ως ενασχόληση τον συντροφεύει από την παιδική του ηλικία και ως εκφραστικό μέσο παράλληλα με σπουδές και άλλες ενασχολήσεις. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την αφαίρεση καθώς και από τις καθαρές διαχωριστικές γραμμές και τις χρωματικές αρμονίες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που παρουσιάζει στο Βόλο τα έργα του σε έκθεση με καλλιτεχνική δουλειά των δύο τελευταίων χρόνων. Για πρώτη φορά ωστόσο έργο του παρουσιάστηκε πέρυσι σε ατομική έκθεση στην Αθήνα στο Μουσείο Πόλεως των Αθηνών.

Η έκθεση ζωγραφικής του Αχιλλέα και Άλκη Γκέσκου εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.) – Δη.Πε.Θε. Βόλου του Δήμου Βόλου και θα διαρκέσει έως και την 1η Μαρτίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου