ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εσύ ξέρεις τι είναι έργο τέχνης;

εσύ-ξέρεις-τι-είναι-έργο-τέχνης-21801

Γράφει η Νατάσσα Καλιακούδα

Ιστορικός της Τέχνης – Διακοσμήτρια

Η αγαπημένη σου ώρα της ημέρας, η ώρα που πίνεις τον καφέ σου στον ελεύθερό σου χρόνο και ξεφυλλίζεις την εφημερίδα σου, το περιοδικό σου, σερφάρεις στο διαδίκτυο. Ενημερώνεσαι, χαζεύεις, διαβάζεις τίτλους, άρθρα, σχόλια. Το μάτι σου μπορεί να πέσει στα πολιτιστικά κι αν δεν παίζει κάποια συναυλία ή κάποια παράσταση για να σταθείς να μάθεις λεπτομέρειες, προσπερνάς ο,τιδήποτε άλλο βιαστικά για να πας στην επόμενη σελίδα, με τη σκέψη ότι δεν είναι για σένα, αφορά σε κάποιους άλλους, τους κουλτουριάρηδες.

Λάθος.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι Τέχνη; Προσπάθησες ποτέ να αποκρυπτογραφήσεις ένα κείμενο ενός ιστορικού της τέχνης, ενός κριτικού για να καταλάβεις τι είναι Τέχνη;

To μυστικό είναι ακριβώς εκεί. Ότι ένα έργο τέχνης δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση. Μα εγώ δεν είμαι κάποιος ειδικός, θα μου πεις, για να καταλάβω τι θέλει να πει ο ποιητής – ζωγράφος – ηθοποιός – καλλιτέχνης εν πάση περιπτώσει.

Θα σου απαντήσω λοιπόν απλά: Ένα έργο τέχνης είναι σαν να συναντάς πρώτη φορά έναν άνθρωπο. Θα σταθείς να τον κοιτάξεις από πάνω μέχρι κάτω. Αμέσως η εμφάνιση του θα σου δημιουργήσει κάποια συναισθήματα. Ενστικτωδώς θα βασιστείς σε αυτά και αυτόματα θα αποφασίσεις αν θα προσπαθήσεις να τον γνωρίσεις καλύτερα, να μάθεις την ιστορία του ή θα μείνεις στα τυπικά.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και όταν στεκόμαστε απέναντι σε ένα έργο τέχνης, είτε αυτό είναι ένας πίνακας, ένα τραγούδι, μια παράσταση, ένα λογοτέχνημα. Η πρώτη εντύπωση και τα συναισθήματα που θα σου δημιουργηθούν θα καθορίσουν τη μετέπειτα σχέση σου μαζί του.

Εδώ γίνεται και ο διαχωρισμός του αυθεντικού ,του ειλικρινούς και διαχρονικού έργου, με το εφήμερο, επιφανειακό και φτηνό. Ο,τιδήποτε αξίζει θα σου αφυπνίσει τη φυσική περιέργεια να το ψάξεις, να το γνωρίσεις, να ταυτιστείς μαζί του και να το κάνεις βίωμα σου. Αν όχι, θα το προσπεράσεις.

Ένα έργο τέχνης το κουβαλάς πάντα μέσα σου, σαν κάτι δικό σου γιατί βρήκε ένα στοιχείο του εαυτού σου να κουμπώσει, σου διηγήθηκε μια προσωπική σου ιστορία που δεν την άκουσες ποτέ ξανά από κανέναν.

Κι εκεί γεννιέται ο θαυμασμός για τον καλλιτέχνη που μπόρεσε να βρει αυτή την ιστορία που δεν ήξερες ούτε εσύ ότι την κουβαλούσες και στην διηγείται με τέτοιο τρόπο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι άλλο έχει να σου αποκαλύψει που εσύ δεν το ξέρεις.

Και η αμέσως επόμενη διαπίστωση είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που αφουγκράζονται αυτήν την εξομολόγηση με τόσο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό τρόπο ταυτόχρονα, που σε κάνει να αισθάνεσαι συμμέτοχος ενός κοινού μυστικού και μιας αποκάλυψης.

Είμαι σίγουρη πως όλο αυτό το έχεις ζήσει πολλές φορές στη ζωή σου. Αλλά δεν υπήρχε κάποιος εκεί να σου το εξηγήσει. Υπήρχε όμως ο κολλητός σου να μοιραστείτε το θαύμα. Να συζητήσετε τις λεπτομέρειες, να πείτε τις απόψεις σας, να το αφιερώσετε κάπου, να ερωτευτείτε με αυτό στο φόντο.

Αυτό λοιπόν είναι Τέχνη. Αυτό είναι το μυστικό που μοιράζονται οι κουλτουριάρηδες ανά τον κόσμο κι εσύ που νόμιζες τον εαυτό σου άσχετο, τελικά είσαι κι εσύ μέρος αυτού του θαύματος, απλά δεν το ήξερες…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου