ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτισσα στο Κάρνεγκι Χολ

βολιώτισσα-στο-κάρνεγκι-χολ-27739

Η 21χρονη Δώρα Χατζηγεωργίου διαπρέπει μουσικά στην Αμερική

Σημαντικές πρωτιές και διακρίσεις έχει αποσπάσει η Βολιώτισσα βιολίστρια Δώρα Χατζηγεωργίου, η οποία είναι τελειόφοιτη του Oberlin College Conservatory of Music, που βρίσκεται στο Οχάϊο, ΗΠΑ παρακολουθώντας μαθήματα στην τάξη του διάσημου Τσέχου Βιολιστή Milan Vitek.

Η χαρισματική σολίστ, η οποία θα έχει σε λίγους μήνες το Bachelor of Music στην ερμηνεία βιολιού, είναι μέλος της ορχήστρας του Oberlin, με την οποία εμφανίστηκε στο περίφημο Κάρνεγκι Χωλ, συμμετέχοντας παράλληλα στην μεγάλη περιοδεία που πραγματοποίησε η ίδια ορχήστρα στην Ασία (Δεκέμβριος 2010 – Ιανουάριος 2011). Παράλληλα είναι μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία πραγματοποίησε περιοδεία το καλοκαίρι του 2012 και έχει επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει στην εαρινή περιοδεία τον Μάρτιο και Απρίλιο 2013.

Στο μεταξύ όμως, έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις, έχοντας ήδη στις αποσκευές της το εισιτήριο για την συνέχιση των σπουδών της, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έως τον Ιούλιο του 2015 στο κορυφαίο Guildhall School of Music & Drama του Λονδίνου. Μετά από ακροάσεις τον Δεκέμβριο του 2012 στα Πανεπιστήμια Guildhall School of Music & Drama, Royal Academy of Music, Royal College of Music, Royal Northern College of Music, όπου έγινε, σημειωτέον, δεκτή σε όλα, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στο Guildhall και αποδέχτηκε την θέση που της προσέφεραν.

Η νεαρή σολίστ, η οποία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Βόλο, κοντά στους γονείς και τους αγαπημένους της φίλους, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις σπουδές στην Αμερική, τα όνειρα και τις εμπειρίες που έχει ήδη αποκομίσει. «Προτίμησα να φύγω για σπουδές στην Αμερική διότι θεωρώ ότι ολοκλήρωσα τον κύκλο των σπουδών μου στην Ελλάδα. Πήρα το δίπλωμά μου με τον Γιώργο Δεμερτζή, έχω συνεργαστεί με πολύ μεγάλους συνθέτες και ορχήστρες και βλέποντας την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, αποφάσισα να σπουδάσω στην Αμερική, παρότι είχα εισαχθεί στο τμήμα Μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ομολογεί η ίδια.

Ο κύκλος σπουδών στην Αμερική διανθίζεται από πολύ σημαντικές στιγμές, πολύωρη μελέτη, αλλά και την χαρά της επικοινωνίας με συνομηλίκους της από διάφορες χώρες του κόσμου. «Προσαρμόστηκα σχετικά εύκολα και μου άρεσε το κλίμα, διότι ήταν διαφορετικό» υπογραμμίζει η ίδια.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Δώρα Χατζηγεωργίου έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Δανία, Ηνωμένες Πολιτείες κλπ. ενώ αποκατέστησε το ανέκδοτο έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Πασακάλια» για βιολί και πιάνο, εγγράφοντας μια ακόμη σημαντική στιγμή στο βιογραφικό της.

Η πολλά υποσχόμενη μουσική της πορεία διανθίζεται από σημαντικές διακρίσεις και υποτροφίες, όπως το πρώτο βραβείο στο Danenberg International Chamber Music Competition και εμφανίσεις στην Washington DC, Βαλτιμόρη, Maryland, Chicago, το 3ο βραβείοΤζίνα Μπαχάουερ, ενώ παράλληλα απέσπασε πολυάριθμες βραβεύσεις στην Ελλάδα και την Αμερική κατά την διάρκεια των σπουδών της.

Το κορίτσι που διετέλεσε από πολύ νεαρή ηλικία μέλος, αλλά και σολίστ της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βόλου και της Συμφωνικής Νέων, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο γνώσης, βιώνοντας την χαρά της συμμετοχής σε κορυφαία καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η μεγάλη συναυλία της Ορχήστρας του Oberlin στο Κάρνεγκι χωλ, που έγινε δεκτή με ενθουσιώδη σχόλια από τα ΜΜΕ της Αμερικής. «Ήταν μια πολύ σπουδαία εμπειρία για μένα» υπογραμμίζει η Δώρα Χατζηγεωργίου.

«Ηταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει, προσθέτει. Έχω παίξει σε πολλές Ευρωπαϊκές αίθουσες με ορχήστρες, ή σόλο, με μεγάλους μουσικούς, αλλά όταν πήγα στο Κάρνεγκι Χολ όταν μπήκα για πρώτη φορά στην αίθουσα σαν βιολίστρια, σαν μουσικός, τα συναισθήματά μου ήταν πάρα πολύ δυνατά γιατί σκεπτόμουν πόσοι αξιόλογοι μουσικοί, άλλοι εν ζωή και άλλοι όχι, έχουν παίξει σε αυτό τον χώρο».

Σημείο αναφοράς αποτελεί πάντα για την ίδια ο Βόλος και η πρώτη περίοδος των σπουδών στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. «Δεν ξεχνάω από πού ξεκίνησα και νιώθω πάντα ευγνώμων στους ανθρώπους που με βοήθησαν και με στήριξαν. Τους γονείς μου, τους δασκάλους μου Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Γιώργο Δεμερτζή, τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο, την Βούλα Τουλούδη, τον Θέμη Βαγενά, που λειτούργησε ως πρότυπο για μένα, την Ανίτα Λεφάκη, τον Ανδρέα Μιμαίο και όλους τους φίλους μου» υπογραμμίζει η ίδια.

Κάθε προσωπική κατάκτηση είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα κι όπως αναφέρει η νεαρή βιολίστρια χαρακτηριστικά «κάνω μικρά όνειρα έτσι ώστε να τα εκπληρώνω. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η Ευρώπη και η Αμερική, το εξωτερικό γενικότερα, προσφέρει ευκαιρίες στους μουσικούς, σε αντίθεση με την Ελλάδα».

Στόχος της είναι να εξελιχθεί μουσικά κι όπως επισημαίνει «δεν αποκλείω τίποτα σε ότι αφορά στην σολιστική μου καριέρα ή την συμμετοχή μου σε ορχήστρες ή σε σύνολα μουσικής δωματίου γιατί μέσα από όλα αυτά μπορώ να μάθω. Όλα αυτά σε βοηθούν να εξελιχθείς και παράλληλα, καταλήγει, λειτουργούν θετικά στο σολιστικό σου παίξιμο».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου