ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο προσκήνιο η Συμφωνική Νέων

στο-προσκήνιο-η-συμφωνική-νέων-27841

Ξαναζωντανεύει η ορχήστρα του Δήμου Βόλου με μαέστρο τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά

Ενας νέος δημιουργικός κύκλος δράσης ανοίγει για την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Βόλου, η οποία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Στην ανασύσταση μια σημαντικής δομής στο χώρο του πολιτισμού, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, προχωρά, συγκεκριμένα, ο Δήμος Βόλου έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του διεθνούς φήμης Βολιώτη μαέστρου Ιωακείμ Μπαλτσαβιά.

Η διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στους νέους μουσικούς και τους σπουδαστές μουσικής όλων των Ωδείων και Μουσικών Σχολών της πόλης, με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση, χωρίς διακρίσεις, των νέων μουσικών δυνάμεων της περιοχής μας. Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι «ειδικά σε περιόδους κρίσης, ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά την πιο ζωτική επένδυση για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου ιδρύθηκε το 1998 από το τμήμα Μουσικής του τότε Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Συμεών Κόγκαν. Έκτοτε η Ορχήστρα πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις στο Βόλο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, αποσπώντας επαινετικά σχόλια και κριτικές. Σημαντική ήταν, παράλληλα, η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Πολλές ήταν οι συναυλίες που δόθηκαν για να πλαισιωθούν πολιτιστικές, φιλανθρωπικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις ενώ αρκετές φορές σπουδαστές των ανωτέρων τάξεων Ωδείων συμμετείχαν ως σολίστ.

Με στόχο την ανασύσταση, σε νέες βάσεις, της σπουδαίας αυτής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ συνεργάζεται με τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, που είχε αναλάβει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, παράλληλα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, από το 2007 έως το 2011. Ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των νέων μουσικών της πόλης μας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερο Σάββατο στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, όπου γίνονται και οι πρόβες.

Ο μαέστρος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει το νέο εγχείρημα παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του στην Αθήνα και το εξωτερικό. Πρόσφατη εμφάνισή του με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου αποδόθηκαν οι κλασικές μελωδίες των ταινιών του Ντίσνεϊ, ενώ οι πολλές προσκλήσεις δεν αποτελούν εμπόδιο για τον ίδιο να αναλάβει τη διεύθυνση της Ορχήστρας που γνωρίζει και αγαπά, καθώς υπήρξε σπουδαστής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου από όπου έλαβε με Άριστα, παμψηφεί, το πτυχίο πιάνου και Ανωτέρων Θεωρητικών.

Μαέστρος με περγαμηνές

Ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς γεννήθηκε το 1978 στο Βόλο όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Διεύθυνση Ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Έσσεν της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στα πιο απαιτητικά και φημισμένα σεμινάρια Διεύθυνσης Ορχήστρας, γνωρίζοντας και δουλεύοντας με μαέστρους διεθνούς φήμης:

στη Δρέσδη, το Φεβρουάριο του 2000 με τον Sir Colin Davis,

στη Βιέννη τον Ιούλιο του 2001 (Vienna Master Courses) με τον Salvador Mas Conde,

στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2002 με τον Benjamin Zander (Boston Philarmonic Orchestra),

στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου,

στη Σιένα της Ιταλίας τον Ιούλιο του 2002 με τον Lothar Ζagrosek (αρχιμαέστρο στην Όπερα της Στουτγκάρδης)

στην Αccademia Chigiana της Siena,

στη Βόννη, τον Ιανουάριο του 2006 με τον Roman Kofman.

Από τον Οκτώβριο του 2000 έως και τον Απρίλιο του 2003, οπότε και ολοκληρώθηκε ο κύκλος των σπουδών του στο Έσσεν, ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Ακολούθησαν οι σπουδές στη Διεύθυνση Χορωδίας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Έσσεν, στην τάξη του καθηγητή Ralf Otto, τις οποίες και ολοκλήρωσε με διάκριση τον Απρίλιο του 2006.

Κατά την επιτυχή αυτή πορεία στο εξωτερικό είχε την ευκαιρία να διευθύνει πολυάριθμες και υψηλού επιπέδου ορχήστρες. Μερικές από αυτές είναι: Bergischen Symphoniker, Wuppertaler Symphoniker, Bochumer Symphoniker, Gφttinger Symphoniker, London Soloists, Plovdiv Philarmonic Orchestra, Camerata Strumentale Citta di Pratto, Camerata Freiburg, Junge Philarmonie Neuwied κ.α. Επίσης υπήρξε ο ίδιος για δύο χρόνια διευθυντής στην ορχήστρα Essener Studenten Orchester καθώς και στην ορχήστρα Heinrich-Heine Symphoniker του Ντύσσελντορφ.

Παράλληλα, η Όπερα αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό τομέα στην καλλιτεχνική δραστηριότητα του Ι. Μπαλτσαβιά. Διηύθυνε τη σύγχρονη όπερα του T. Wille “Mio, mein Mio” στη Deutsche Oper του Βερολίνου, τον Νοέμβριο του 1999, σε ηλικία 21 ετών. Ακολούθησε μία δεύτερη παράσταση της ίδιας όπερας στο Velbert της Γερμανίας, καθώς και η πρεμιέρα και μία ακόμα παράσταση της όπερας του W.A. Mozart «Οι γάμοι του Φίγκαρο», αποτέλεσμα συνεργασίας με την Όπερα νέων Κολωνίας (Junge Kammeroper Kφln).

Για τον Ιωακείμ Μπολτσαβιά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελεί στόχο και σκοπό για τη δημιουργία προοπτικών στους νέους μουσικούς, προκειμένου να αναδειχθεί ότι η εποχή της κρίσης ανατρέπεται με την ανάδειξη αξιών και καλλιτεχνών. Πληροφορίες για τη συμμετοχή στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου δίνονται καθημερινά τις απογευματινές ώρες από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου