ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τριάντα χρόνια δράσης

τριάντα-χρόνια-δράσης-31654

Τριάντα χρόνια λειτουργίας και ευρείας πολιτιστικής δράσης αναπτύσσει το τοπικό Μουσείο Μηλεών νοτίου Πηλίου, το οποίο διοργανώνει ειδική εκδήλωση το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 12.00 μ. στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το Τοπικό Μουσείο Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου παρουσιάζει την ιστορία του χωριού και την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων προβάλλοντας τα εκθέματά του κατά ενότητες με κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τα αντικείμενα έχουν επιλεγεί για να παρέχουν μια κατατοπιστική εικόνα του κάθε θέματος.

Στην είσοδο του Μουσείου δεσπόζει αντίγραφο της σημαίας της Επανάστασης του Πηλίου που ύψωσε ο Άνθιμος Γαζής στις 7 Μαΐου 1821 στις Μηλιές, παρουσιάζονται δύο χαρακτηριστικές τοπικές ενδυμασίες και αντίγραφο του χάρτη που τύπωσε ο Γαζής στη Βιέννη.

Παράλληλα ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ιστορική διαδρομή του Πηλίου με αφετηρία την μυθολογία και ενδιάμεσους σταθμούς την ίδρυση και λειτουργία της Μηλιώτικης Σχολής και το έργο των Μηλιωτών λογίων της εποχής του Διαφωτισμού, Γαζή, Κωνσταντά και Φιλιππίδη. Εντυπωσιακό στοιχείο του Μουσείου είναι παράλληλα τα πανό που είναι αναρτημένα και αποτυπώνουν με εύγλωττο τρόπο την ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης περιοχής.

Παράλληλα ένα πανό είναι αφιερωμένο στο τρενάκι του Πηλίου και άλλο στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο που έζησε για λίγο στο χωριό. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης για την εποχή της άνθησης του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και για την πυρπόληση από τους Γερμανούς το ’43 και την καταστροφή από τους σεισμούς του ΄55. Παράλληλα ξεδιπλώνεται στα πανό η παραδοσιακή ζωή των κατοίκων με εικόνες και στοιχεία για επαγγέλματα που σιγά – σιγά σβήνουν, ενώ παράλληλα εκτίθενται υφαντά και εργόχειρα που δίνουν το στίγμα της Μηλιώτισσας νοικοκυράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου