ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλανητάριο έργο τέχνης

πλανητάριο-έργο-τέχνης-36211

Την ερχόμενη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) η καθιερωμένη μηνιαία ομιλία της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας. Ομιλητής θα είναι ο συμπολίτης κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς με θέμα: «Το Βασιλικό Πλανητάριο του Eise Eisinga στην Ολλανδία».

Πρόκειται για το παλαιότερο πλανητάριο στον κόσμο, που βρίσκεται στην πόλη Franeker της Ολλανδίας. Απεικονίζει την ακριβή κίνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, την τοπική ώρα, τις ημερομηνίες της ημέρας, του μήνα και του έτους, τις φάσεις της Σελήνης και τις παλίρροιες, την ανατολή και τη δύση, καθώς και τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης, την περιστρεφόμενη φαινομενική εικόνα του ουρανού (επιπεδόσφαιρο) από την πόλη Franeker, τη θέση του Ηλίου στο ζωδιακό κύκλο, κ.ά.

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1774 και 1781 από τον Eise Eisinga, στο σπίτι του και καλύπτει ολόκληρη την οροφή και μέρος των τοίχων του καθιστικού δωματίου του σπιτιού. Είναι το μεγαλειώδες έργο ενός προικισμένου και αυτοδίδακτου ατόμου, το οποίο, αν και είχε ως επάγγελμα το κούρεμα προβάτων και την επεξεργασία των μαλλιών, κατόρθωσε να κατασκευάσει ένα πλανητάριο, αριστούργημα επιστημονικών γνώσεων και αισθητικής, προκειμένου να διαλύσει τούς παραλόγους φόβους της εποχής εκείνης, ότι μια σύνοδος πλανητών θα προκαλούσε την καταστροφή της Γης.

Το πλανητάριο συγκέντρωσε αμέσως την προσοχή και τον θαυμασμό επιστημόνων της εποχής, αργότερα δε και του βασιλέα της Ολλανδίας, ο οποίος το αγόρασε και το χάρισε στην πόλη Franeker.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου