ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτης με διεθνή αναγνώριση

βολιώτης-με-διεθνή-αναγνώριση-45014

Εξαιρετικές κριτικές αποσπά διεθνώς το cd του χαρισματικού Βολιώτη σολίστ πιάνου Ντίνου Μαστρογιάννη, που τιτλοφορείται «Ο χορός του Ζορμπά» και περιλαμβάνει έργα Χατζηδάκη, Καλομοίρη, Κωνσταντινίδη, Ψαθά και Θεοδωράκη. Ο πολυβραβευμένος πιανίστας αποδίδει δεξιοτεχνικά τα παραπάνω έργα, τα οποία «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο μέχρι την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Κίνα και την Ιαπωνία. «Η σχέση μου με την Ελληνική μουσική άρχισε μέσω του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, όταν με είχαν καλέσει να παίξω το κοντσέρτο του συνθέτη στο Πόζναν της Πολωνίας το 2001 με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πόζναν. Από τότε γνώρισα τον Μίκη Θεοδωράκη και συνδεθήκαμε με μια μεγάλη φιλία» αναφέρει ο Ντίνος Μαστρογιάννης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Το 2002, συνεχίζει ο Βολιώτης σολίστ, όταν συνεργάστηκα με την Φιλαρμονική της Σόφιας, είχα σκεφτεί να εντάξω και άλλα έργα Ελλήνων συνθετών στην συναυλία, προκειμένου να τα παρουσιάσω μετά το κοντσέρτο του Μίκη Θεοδωράκη, οπότε άρχισα να μελετώ και ορισμένες συνθέσεις των Χατζηδάκη, Καλομοίρη και Κωνσταντινίδη. Από τότε η σκέψη ωρίμασε και άρχισα να προσθέτω νέα έργα στο ρεπερτόριό μου, παίζοντάς τα με το δικό μου τρόπο, πιο ορχηστρικό και κλασικό» τονίζει ο ίδιος.

Η σκέψη για την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης δουλειάς με έργα ελλήνων συνθετών ωρίμασε με το πέρασμα του χρόνου και προέκυψε ως φυσική συνέχεια η ηχογράφηση του συγκεκριμένου cd, το οποίο κυκλοφορεί από την Αμερικανική εταιρεία MSR Classics. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την βοήθεια του Γιώργου Ζαγόρη, ο οποίος ανέλαβε και το μοντάζ.

Το cd παρουσιάστηκε παράλληλα σε ρεσιτάλ στο Μαυροβούνιο και στην Πράγα καθώς και σε άλλες χώρες και πρόσφατα από τον Γιώργο Διαμαντόπουλο στην συχνότητα της ΕΡΑ Βόλου, απ’ όπου θα το παρουσιάσει και σήμερα στις 11.05 το πρωΐ ο Ντίνος Μαστρογιάννης, στο πλαίσιο της παραγωγής «Κάνε την εκπομπή σου». Παράλληλα θα μεταδοθεί από το δεύτερο πρόγραμμα σε μεταγενέστερη στιγμή.

Ο Ντίνος Μαστρογιάννης, ο οποίος διδάσκει επί σειρά ετών πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, από το Μάντσεστερ μέχρι το Καζάν της Ρωσίας κι από την Ιταλία μέχρι την Φιλανδία. Σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα καριέρας του είναι η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του κοντσέρτου του Μίκη Θεοδωράκη «Ελικών», το οποίο ήταν χαμένο επί 44 χρόνια. Ανατρέχοντας στο μακροσκελές βιογραφικό του Ντίνου Μαστρογιάννη, αξίζει να αναφερθεί ότι άρχισε τα μαθήματα πιάνου με την Έλλη Αδάμ στο Βόλο και αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Αλίκης Βατικιώτη) με Δίπλωμα, με Άριστα παμψηφεί, A΄ Βραβείο και χρηματικό έπαθλο. Είναι ο μοναδικός Βολιώτης πιανίστας που κατέχει το ρεκόρ του Α΄ Βραβείου του Ωδείου Αθηνών τα τελευταία τουλάχιστο 40 χρόνια. Στη συνέχεια παρακολούθησε σεμινάρια και ιδιαίτερα μαθήματα στην

Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία και Ελλάδα με τρεις παγκοσμίου φήμης πιανίστες και παιδαγωγούς, εμφανίστηκε σε 16 χώρες συμπράττοντας ως σολίστ με περισσότερες από 20 ορχήστρες, δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στις μεγαλύτερες αίθουσες, παγκοσμίως.

Οι κριτικές που έχει αποσπάσει από τον ευρωπαϊκό τύπο είναι διθυραμβικές και κάνουν λόγο για «το νέο μεγάλο ταλέντο της Ελλάδας», «έναν πρώτης τάξεως Ευρωπαίο σολίστ», ενώ σχόλια μεγάλων μουσικών προσωπικοτήτων παραδέχονται ότι «ανήκει στη γενιά των διαπρεπών νέων Ελλήνων πιανιστών» (Ρομπέρτο Σίντον), ότι «οι τεχνικές και μουσικές του ικανότητες ανταποκρίνονται απόλυτα σε διεθνές επίπεδο» (Πάουλ Μπαντούρα – Σκόντα) και ότι «είναι ένας αληθινός μουσικός» (Κονσταντίν Γκάνεφ). Εξίσου ενθουσιώδεις είναι οι κριτικές που έχει αποσπάσει για τις σολιστικές ερμηνείες του στο cd «Zorba’s dance» όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «ο Ντίνος Μαστρογιάννης έχει χαρακτηρισθεί ως «μουσικός πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό» και ακούγοντας αυτό το cd μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα το γιατί».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου