ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο γενιές υφαίνουν…

δύο-γενιές-υφαίνουν-45046

Ενθερμοι υποστηρικτές της παραδοσιακής τέχνης του αργαλειού δηλώνουν αρκετά παιδιά, τα οποία μάλιστα εκφράζουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την υφαντική. Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε για πρώτη φορά πιλοτικό πρόγραμμα για παιδιά, το οποίο τους έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουν με πολύ κέφι τα πρώτα υφαντά τους έργα. Το εργαστήριο υφαντικής που λειτουργεί επί πέντε χρόνια στον ειδικά εξοπλισμένο χώρο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δον Δαλεζίου – Ρήγα Φεραίου, γέμισε από τον ενθουσιασμό των παιδιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Λυκείου, δίνοντας το δικό τους δημιουργικό στίγμα. Το εργαστήρι υφαντικής δίνει, άλλωστε, έμφαση όχι μόνο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στη διαχρονική παραδοσιακή τέχνη και γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, αναπτύσσονται ποικίλες δραστηριότητες, με πρωτοβουλία της Εφορίας Αργαλειού, όπου έφορος είναι η Γιόλα Παπαλοπούλου.

Το παιδικό τμήμα που λειτούργησε πιλοτικά τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων, διήρκεσε δώδεκα συνολικά ώρες και έξι μαθητές Δημοτικού δημιούργησαν τα δικά τους έργα, υφαίνοντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παρέα με την μητέρα τους. Αφορμή για την υλοποίηση της παραπάνω πρωτοβουλίας ήταν το γεγονός ότι «υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιδιά και παράλληλα οι μητέρες εξέφρασαν την επιθυμία να περνούν δημιουργικά οι ελεύθερες ώρες των παιδιών τους. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε το συγκεκριμένο τμήμα, για τις ημέρες των Χριστουγέννων, το οποίο ενθουσίασε τα παιδιά» υπογραμμίζει η Κατερίνα Δουλκέρογλου, συνέφορος στην Εφορία Αργαλειού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και προσθέτει «στόχος μας είναι να συνεχιστεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, διότι μας το ζητούν τα ίδια τα παιδιά».

Είναι παράλληλα άξιο αναφοράς ότι έχει μεγάλη απήχηση το τμήμα του αργαλειού, όπου διδάσκει η Κερασία Καρκαλά και «μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερα νέα κορίτσια. Έχουμε φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής, μαθήτριες Λυκείου, νέα παιδιά, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τον αργαλειό» υπογραμμίζει η κ. Δουλκέρογλου. Επικεντρώνοντας παράλληλα την αναφορά της στην ζέση με την οποία αγκάλιασε η τοπική κοινωνία την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η ίδια επισημαίνει ότι «το κίνητρο για να έρθουν αρκετές γυναίκες στο τμήμα είναι η ανάγκη για δημιουργία και η επιθυμία τους να ασχοληθούν με μια καλή τέχνη». Παράλληλα όμως, η κ. Δουλκέρογλου αναφέρει ότι «αυτή την στιγμή έχουμε 22 μαθητευόμενες στον αργαλειό και πέντε παιδιά, τα οποία συμμετέχουν με ενθουσιασμό». Στόχος και προσδοκία είναι «να φέρουμε ακόμη περισσότερες γυναίκες στο τμήμα, προκειμένου να δημιουργήσουν, αξιοποιώντας ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους» υπογραμμίζει η ίδια.

Διαχρονική τέχνη με σύγχρονο χρώμα

Σημαντικό είναι παράλληλα το γεγονός ότι έχει δοθεί σύγχρονο ύφος στην προσέγγιση του αργαλειού και οι λάτρεις της συγκεκριμένης τέχνης, ενήλικες αλλά και παιδιά, έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν ευχάριστες και δημιουργικές, ταυτόχρονα, στιγμές. Έχει ενδιαφέρον ότι σήμερα το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, πιστό στις αξίες της διατήρησης του λαϊκού πολιτισμού, συνεχίζει την παράδοση της τέχνης του αργαλειού. Το εργαστήριο υφαντικής που οργάνωσε και λειτουργεί επί πέντε συναπτά έτη σε ένα νέο χώρο ειδικά εξοπλισμένο (Δον Δαλεζίου – Ρ. Φεραίου), δίνει έμφαση, όχι μόνο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στη διαχρονική παραδοσιακή τέχνη. Σκοπός της επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου εργαστηρίου, είναι, άλλωστε, η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Παράλληλα, όμως, στοχεύει να δώσει σε γυναίκες και άνδρες της ευρύτερης περιοχής μας επαγγελματική κατάρτιση σε μία εποχή, όπου η ανεύρεση εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Τα εκπληκτικά υφαντά που δημιουργούνται στο συγκεκριμένο τμήμα παρουσιάστηκαν, σημειωτέον, σε έκθεση που «φιλοξενήθηκε» στο οίκημα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου της οδού Κοραή, αποσπώντας τα ενθουσιώδη σχόλια του κοινού. Η συγκεκριμένη έκθεση μέσα από τα εκθέματα, είδη για τον εσωτερικό χειμερινό στολισμό του σπιτιού καθώς και εξωτερικά γυναικεία ενδύματα, ανέδειξε τον τεχνοτροπικό πλούτο της τέχνης του αργαλειού διασώζοντας γνώσεις, υλικά, τεχνικές καθώς και την αισθητική ιστορία του τόπου μας. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν υφάσματα για φορεσιές, υφαντά για τις ανάγκες του σπιτιού, σεντόνια, μαξιλάρια, βελέντζες, κιλίμια, μπαστά, κουρτίνες, τραπεζομάντιλα, σεμέν, κουρελούδες, πατάκια, ταγάρια αργότερα επιτοίχια διακοσμητικά πανό σε διάφορα υφάσματα κλπ. Εκτός από τη συλλογή του Λ.Ε.Β. η οποία προέρχεται κυρίως σε ό, τι διασώθηκε από τα παλιά του εργαστήρια, η έκθεση συμπληρώθηκε από αρκετές προσφορές, φίλων του Λυκείου, των οποίων οι οικογένειες είχαν εμπιστευτεί τη διακόσμηση του σπιτιού τους και τα ρούχα τους στις έμπειρες και δεξιοτέχνες υφάντριες του Λυκείου ή ακόμη και σε παλιές υφάντριες του Πηλίου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου