ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λυρικό θέαμα

λυρικό-θέαμα-46294

Με το αριστουργηματικό έργο του Donizetti «Maria Stuarda» συνεχίζεται αύριο στις 19.55, στο Αχίλλειον το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD». Το πρόγραμμα αναμετάδοσης, που απαίτησε ειδικό εξοπλισμό, παρουσιάζεται στο κοινό του Βόλου στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του «Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού – Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι τη μεγάλη αυτή συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία, για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Ο David McVicar, ο οποίος την περασμένη σεζόν σκηνοθέτησε την πρεμιέρα της «Anna Bolena» στη ΜΕΤ, σκηνοθετεί και την πρεμιέρα της δεύτερης όπερας του Donizetti στην περίφημη τριλογία της ιστορίας των Τυδώρ. Η Joyce DiDonato ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της τολμηρής Μαρίας, της βασίλισσας των Σκότων, η Νοτιοαφρικανή σοπράνο Elza Van Den Heeverκάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στον ρόλο της τρομερής αντιπάλου της Μαρίας, της Βασίλισσας Ελισάβετ της Α’. Ο Matthew Polenzani ερμηνεύει τον Κόμη του Λίστερ, ο Joshua Hopkins τον Σέσιλ και ο Matthew Rose τον Τάλμποτ. Διευθυντής Ορχήστρας είναι ο Maurizio Benini.

Η όπερα Maria Stuarda είναι ένα λυρικό δράμα σε δύο πράξεις που παρουσιάστηκε στην αυθεντική βερσιόν στη Σκάλα του Μιλάνου το 1835. Είναι η δεύτερη όπερα του Ντονιτσέττι που επανεμφανίζεται η βασίλισσα Ελισάβετ η Α΄ της Αγγλίας. Η όπερα είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Σίλλερ του 1800. Εξαιτίας της λογοκρισίας της εποχής το έργο απαγορεύτηκε και στη συνέχεια λησμονήθηκε για πολλές δεκαετίες.

Το έργο επανεμφανίζεται στο θέατρο Ντονιτσέττι του Μπέργκαμο, γενέθλια πόλη του συνθέτη το 1958 και στη συνέχεια το 1966 στο Λονδίνο, αλλά από την παράσταση του «Μουσικού Μαΐου» το 1967 αρχίζει η μεγάλη επιτυχία της όπερας με τις μεγαλύτερες δραματικές φωνές του καιρού μας να ερμηνεύουν τους πρώτους ρόλους, όπως η Μονσεράτ Καμπαγιέ, η Τζάνετ Μπέικερ, η Μαρία Κιάρα, και η Αγνή Μπάλτσα μεταξύ άλλων. Το έργο του Σίλλερ στο οποίο βασίστηκε ο Ντονιτσέττι περιγράφεται ο ψυχολογικός πόλεμος για την εξουσία, στον οποίο επιδίδονται οι 2 βασίλισσες – εξαδέλφες .Ο έρωτας, η πολιτική και η θρησκεία εμπλέκονται σε ένα έργο όπου η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο πολύ πριν εφευρεθεί καν ως έννοια.

Το έργο του Ντονιτσέττι, εκτός από το Βόλο, θα παρουσιαστεί στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης καθώς και στις άλλες πόλεις του δικτύου. Η προπώληση εισιτηρίων για την προβολή στο Βόλο πραγματοποιείται στον Δίαυλο, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 24210 25363 και στο Αχίλλειον μία ώρα πριν την παράσταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου