ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσεγγίζοντας το σύμπαν

προσεγγίζοντας-το-σύμπαν-47838

Σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες και διαλέξεις υψηλού επιπέδου από καταξιωμένους λειτουργούς του πνεύματος και της επιστήμης θα πραγματοποιηθούν στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, που λειτουργεί στην Αγριά. Οι φετινές δραστηριότητες προβλέπονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διότι πέραν του 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ «Ευμέλεια», που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο, του μεγάλου εικαστικού γεγονότος, της έκθεσης του Γιάννη Χαϊνη, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, περιλαμβάνουν και μια σειρά ξεχωριστών διαλέξεων.

Η έναρξη των διαλέξεων αυτών θα γίνει την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, στην Αγριά. Ομιλητής θα είναι ο Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Επίτιμος Διδάκτωρ Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Τίτλος της ομιλίας του θα είναι «Το φάντασμα της Όπερας: Ο ρόλος της αρχής της αβεβαιότητας στο σύμπαν».

Ο κ. Τραχανάς, που πρόσφατα βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα αναφερθεί στην αρχή της αβεβαιότητας, η οποία είναι ίσως η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη όλων των εποχών. Είναι εκείνος ο μοναδικός φυσικός νόμος που «ενορχηστρώνει» όλες τις θεμελιώδεις φυσικές προϋποθέσεις που κάνουν δυνατή την ανάδυση της ζωής στο σύμπαν. Από τη σταθερότητα των ατόμων και των μορίων μέχρι τη μακροβιότητα των άστρων.

Ο Στέφανος Τραχανάς σπούδασε Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μετά θεωρητική φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών “Δημόκριτος” και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard. Διδάσκει φυσική στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι συγγραφέας εννέα βιβλίων στα πεδία της κβαντικής φυσικής και των διαφορικών εξισώσεων. Εδώ και πολλά χρόνια, τα βιβλία του είναι τα βασικά εγχειρίδια για τη διδασκαλία του αντικειμένου τους στις σχολές Θετικών Επιστημών και τα Πολυτεχνεία της χώρας. Είναι ιδρυτικό μέλος και διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ), του πρώτου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας. Για το έργο του στις ΠΕΚ του απονεμήθηκε το 2009 το εκδοτικό βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω”. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεμήθηκε το εθνικό «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού» που επιδίδεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα τωρινά του συγγραφικά ενδιαφέροντα εστιάζονται στη δημιουργία διαδραστικών ηλεκτρονικών βιβλίων κατάλληλων για ανοικτά πανεπιστημιακά μαθήματα μέσω διαδικτύου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου